Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności
Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.
Wśród naukowców którzy opracowali tę nowatorską technologię są także dr hab. Andrzej Półtorak, prof. SGGW, dr Anna Onopiuk, mgr inż. Grzegorz Pogorzelski oraz mgr inż. Arkadiusz Szpicer. Zespół badaczy pod kierunkiem profesor Agnieszki Wierzbickiej, za znaczące osiągnięcia w zakresie działalności wdrożeniowej został uhonorowany Nagrodą Ministra Edukacji i Nauki. Uroczystość ogłoszenia laureatów odbyła się 19 lutego br. podczas Gali Nauki Polskiej 2022.
Wynalazek Zespołu profesor Agnieszki Wierzbickiej jest wykorzystywany w przemyśle przetwórczym do przygotowania nowych wyrobów drobiowych o kontrolowanej alergenności opartych na zaawansowanych metodach analizy jakości mięsa drobiowego. Tę metodę wykorzystano do zaprojektowania i wdrożenia ultranowoczesnej linii produkcyjnej, nie istniejącej do tej pory w zakładach mięsnych. Wyprodukowane wyroby drobiowe na tak nowoczesnej linii technologicznej zapewnią wystarczającą podaż produktów dla dzieci i dorosłych cierpiących na alergie pokarmowe.
Więcej na temat opracowania i wykorzystania w praktyce przełomowej technologii produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności w materiale wideo na kanale YouTube Nauka / Science SGGW