Laboratorium Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt
Oferta
Laboratorium Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt (SPŻZ) oferuje analizy fizykochemiczne pasz, żywności i nawozów organicznych. W Laboratorium SPŻZ SGGW funkcjonuje system zarządzania, który spełnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Ponadto, Samodzielna Pracownia Żywienia Zwierząt SGGW posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji (Certyfikat Akredytacji PCA Nr AB 439).
Laboratorium Samodzielnej Pracowni Żywienia Zwierząt SGGW oferuje następujące badania wykonywane w systemie zarządzania, który spełnia wymagania PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02:
Rodzaj badania | Rodzaj próbki | Optymalna wielkość próbki | Metoda badawcza |
białko ogólne | pasze i artykuły rolno-spożywcze, woda | stałe 50 g płynne 500 ml | PB 11 wydanie 9 z dnia 30.08.2021 r. (metoda Kjeldahla) |
tłuszcz surowy | pasze i artykuły rolno-spożywcze | 100 g | PB 19 wydanie 8 z dnia 30.08.2021 r. (metoda Soxhleta) |
sucha masa | pasze i artykuły rolno-spożywcze | 100 g | PB 17 wydanie 6 z dnia 30.08.2021 r. (metoda wagowa) |
popiół ogólny | pasze i artykuły rolno-spożywcze | 100 g | PB 18 wydanie 7 z dnia 01.10.2021 r. (metoda wagowa) |
włókno surowe | pasze i artykuły rolno-spożywcze | 100 g | PB 20 wydanie 1 z dnia 01.10.2021 r. (metoda przy użyciu analizatora) |
pH | artykuły rolno-spożywcze, woda | stałe 250 g płynne 250 ml | PB 14 wydanie 9 z dnia 30.08.2021 r. (metoda potencjometryczna) |
UWAGA: Dopuszcza się przyjęcie mniejszej wielkości próbki po uprzednim uzgodnieniu z laboratorium
Cennik
Ważne informacje
Certyfikat Akredytacji PCA nr AB 439
Zakres akredytacji (link) Laboratoria badawcze / Akredytacje aktywne / Akredytowane podmioty / Polskie Centrum Akredytacji (pca.gov.pl)
Korzyści płynące z wyników analiz uzyskanych metodami akredytowanymi to między innymi:
- wiarygodność wyników analizy składu chemicznego produktów gwarantująca wysoką jakość wyrobów i zwiększająca skuteczność ich sprzedaży. Ma to ścisły związek z obowiązkiem prawnym znakowania etykiet wartością odżywczą dla produktów żywności i pasz,
- wiarygodność i precyzja wyników analiz dzięki którym mogą być podejmowane decyzje w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, bezpieczeństwa pasz, zdrowia konsumentów, zwierząt oraz środowiska,
- rozwój podmiotów gospodarczych związany z poszerzeniem dostępu do europejskich i światowych rynków zbytu opartym na wzajemnym uznawaniu procedur oceny zgodności,
- ograniczenie ryzyka skutków prawnych i utraty reputacji w przypadku wysunięcia roszczeń finansowych przez odbiorców indywidualnych lub podmioty prawne z tytułu jakości sprzedanych produktów.
Kontakt
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Instytut Nauk o Zwierzętach,
Samodzielna Pracownia Żywienia Zwierząt,
ul. Ciszewskiego 8; 02-786 Warszawa
tel. 22 593 66 68 lub 791088818,
e-mail: klara_zglinska@sggw.edu.pl