Zbiory gron kontrolnych w winnicy pokazowej Ursynovia
W XVIII wieku, zanim Julian Ursyn Niemcewicz stał się właścicielem majątku Rozkosz, w ogrodach przylegających do pałacu, dzisiejszej siedzibie władz SGGW, uprawiano winorośl. Na pamiątkę tej tradycji na terenie naszego kampusu powstała winnica pokazowa Ursynovia
W winnicy Ursynovia uprawiamy jasne międzygatunkowe mieszańce winorośli odmian Solaris i Muscaris. Solaris to jedna z najwcześniejszych odmian winorośli w Polsce, idealna do produkcji win deserowych. Muscaris dojrzewa nieco później i wyróżnia się muszkatowym smakiem z nutami egzotycznych owoców, takich jak mango, liczi i cytrusy.
Po raz pierwszy w historii naszej winnicy odbyły się zbiory gron kontrolnych i wyciskanie soku. Nad zbiorem czuwali dr hab. Dawid Olewnicki kierownik Pracowni Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa w Instytucie Nauk Ogrodniczych SGGW oraz dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW, która zajmuje się m.in. procesami enologicznymi.
Uprawa winorośli nie jest trudna w naszych warunkach klimatycznych. Wystarczy tylko poświecić tej roślinie nieco uwagi, a odwdzięczy się wspaniałymi owocami – tłumaczy dr hab. inż. Dawid Olewnicki, który w ramach Uniwersytetu Otwartego SGGW prowadził zajęcia „Winnica na działce i w ogrodzie”.
Winnica pokazowa SGGW to pierwsza część projektu, którego celem jest upowszechnianie uprawy winorośli odmian przerobowych w warunkach Polski centralnej. W winnicy prowadzone są badania naukowe, realizowana zajęcia dydaktyczne, w tym praktyki studenckie. Ursynovia służy nie tylko do celów naukowych, ale także jako przestrzeń promująca uprawę winorośli i atrakcja dla gości odwiedzających kampus SGGW.