Wyniki konkursu OPUS 27, PRELUDIUM 23
Koordynatorzy Dyscyplin Narodowego Centrum Nauki przedstawili listy rankingowe projektów zakwalifikowanych do finansowania w ramach konkursów ogłoszonych przez NCN.
W konkursie OPUS 27 nasi naukowcy zdobyli dofinansowanie na kwotę 9 940 973 zł.
W konkursie PRELUDIUM 23 nasi młodzi badacze otrzymali 1 532 402 zł, realizując wyjątkowe projekty badawcze.
Laureaci konkursu OPUS 27
- dr hab. Piotr Bednarczyk (Instytut Biologii)
Projekt: “Badanie wpływu nanoplastików na uszkodzenia komórkowe: rola mitochondrialnych kanałów potasowych.” - dr hab. Mateusz Krzysztof Wierzbicki (Instytut Biologii)
Projekt: “Przywracanie mechanostymulacji komórek śródbłonka przez naprężenie ścinające w modelach ran przewlekłych przy użyciu nanocząstek naśladujących glikokaliks.” - dr hab. inż. Marta Elżbieta Chmiel (Instytut Nauk o Żywności)
Projekt: “Rola metabolomu wybranych szczepów grzybów w procesie dojrzewania mięsa wołowego metodą na sucho.” - dr hab. inż. Grzegorz Marek Kowaluk (Instytut Nauk Drzewnych i Meblarstwa)
Projekt: “Kompleksowa charakterystyka poekstrakcyjnych produktów biorafinacji biomasy kory drzewnej w kontekście potencjału ich eko-innowacyjnego upcyklingu.” - dr inż. Katarzyna Urszula Gabryś (Instytut Inżynierii Lądowej)
Projekt: “Charakterystyka geotechniczna i środowiskowa niezwiązanych mieszanin kruszywa betonowego pochodzącego z recyklingu i rozdrobnionych opon samochodowych.”
Laureaci konkursu PRELUDIUM 23
- mgr inż. Kinga Elwira Gołębiowska (Instytut Biologii)
Projekt: “Rola GTPazy Era1 w biogenezie rybosomów chloroplastowych i translacji.” - mgr Wiktoria Anna Frączek (Instytut Biologii)
Projekt: “Badanie efektywności hydrożeli wzbogaconych tlenkiem grafenu w procesie normalizacji zrostu pooperacyjnego.” - lek. wet. Zuzanna Janina Strzałkowska (Instytut Medycyny Weterynaryjnej) Projekt: “Profile antybiotykooporności u zoonotycznych serotypów Salmonella spp. izolowanych od ptaków łownych – badanie z wykorzystaniem sekwencjonowania całego genomu w myśl koncepcji Jedno Zdrowie.'”
- mgr inż. Magdalena Urszula Trusińska (Instytut Nauk o Żywności)
Projekt: “Badanie potencjału kompleksów białkowo-pektynowych do poprawy właściwości funkcjonalnych tuszy do druku 3D.” - mgr inż. Marta Siol (Instytut Nauk o Żywności)
Projekt: “Biodostępność i wpływ na mikrobiotę jelitową mikrokapsułkowanych bioestrów oleju lnianego wzbogaconych olejem pochodzącym z produktów ubocznych przemysłu spożywczego – badania in vitro.” - mgr Anna Wlazło (Instytut Biologii)
Projekt: “Rola cukrów w obronie roślin przed przędziorkiem chmielowcem.” - mgr Ewelina Maria Złotkowska (Instytut Biologii)
Projekt: “Związek pomiędzy składem bariery lipofilowej roślin, a aktywnością przędziorka chmielowca.” - mgr inż. Radosław Jacek Bogusz (Instytut Nauk o Żywności)
Projekt: “Wykorzystanie niekonwencjonalnych, nietermicznych metod obróbki wstępnej oraz ich kombinacji do kształtowania właściwości fizycznych, chemicznych oraz jakości mikrobiologicznej suszonego mącznika młynarka (Tenebrio molitor L.).” - mgr Beata Rustowska (Instytut Rolnictwa)
Projekt: “Fitomining pierwiastków ziem rzadkich z hałd odpadów fosfogipsowych z wykorzystaniem brzozy brodawkowatej (Betula Pendula Roth).”