Zapraszamy na XI Konfrontacje „Drogi do AgroSukcesu” na SGGW
W ramach XI Konfrontacji „Drogi do AgroSukcesu”, czyli spotkań uznanych i nobilitowanych praktyków – polskich rolników i agroprzedsiębiorców, laureatów konkursów Agroprzedsiębiorca RP i AgroLiga – ze studentami i kadrą naukowo-dydaktyczną, swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem 29 listopada w godz. 11.00-14.00 na terenie kampusu SGGW podzielą się:
Na Wydziale Ekonomicznym – stawi się Wiesław Skop wraz z synem Andrzejem, zdobywcy tytułu Laureata Krajowego AgroLigi 2021, niezwykle przedsiębiorczy rolnicy, prowadzący w miejscowości Jerzmanice Zdrój w woj. dolnośląskim kilkusethektarowe gospodarstwa rolne, specjalizujące się w produkcji roślinnej (zboża – pszenica ozima, rzepak ozimy), kukurydza na ziarno, rośliny strączkowe (bobik, groch) oraz gryka). Do przechowywania zebranych plonów zbóż i rzepaku służą silosy o łącznej pojemności 1 400 ton ziarna. W gospodarstwie prowadzona jest także pasieka. Gospodarstwo posiada kompletny park maszynowy do uprawy, siewu, nawożenia, ochrony roślin i zbioru oraz stosuje innowacyjne rozwiązania w zakresie technologii produkcji. Stosowanie poplonów z dużym udziałem roślin strączkowych sprzyja utrzymaniu gleby w bardzo dobrej kulturze i zapewnia jej wysoką produktywność. Od 2021 r. w gospodarstwie funkcjonuje instalacja fotowoltaiczna o mocy 10 kW oraz instalacja słoneczna do ogrzewania wody.
Spotkanie, którego wiodącym tematem będzie Rolnictwo Zrównoważone, z ramienia organizatorów Konfrontacji zapowie Leon Wawreniuk, redaktor naczelny Magazynu Ludzi Przedsiębiorczych AGRO wiceprezydent Stowarzyszenia AgroBiznesKlub
Miejsce spotkania – budynek VII, sala 102 Wydział Ekonomiczny
Wydział Rolnictwa i Ekologii odwiedzą Beata i Sławomir Witkowscy, rolnicy prowadzący 40-hektarowe gospodarstwo rolne, specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej w systemie otwartym. Ich trzoda chlewna jest żywiona mieszankami pełnoporcjowymi z zakupu, dostosowanymi dla odpowiedniej grupy wiekowej. Uzyskiwane średnie przyrosty masy ciała to minimum 1200 gram/dzień przy zużyciu paszy 2,50 kg na 1 kg przyrostu wagi. Roczna produkcja 6000 szt. tuczników. Produkcja roślinna w ich gospodarstwie opiera się głównie na uprawie zbóż na sprzedaż. Uzyskiwane plony jęczmienia jarego to 7-8 t/ha oraz kukurydzy na ziarno – 12-15 t/ha. Gospodarstwo jest wyposażone w instalację fotowoltaiczną o mocy 64 kW. Pozyskiwana w ten sposób energia pokrywa w całości zapotrzebowanie gospodarstwa rolnego, jak potrzeby rodzinne. Woda pitna na potrzeby produkcji zwierzęcej jest uzdatniana przy pomocy instalacji oczyszczającej ze związków żelaza i manganu, co wpływa na lepszą przyswajalność pasz oraz poprawia zdrowotność zwierząt. W 2021 r. gospodarstwo Beaty i Sławomira Witkowskich w woj. łódzkim zostało laureatem krajowym w konkursie KRUS „Bezpieczne gospodarstwo” oraz zdobyło tytuł Wicemistrza Krajowego AgroLigi w kategorii Rolnicy.
Prowadzącym spotkanie będzie Wojciech Pysiak, wybitny rolnik ze Zdziechowa k. Radomia, producent trzody chlewnej i właściciel przydomowej masarni, Mistrz Krajowy AgroLigi 2011, Wzorowy Agroprzedsiębiorca RP 2011, przewodniczący Kapituły Konkursowej AgroLigi w kategorii Rolnicy corocznie wizytującej rolników wybranych na Mistrzów Wojewódzkich przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. wiceprezydent Stowarzyszenia AgroBiznesKlub.
Miejsce spotkania – gmach Wydziału Rolnictwa i Ekologii, budynek 37, sala 0/106
Wydziały: Technologii Żywności oraz Żywienia Człowieka (wspólne spotkanie) odwiedzi MAŁGORZATA KULIGA, założycielka i właścicielka Podkarpackiego Cateringu Dietetycznego Zielona Terapia, propagatorka zdrowego odżywiania na łamach AGRO w ramach cyklu „Smaczny i wygodny sposób na zdrowie”
Mgr inż. Małgorzata Kuliga, absolwentka Politechniki Rzeszowskiej na Wydziale Budownictwa i Inżynierii Środowiska o specjalności Budownictwo, posiada uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w zakresie konstrukcji budowlanych i inżynierskich- czynny kierownik budowy. Obecnie jest studentką zaocznych studiów podyplomowych MBA na Politechnice Rzeszowskiej. Przez 12 lat pracowała w administracji, nadzorując inwestycje gminne. Od 2016 roku jest założoną przez siebie właścicielką firmy Podkarpacki Catering Dietetyczny Zielona Terapia. Początkowo przedsiębiorstwo powstało z myślą o zaspokojeniu prywatnych potrzeb związanych ze zdrowym odżywianiem. Jednakże, z biegiem czasu okazało się, że istnieje duże zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi wśród osób świadomych konieczności zdrowego stylu życia. W efekcie zaczęły napływać propozycje organizacji spotkań edukacyjnych z dziećmi i młodzieżą, udziału w pogawędkach prozdrowotnych z seniorami, a także aktywnego uczestnictwa w festynach rodzinnych i wydarzeniach sportowych, promując potrzebę zdrowego odżywiania. Niezwykłym wydarzeniem było zaproszenie dla firmy Podkarpacki Catering Dietetyczny Zielona Terapia do prezentacji swojej oferty na Dożynkach Prezydenckich 2022. To prestiżowe wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do zwiększenia widoczności firmy. W 2023 r. właścicielka firmy została uhonorowana Odznaką Honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”. W październiku 2023 roku jej firma zdobyła wyróżnienie w XVIII edycji ogólnopolskiego konkursu “Sposób na Sukces 2023” za przedsięwzięcie o nazwie “Podkarpacki Sposób na Zdrowie, Podkarpacki Catering Dietetyczny Zielona Terapia.” Firma nie tylko utrzymuje się na rynku, ale także prężnie się rozwija, zdobywając uznanie za wysoką jakość usług oraz zaangażowanie w promocję zdrowego stylu życia.
Spotkanie poprowadzi Jan Gałuszka, wieloletni współpracownik redakcji AGRO, „łowca” talentów rolniczych i agrobiznesowych
Miejsce spotkania – blok 37, sala 1069
Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt podejmie tym razem Paulinę i Daniela Tyborowskich, właścicieli założonej przez siebie w 2014 r. i dynamicznie rozwijającej się firmy „Pro Care Daniel Tyborowski” z siedzibą w Budach Czarnockich w woj. podlaskim, która zatrudnia kilkunastu wysoko wykwalifikowanych pracowników i specjalizuje się w kompleksowej korekcji racic, terapii schorzeń i zwalczaniu kulawizn bydła oraz w opiece korekcyjnej nad stadem. W ramach podziału obowiązków Pan Daniel zajmuje się profilaktyką i obsługą terenową stad bydła w gospodarstwach rolnych prowadzących towarową produkcję mleka, na barkach Pani Pauliny spoczywa z kolei: administrowanie firmą, w tym bieżące kontakty z klientami, koordynacja terenowymi zespołami pracowników oraz finanse. Oboje są absolwentami Wydziału Rolnictwa Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży (obecnie Międzynarodowa Akademia Sztuk Stosowanych w Łomży). Daniel Tyborowski pogłębia swoją wiedzę fachową na studiach doktoranckich w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Prof. Andrzej Borusiewicz, prorektor Międzynarodowej Akademii Sztuk Stosowanych w Łomży, Zasłużony Promotor Agrobiznesu RP 2020 w swojej rekomendacji zawarł takie oto słowa: „Paulina i Daniel Tyborowscy to znakomity, młody, pełen pomysłów duet małżeński, któremu w stosunkowo krótkim czasie udało się zbudować od podstaw innowacyjną firmę, świadczącą dziś na wysokim poziomie kompleksowe usługi na rzecz podlaskich hodowców bydła w oparciu o najnowocześniejsze w świecie urządzenia technologiczne. Firma Pro Care Daniel Tyborowski cieszy się zasłużoną renomą wśród podlaskich hodowców bydła. Również dlatego, że w pierwszym okresie swej działalności wykonała dużą pracę oświatowo-profilaktyczną wśród swoich potencjalnych klientów, uświadamiając im wagę utrzymania w dobrej zdrowotności zwierząt dla prowadzonych przez nich biznesów.
Spotkanie poprowadzi Katarzyna Boczek, w przeszłości m.in. pracownik Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, do niedawna wicedyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, inicjatorka i wieloletnia realizatorka wymiany młodych rolników polskich i amerykańskich Polska – Teksas, laureatka konkursu Agroprzedsiębiorca RP w kategorii Zasłużony Promotor.
Miejsce spotkania: siedziba Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt wejście od ul. Ciszewskiego 8, budynek 23, sala 1069 (I piętro)