Oferta Usług Badawczych SGGW

  1. ANALIZY BIOCHEMICZNE:
  2. Przeprowadzenie izolacji biocząsteczek. (IB)
  3. Oznaczanie ilościowe  metabolitów wtórnych, białek, cukrów. (IB)
  4. Oznaczanie aktywności enzymów i parametrów kinetyki reakcji, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu inhibitorów enzymatycznych na szybkość reakcji. (IB)
  5. Oznaczanie białek i identyfikacja białek. (IB)
  6. Oznaczenie poziomu rtęci w próbkach stałych i ciekłych (INoZ)
  7. Oznaczanie zawartość tłuszczu wolnego/surowego całkowitego (INoZ)
  8. Wykrywanie zmian biochemicznych w tkankach zwierzęcych, (INoZ)
  9. Analiza morfologii krwi wybranych gatunków ssaków, (INoZ)
  10. Oznaczanie pentoz, heksoz i disacharydów w mieszaninie cukrów, (INoZ)
  11. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i β-karotenu, (INoZ)
  12. Oznaczanie białek serwatkowych, (INoZ)
  13. Oznaczanie bioaktywnych dipeptydów, (INoZ)
  14. Oznaczanie polimorfizmu form laktoprotein mleka, (INoZ)
  15. Oznaczanie zawartości kwasów tłuszczowych. (INoZ)
  16. Ocena zawartości związków polifenolowych, karotenoidów i witaminy C w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego (INoŻC)
  17. Oznaczenie zawartości cukrów w surowcach i produktach roślinnych (INoŻC)
  18. Analiza stopnia utlenienia tłuszczów, monitorowania reakcji nieenzymatycznego brązowienia, zdolności przeciwutleniających badanych materiałów (INoŻC)
  19. Charakterystyka profilu związków lotnych techniką headspace z wykorzystaniem elektronicznego nosa (chromatografia gazowa) (INoŻC)
  20. Pomiar i analiza profilu kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem chromatografii gazowej (INoŻC)
  21. Analiza ilościowa i jakościowa alergenów pokarmowych w produktach spożywczych z wykorzystaniem metody ELISA i PCR (INoŻC)
  22. Analiza profilu białek z wykorzystaniem elektroforezy SDS-PAGE i techniki Western blot. (INoŻC)
  23. Analiza ilościowa kolagenu ogólnego w produktach pochodzenia zwierzęcego (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
  24. Analiza ilościowa glikogenu i kwasu mlekowego metodą enzymatyczną z detekcją spektrofotometryczną (INoŻC)
  25. Oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli, antocyjanów, flawonoidów (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
  26. Pomiar zdolności antyoksydacyjna mierzonych metodami: FRAP, DPPH, ABTS (metody spektrofotometryczne) (INoŻC)
  27. Badanie ogólnej zawartość mioglobiny w mięsie (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
  28. Badanie procentowej zawartości oksymioglobiny, deoksymioglobiny i metmioglobiny w mięsie (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
  29. Oznaczenie zwartości kwasu askorbinowego (metoda spektrofotometryczna) (INoŻC)
  30. Oznaczenie zawartości trehalozy, glikogenu, witaminy B12 w biomasie mikroorganizmów (INoŻ)
  31. Oznaczenie kwasów organicznych (octowy, bursztynowy, propionowy, mlekowy) metodą chromatografii gazowej (INoŻ)
  32. Oznaczenie frakcji lipidowej metodą Bligh- Dyer w biomasie (INoŻ)
  33. Oznaczenie składu chemicznego kwasów tłuszczowych (ilościowe i jakościowe) (INoŻ)
  34. Oznaczenie polisacharydów ścian komórkowych grzybów np. β- glukan (INoŻ)
  35. Oznaczenie ogólnej zawartości β- karotenoidów ogółem w przeliczeniu na β- karoten (INoŻ)
  36. Oznaczenie profilu aminokwasowego w produktach spożywczych (ilościowo i jakościowo) (INoŻ)
  37. Oznaczanie składników żywności oraz zanieczyszczeń i ich zmian pod wpływem różnych procesów technologicznych lub pod kątem występowania zafałszowań; zakres badań dotyczy związków (INoŻ):
  38. polifenole, witaminy, karotenoidy i inne związki bioaktywne,
  39. skład kwasów tłuszczowych, izomerów trans, kwasów tłuszczowych n- 3 i n- 6, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA),
  40. fitosterole i cholesterol oraz produkty ich utleniania,
  41. alergeny,
  42. profile związków lotnych,
  43. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i inne związki śladowe występujące w żywności.
  44. Oznaczanie aktywność enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy, żyta i pszenżyta (IR)
  45. Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
  1. Analizy PCR i RT-PCR (IB)
  2. Izolacja kwasów nukleinowych (INoZ)
  3. Przeprowadzania reakcji klasycznego PCR i PCR w czasie rzeczywistym (INoZ)
  4. Rozdział elektroforetyczny z wykorzystaniem elektroforezy w żelach  agarozowych i poliakrylamidowych (INoZ)
  5. Sekwencjonowanie metodą Sangera (INoZ)
  6. Analiza długości fragmentów DNA (INoZ)
  7. Analiza mutacji metodą elektroforezy kapilarnej (INoZ)
  1.  Obserwacje i rejestracja obrazów w transmisyjnej mikroskopii elektronowej. Charakterystyka nanocząstek, polimerów, komórek, tkanek i narządów.(IB) – Oferta
  2. Analiza mikroskopowa próbek: badanie morfologii organizmów oraz określanie ich przynależności taksonomicznej, ilościowego oznaczania próbek fitoplanktonu (IIŚ)
  3. Wykonywanie skrawków tkanki drzewnej o grubości min. 30 µm, przygotowanie preparatów mikroskopowych, obserwacja obiektów makro i mikroskopowych (INL)
  4. Pomiary z zastosowaniem mikroskopu optycznego w świetle normalnym, spolaryzowanym i z zastosowaniem fluorescencjiumożliwienie prowadzenia badań nad ultrastrukturą i strukturą komórek i tkanek roślinnych (INL)
  5. Obserwacja obiektów makro i mikroskopowych z materiału roślinnego – ogólna preparatyka materiału roślinnego do różnych badań mikro- i makroskopowych, przygotowanie materiału roślinnego do badań strukturalnych na cienkich i ultracienkich preparatach mikroskopowych (0-15000 nm) (INL)
  6. Analiza mikroskopowa umożliwiająca obserwację żywego bądź utrwalonego materiału biologicznego – zautomatyzowane procesowanie tkanek zwierzęcych od momentu utrwalania do barwienia skrawków (INoZ)
  7. Ocena wielkości i kształtu cząstek proszków i układów wielofazowych spożywczych za pomocą mikroskopu z układem automatycznej wizualizacji i analizy obrazu (INoŻC)
  8. Oznaczanie struktury surowców i produktów spożywczych technikami w mikroskopii optycznej, mikroskopii skaningowej, mikrotomografii komputerowej, w tym archiwizacja zdjęć, komputerowa analiza obrazu, interpretacja parametrów geometrycznych struktury i współczynników kształtu (INoŻ)

  1. Badania wpływu przechowywania i autentyczności produktów w procesie zapewniania, doskonalenia i kontroli jakości: Elektroniczny nos, Elektroniczny język, Elektroniczne oko (ang. Electronic nose, Electronic tongue, Visual Analyzer) (INoŻC)
  2. Badania fizykochemiczne surowców oraz produktów spożywczych (INoŻC)
  3. Instrumentalny pomiar właściwości strukturalnych surowców i tekstury półproduktów i produktów spożywczych (INoŻC)
  4. Instrumentalny pomiar barwy żywności (INoŻC)
  5. Instrumentalny pomiar właściwości reologicznych żywności (krzywe płynięcia, modele reologiczne, pomiary dynamiczne ciał lepko sprężystych), pomiar smarowności (INoŻC)
  6. Analiza sitowa mąki (IR)
  7. Ocena wielkości osadu mąki pszennej – ocena jakości mąki pszennej (IR)
  8. Ocena gęstości usypowej ziarna i nasion różnych gatunków roślin (IR)
  9. Oceny szklistości ziarna (IR)
  10. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach ciekłych (wodnych) np. wody naturalne, roztwory wodne, ścieki (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  11. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach stałych po mineralizacji np. gleba, osady, pyły, materiał roślinny lub zwierzęcy (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  1. Analiza danych genomicznych i transkryptomicznych. (IB)
  2. Analiza danych uzyskanych w wyniku sekwencjonowania NGS. (IB)
  3. Klonowanie in silico.(IB)
  1. Prowadzenie kultur komórkowych mikroorganizmów pochodzących z banku komórek. (IB)
  2. Izolacja i hodowla mikroorganizmów środowiskowych. (IB)
  3. Prowadzenie kultur komórek roślinnych oraz zwierzęcych linii komórkowych. (IB)
  4. Prowadzenie hodowli biopatów ludzkich tkanek nowotworowych. (IB)
  5. Prowadzenie kultur in vitro roślin w kontrolowanych warunkach temperatury, sztucznego oświetlenia, wentylacji i wilgotności. (IB)
  6. Wykonywanie posiewów oraz analizę próbek w kierunku diagnostyki źródła zakażenia bakteryjnego u zwierząt. (INoZ)
  7. Wykrywanie bakterii patogennych według PN-EN-ISO takich jak: Enterobacteriaceae, w tym Salmonella, Listeria, Staphylococcus aureus (INoŻ)
  8. Identyfikacja genetyczna drożdży w wykorzystaniem technik PCR (INoŻ)
  9. Ocena trwałości mikrobiologicznej środków spożywczych i kosmetycznych, w tym zmiany jakościowe i ilościowe mikroflory w czasie prób przechowalniczych i obciążeniowych żywności (INoŻ)
  10. Badania wpływu związków chemicznych na wzrost mikroorganizmów i uzyskiwaną zawartość biomasy od skali mikro hodowli (300 µL) do bioreaktorów (4 L) (INoŻ)
  11. Analiza proteomiczna białek w biomasie mikroorganizmów (INoŻ)
  12. Badania mechanizmów działania substancji przeciwdrobnoustrojowych na komórki mikroorganizmów (zdolność do tworzenia biofilmów, wpływ na szklaki oddechowe, kinetyka wzrostu szczepów, integralność ściany komórkowej i błony cytoplazmatycznej komórek) (INoŻ)
  13. Oznaczanie liczby mikroorganizmów zanieczyszczających żywność: pałeczki z grupy coli, ogólnej liczby bakterii tlenowych mezofilnych, ogólna liczba grzybów (pleśni i drożdży), liczba beztlenowców przetrwalnikujących, liczba bakterii mlekowych (INoŻ)
  14. Oznaczenie aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej substancji chemicznych, w tym ekstraktów roślinnych, eterycznych olejków roślinnych, kwasów organicznych, konserwantów (INoŻ)
  1. Oznaczanie białka w paszach i żywności (INoZ)
  2. Oznaczanie wartości pH podstawowego składu chemicznego mleka/siary, (INoZ)
  3. Ocena jakości jaj (INoZ)
  4. Analiza jakości cytologicznej mleka, (INoZ)
  5. Ocena jakości mięsa. (INoZ)
  6. Oznaczenia w mięsie (metoda porównawcza): tłuszcz, woda, białko, kolagen, sól, popiół, skrobia, węglowodany, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry ogółem, sód, wartość energetyczna w kJ i kcal. (INoZ)
  7. Analizia stopnia dyspersji tłuszczu mlekowego (INoZ)
  8. Ocena jakości produktów pochodzenia zwierzęcego (INoŻC)
  9. Ocena stanu higienicznego środowiska produkcji żywności (INoŻC)
  10. Analizy mikrobiologiczne produktów żywnościowych w kierunku grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie żywności, jak również mikroorganizmów chorobotwórczych (INoŻC)
  11. Zastosowanie bakterii probiotycznych i potencjalnie probiotycznych (szczepy z własnej kolekcji) do projektowania nowych produktów żywnościowych,
  12. Parametryzacja warunków panujących w żywności i ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w żywności (INoŻC)
  13. Ocena przeżywalności szczepów probiotycznych w czasie symulowanego trawienia in vitro w  przewodzie pokarmowym z wykorzystaniem aparatu SHIME (INoŻC)
  14. Analiza składu i zawartości kwasów tłuszczowych (z uwzględnieniem nienasyconych kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans, kwasów nieparzystych i rozgałęzionych izo i anteizo) (INoŻC)
  15. Wykrywanie składu i jakości oraz zafałszowań tłuszczu mlecznego oraz olejów z wykorzystaniem techniki chromatografii gazowej (INoŻC)
  16. Analiza składu triacylogliceroli (INoŻC)
  17. Badanie profilu związków lotnych i aromatów z wykorzystaniem techniki GC/MS (INoŻC)
  18. Badania właściwości przeciwutleniających z wykorzystaniem technik spektrofotometrycznych (INoŻC)
  19. Oznaczenia produktów Reakcji Maillarda techniką spektrofotometryczną (INoŻC)
  20. Badania jakości barwników karmelowych techniką spektrofotometryczną (INoŻC)
  21. Analiza zawartości produktów utleniania lipidów z wykorzystaniem metod: liczby nadtlenowej, liczby anizydynowej, oznaczania sprzężonych dienów i trienów (INoŻC)
  22. Oznaczanie liczby kwasowej olejów (INoŻC)
  23. Instrumentalny pomiar właściwości strukturalnych surowców i tekstury półproduktów i produktów spożywczych (INoŻC)
  24. Instrumentalny pomiar barwy żywności (INoŻC)
  25. Instrumentalny pomiar właściwości reologicznych żywności (krzywe płynięcia, modele reologiczne, pomiary dynamiczne ciał lepko sprężystych), pomiar smarowności (INoŻC)
  26. Podstawowa analiza i klasyfikacja wyrobów winiarskich zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami (INoŻ)
  27. Optymalizacja procesów zagospodarowania odpadów przemysłu spożywczego (INoŻ)
  28. Oznaczenie polifenoli i aktywności przeciwutleniającej w tłuszczach (INoŻ)
  29. Oznaczanie wartości energetycznej produktów żywnościowych i materiałów organicznych z użyciem tlenu. Pomiar za pomocą bomby kalorymetrycznej (INoŻ)
  30. Charakterystyka termiczna różnego rodzaju produktów. Pomiar za pomocą DSC (różnicowego kalorymetru skaningowego). (INoŻ)
  31. Przejścia stanu szklistego (temperatury przejść fazowych). Pomiar za pomocą modulowanego różnicowego kalorymetru skaningowego (MDSC). (INoŻ)
  32. Oznaczanie pojemności cieplnej i jej zmian, entalpii przemian i reakcji chemicznych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
  33. Oznaczanie ciepła właściwego, temperatury topnienia i krystalizacji dla materiałów organicznych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
  34. Oznaczanie charakterystyki mięknięcia dla olejów i tłuszczów jadalnych. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
  35. Oznaczanie przemian polimorficznych i modyfikacji właściwości reologicznych dla olejów i tłuszczów jadalnych, identyfikacja i oznaczanie zafałszowań tłuszczów. Pomiar za pomocą DSC. (INoŻ)
  36. Ocena odporności tłuszczów na rozkład termiczny – wyznaczanie temperatury początkowej i temperatury maksymalnej procesu utleniania. (INoŻ)
  37. Wyznaczenie energii aktywacji olejów i tłuszczów jadalnych, współczynnika przedpotęgowego olejów i tłuszczów jadalnych, stałej szybkości reakcji utleniania olejów i tłuszczów jadalnych. PDSC (INoŻ) 
  38. Wyznaczenie metodą PDSC (warunki izotermiczne) czasów utleniania tłuszczów. Zakres temperatur 90- 150°C. Ciśnienie – 1400kPa, otwarte naczynka aluminiowe, praca z tlenem (INoŻ)
  39. Wyznaczanie ubytku masy substancji organicznych w zależności od temperatury. Oznaczenie za pomocą spektrometru FT- IR (INoŻ)
  40. Oznaczenie składu kwasów tłuszczowych w tłuszczach roślinnych i zwierzęcych metodą chromatograficzną (GC). (INoŻ)
  41. Oznaczenie β- karotenu w produktach spożywczych metodą chromatograficzną (HPLC) po ekstrakcji heksanem. (INoŻ)
  42. Suszenie owoców, warzyw i ziół różnymi metodami, w tym konwekcyjną, mikrofalowo- konwekcyjną, mikrofalowo- próżniową, promiennikową, próżniową, sublimacyjną, próżniową i metodami hybrydowymi (w tym z wykorzystaniem ultradźwięków) (INOŻ)
  43. Mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego enzymów, barwników, aromatów, lipidów (INOŻ)
  44. Zastosowanie innowacyjnych nietermicznych technik (pulsacyjne pole elektryczne, ultradźwięki) jako sposobów przyspieszania procesów podstawowych (np. suszenie, odwadnianie osmotyczne, zamrażanie, ekstrakcja) (INOŻ)
  45. Oznaczanie jakości suszy z owoców i warzyw, w tym skurcz, rehydracja, barwa, zawartość witaminy C, chlorofilu, antocyjanów, betalain, polifenoli, barwników, zdolność przeciwutleniająca (INOŻ)
  46. Pomiar parametrów barwy ciekłych, stałych i sypkich surowców i produktów spożywczych. (INOŻ)
  47. Oznaczanie właściwości termicznych i elektrycznych surowców i produktów spożywczych (INOŻ)
  48. Oznaczanie właściwości reologicznych ciekłych produktów spożywczych, w tym matematyczna interpretacja krzywych płynięcia i lepkości (INOŻ)
  49. Oznaczanie pomiaru tekstury żywności i wyznaczanie charakterystyk wytrzymałościowych surowców, produktów i opakowań, w tym interpretacja specjalistycznych testów i określenie takich cech jak: twardość, kruchość, konsystencja, łamliwość, elastyczność, lepkość, spójność, smarowalność, wytrzymałość na zgniatanie lub zrywanie, gumiastość, żujność, przylepność (INOŻ)
  50. Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)
  51. Oznaczanie stanu wody w żywności, w tym higroskopijność, aktywność wody, izotermy adsorpcji wody z ich matematycznym opisem, kinetyka sorpcji i desorpcji wody, zmiany morfologiczne spowodowane przez wodę, badania prognostyczne przydatności do spożycia (INOŻ)
  52. Oznaczanie właściwości akustycznych w ocenie świeżości owoców i warzyw, kruchości i chrupkości produktów typu przekąski (INOŻ)
  53. Oznaczanie osmolalności i temperatury krioskopowej roztworów i napojów (INOŻ)
  54. Analiza właściwości fizycznych i chemicznych mięsa dużych zwierząt rzeźnych, drobiu oraz przetworów mięsnych (INOŻ)
  55. Oznaczanie jakości i trwałości mleka i przetworów mleczarskich oraz ich roślinnych substytutów (INOŻ

Analiza wielkości i potencjału ZETA nanocząstek. (IB)

Oznaczanie właściwości barierowych folii opakowaniowych (para wodna, tlen, dwutlenek węgla) (INOŻ)

Oznaczanie składu atmosfery w opakowaniu (etylen, tlen, dwutlenek węgla) (INOŻ)

Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)

Oznaczenia użytkowych właściwości produktów sproszkowanych, w tym: analiza wielkości cząstek metodą dyfrakcji laserowej, morfologia cząstek, sypkość, gęstość nasypowa, gęstość rzeczywista, zwilżalność i dyspergowalność w wodzie, higroskopijność i podatność na zbrylanie, kohezja i funkcja płynięcia (INOŻ)

Oznaczanie pomiaru tekstury żywności i wyznaczanie charakterystyk wytrzymałościowych surowców, produktów i opakowań, w tym interpretacja specjalistycznych testów i określenie takich cech jak: twardość, kruchość, konsystencja, łamliwość, elastyczność, lepkość, spójność, smarowalność, wytrzymałość na zgniatanie lub zrywanie, gumiastość, żujność, przylepność (INOŻ)

Analizy fizyko- chemiczne owoców i warzyw oraz ich przetworów: (INOŻ)

Oznaczenie barwy, mętności, lepkości, gęstości,
Oznaczenie pH, zawartości ekstraktu, kwasowości ogólnej, kwasowości lotnej,
Oznaczenie zawartości suchej substancji, popiołu, alkaliczności popiołu, substancji nierozpuszczalnych w wodzie, piasku,
Oznaczenie zawartości cukrów bezpośrednio redukujących oraz ogółem, chlorków, SO2, alkoholu etylowego, skrobi,
Oznaczenie metodą spektrofotometryczną zawartości barwników ogółem (antocyjany, karotenoidy, chlorofilie, betacyjaniny), polifenoli ogółem, aktywności polifenylooksydazy, zawartości witaminy C, pojemności przeciwutleniającej (DPPH, ABTS, FRAP),

Oznaczenie metodą chromatograficzną zawartości antocyjanów, karotenoidów, kwasów fenolowych, kwasu L– askorbinowego i dehydroaskorbinowego, witamin B1, B2 i B6, kwasów organicznych, irydoidów, hydroksymetylofurfuralu oraz cukrów,

Analizy fizyko- chemiczne surowców zbożowych i ich przetworów: (INOŻ)

Oznaczanie cech fizycznych ziarna zbóż (masa 1000 ziaren, gęstość w stanie usypowym, celność, wyrównanie, szklistość, twardość),
Oznaczanie składu chemicznego surowców i produktów zbożowych (zawartość: białka ogółem, tłuszczu, popiołu),
Oznaczanie i ocena jakości glutenu w systemie Indeks Gluten, ocena aktywności enzymów amylolitycznych metodą Hagberga– Pertena, przemiały laboratoryjne (młyn Bühler, Quadrumat Senior i Junior),
Ocena cech reologicznych ciasta (farinograf, ekstensograf firmy Brabender, alweograf firmy Chopin),
Ocena właściwości fermentacyjnych ciasta (fermentograf SJA),
Próbne wypieki laboratoryjne oraz ocena jakości pieczywa (objętość pieczywa, tekstura miękiszu – analizator tekstury TA.XTi),

Ocena zawartości skrobi w bulwach ziemniaka (IR),

  1. Ocena składu ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej (DEXA; BodPod; BIA –InBody; Maltron BioScan 920) (INoŻC)
  2. Badanie gęstości kości (DEXA, USG) (INoŻC)
  3. Ocena stanu nawodnienia (BIA –InBody; Maltron BioScan 920), w tym ocena osmolalności płynów ustrojowych (Osmometr OS 3000) (INoŻC)
  4. Ocena stanu tętnic obwodowych – wskaźnik kostka-ramię (tzw. ABI) (INoŻC)
  5. Badanie spoczynkowego i wysiłkowego wydatku energetycznego (Cosmed Quark RMR) (INoŻC)
  6. Ocena statusu oksydacyjnego oraz stanu odżywienia organizmu na podstawie analizy wybranych parametrów w materiale biologicznym (mocz, krew) za pomocą metod instrumentalnych (HPLC , ASA) oraz przy użyciu analizatorów biochemicznych (Randox RX monaco; Roche cobas u 411) (INoŻC)
  7. Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki nadwagi i otyłości w różnych grupach populacyjnych (dzieci, młodzież, osoby dorosłe, starsze) (INoŻC)
  8. Badania przesiewowe w zakresie diagnozy i profilaktyki niedożywienia u osób starszych (INoŻC)
  9. Ustalenie fizjologicznych podstaw i schematów postępowania dietetycznego w różnych stanach metabolizmu zarówno u osób zdrowych, z grup ryzyka schorzeń dietozależnych i u osób chorych, w różnym wieku i w różnym stanie odżywienia (INoŻC)
  10. Ocena czynników prognostycznych (wskaźniki przemian metabolicznych, poziomy hormonów) skuteczności terapii u osób z przewlekłymi chorobami wymagającymi stosowania dietoterapii (INoŻC)
  11. Indywidualne i grupowe porady dietetyczne dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz osób z różnymi schorzeniami i niedoborami pokarmowymi (INoŻC)
  12. Oznaczenie i ocena spoczynkowych, poposiłkowych i związanych z aktywnością ruchową wydatków energetycznych u osób o różnej aktywności fizycznej i w różnym stanie zdrowia. Ocena zdolności wysiłkowej organizmu (badania respirometryczne, spirometryczne, akcelerometryczne) (INoŻC)
  13. Oznaczanie i ocena wpływu czynników żywieniowych na lipemię i glikemię poposiłkową u osób w różnym stanie zdrowia, w tym oznaczanie indeksu glikemicznego żywności i posiłków (w tym z wykorzystaniem systemu stałego monitorowania glikemii). Określanie odczucia głodu, sytości i wypełnienia w zależności od rodzaju zastosowanego posiłku (INoŻC)
  14. Kompleksowa analiza wpływu różnych czynników środowiskowych, przyjmowanych suplementów oraz sposobu żywienia na metabolizm człowieka z wykorzystaniem nowoczesnych technik analitycznych (metabolomika niecelowana) (INoŻC)
  15. Ocena stanu zdrowia z wykorzystaniem badań tonometrii naczyń krwionośnych (INoŻC)
  16. Ocena nietolerancji pokarmowych z wykorzystaniem testu wodorowego (INoŻC)
  17. Ocena wykorzystania składników pokarmowych i ich wpływu na proces trawienia (INoŻC)
  1. Hodowla gryzoni (IB)
  2. Hodowla zarodków kurzych (IB)
  3. Prowadzenie kultur komórek roślinnych oraz zwierzęcych linii komórkowych. (IB)
  4. Prowadzenie hodowli biopatów ludzkich tkanek nowotworowych. (IB)
  5. Prowadzenie hodowli mikroorganizmów na podłożach płynnych i stałych (IIŚ)
  6. Hodowla owadów (zamknięta, przechowywanie zimujących stadiów owadów) w Leśnym Zakładzie Doświadczalnym w Rogowie (INL)
  7. Hodowla roślin w namiocie wzrostowym w kontrolowanych warunkach fotoperiodu (INL)
  8. Hodowli nicieni w stałej temperaturze oraz wykonywanie badań laboratoryjnych dotyczących nicieni entomopatogenicznych, (INoZ)
  1. Analiza aktywności fotosystemu II i. (IB)
  2. Analiza parametrów termicznych materiału roślinnego. (IB)
  3. Analiza wymiany gazowej roślin i fluorescencji chlorofilu. (IB)
  4. Analiza struktury łanu. (IB)
  5. Analiza gospodarki wodnej w roślinach. (IB)
  6. Analiza zawartości chlorofilu. (IB)
  7. Ocena żywotności i jakości nasion. (IB)
  8. Fenotypowanie roślin w warunkach polowych, szklarniowych oraz fitotronowych. (IB)
  9. Badania fotosyntezy i transpiracji przy jednoczesnej kontroli środowiska wewnątrz komory pomiarowej liści (IIŚ)
  10. Pomiar fluorescencji chlorofilu (IIŚ)
  11. Pomiar indeksu zieloności (chlorophyll kontent index – CCI) (IIŚ)
  12. Pomiar ciśnienia ssącego liści (IIŚ)
  13. Pomiar współczynnika ulistowienia łanu (IIŚ)
  14. Pomiar powierzchni zdrowych i chorych liści roślin (IIŚ)
  15. Pomiarów parametrów biometrycznych korzeni, (IIŚ)
  16. Badania nad transportem fitohormonów, ich wykrywania i ilościowego oznaczania w ekstraktach roślinnych (INL)
  17. Pomiar fitohormonów znakowanych izotopami promieniotwórczymi (głównie 14C, 45Ca, 35S i 3H) w roztworach (INL)
  18. Oznaczanie fitohormonów metodą testów immunoenzymatycznych (INL)
  19. Badania nad dynamiką wzrostu i zmianą położenia organów roślinnych na podstawie analizy obrazów (INL)
  20. Standaryzacja płodów rolnych (IR)
  21. Oznaczenie żywotności ziarna jęczmienia (IR)
  22. Oznaczanie energii i zdolności kiełkowania ziarna (IR)
  23. Pomiar wilgotności ziarna zbóż i nasion rzepaku oraz roślin motylkowatych (IR)
  24. Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
  25. Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
  26. Skanowanie i analiza cech biometrycznych korzeni roślin (IR)
  27. Ocena wskaźnika powierzchni liściowej – LAI – Leaf Area Index (IR)
  28. Ocena wydajności procesu fotosyntezy roślin, również w warunkach stresów abiotycznych (IR)
  29. Oceny zawartości chlorofilu w liściach roślin (IR)
  30. Pomiaru znormalizowanego różnicowego wskaźnika roślinności – NDVI, który w charakteryzuje zieloność i gęstość roślinności (IR)
  31. Automatycznego pomiaru wysokości głównej masy runi (roślin) oraz do obliczania aktualnego plonu zielonki na danym użytku (IR)
  32. Gospodarowanie wodą w produkcji roślinnej (IR)
  1. Zbieranie i przetwarzanie danych drzewostanowych od prostych i standardowych:  pierśnica i wysokość drzew (INL)
  2. Wielkoobszarowa inwentaryzacji stanu lasu (INL)
  3. Pomiary warunków świetlnych w lesie (INL):
  • wykonywanie zdjęć hemisferycznych
  • charakteryzowanie struktury sklepienia drzewostanu
  • modelowanie warunków świetlnych pod okapem drzewostanu
  • analiza wskaźników opisujących strukturę sklepienia drzewostanu
  • analiza charakterystyka zmienności warunków świetlnych w badanym fragmencie drzewostanu, w tym ich zmienności w ciągu całego roku
  • określanie wskaźnika powierzchni liści (LAI)
  • charakteryzowanie względnego poziomu dostępności światła pod okapem drzewostanu
  • szacowanie proporcji pomiędzy aparatem asymilacyjnym, gałęziami i pniami
  • określanie tempa tajania śniegu pod okapem drzewostanu
  1. Badania z zakresu fitopatologii leśnej (INL)
  2. Badania z zakresu mykologii  (INL)
  3. Badania z zakresu ochrony przyrody (INL)
  4. Badania z zakresu grzybów rozkładających drewno, w tym zagadnień czynnej ochrony grzybów nadrzewnych. (INL)
  5. Opracowywanie metod ochrony drzew leśnych przed chorobami oraz mykoryzacji drzew leśnych (INL)
  6. Sprawdzanie odporności drewna gatunków drzew rodzimych i obcego pochodzenia na rozkład przez wybrane gatunki grzybów (INL)
  7. Przygotowania biopreparatów służących do biologicznego zabezpieczania i usuwania pniaków (INL)
  8. Badania taksonomicznych metodami klasycznymi i molekularnymi (INL)
  9. Pomiar/inwentaryzacja drzew, drzewostanów, plantacji i zadrzewień (również w kontekście art. 83 ustawy o ochronie przyrody), (INL)
  10. Badania dendrochronologii (określania wieku drzew i drzewostanów, datowania próbek drewna, rekonstrukcji przyrostu drzew) (INL)
  11. Szacowanie biomasy i produkcyjności roślin drzewiastych/energetycznych oraz sekwestracji węgla w organach tych roślin (INL)
  12. Badania surowców leśnych (INL):
  • analiza wpływu wybranych czynników (m.in. położenia geograficznego, warunków siedliskowych, wieku drzewostanu, zanieczyszczeń przemysłowych i wielu innych) na możliwości pozyskiwania oraz na wybrane fizyczne i chemiczne wskaźniki jakości surowców leśnych
  • badania leśnych surowców niedrzewnych: owoców leśnych, olejków eterycznych oraz wydzielin (np. sok brzozy)
  1. Badanie i analiza transportu wody w drzewach (INL)
  2. Prowadzenia badań z zakresu biologii i ekologii dziko żyjących zwierząt, przede wszystkim ptaków leśnych (drapieżnych i dziuplaków), ssaków kopytnych, ssaków drapieżnych, gryzoni i ryjówkokształtnych oraz szeroko rozumianego zarządzania populacjami zwierząt łownych. (INL)
  1. Oznaczenia chemicznej budowy drewna (INL)
  2. Badanie właściwości mechanicznych drewna (INL):
  3. wytrzymałości na ściskanie wzdłuż włókien
  4. wytrzymałości na zginanie statyczne
  5. moduł sprężystości przy zginaniu statycznym
  6. Składowanie i sezonowanie drewna do badań (INL)
  7. Składowanie i sezonowanie dużych ilości pozyskanego surowca drzewnego (INL)
  8. Badania wewnętrznej struktury drewna na podstawie oporu przy nawiercaniu sondą (INL)
  9. Badania i analizy chemicznych drewna oraz innych materiałów lignocelulozowych : analiza składu chemicznego biomasy, stopnia polimeryzacji oraz barwy (INDiM )
  10. Badania procesów modyfikacji termicznej, termomechanicznej i chemicznej drewna, wraz z pomysłami wdrożeniowymi produktów wytworzonych tą techniką (INDiM)
  11. Badanie sposobów obróbki wstępnej (np.: wybuch parowy, hydroliza wysokotemperaturowa, moczenie w wodnym roztworze amoniaku) surowców lignocelulozowych oraz procesu hydrolizy enzymatycznej w procesie otrzymywania bioetanolu (INDiM)
  12. Wykorzystanie materiałów lignocelulozowych i odnawialnych w celu tworzenia nowych produktów w zakresie zielonej chemii (np.: synteza furfuralu i alkoholu furfurylowego , otrzymywanie ksylozy, produkcja paliw furanowych oraz wykorzystanie celulozy bakteryjnej do otrzymania bioetanolu ) (INDiM)
  13. Badania trwałości drewna i jego odporności na działanie czynników biotycznych i abiotycznych, w tym identyfikacja grzybów oraz owadów ksylofagicznych (INDiM)
  14. Wykrywanie (metody elekroakustyczne ) i rozpoznawanie owadów żerujących w drewnie oraz dobór metod ich zwalczania (INDiM)
  15. Oznaczanie mikroorganizmów i organizmów grzybowych oraz dobór metod zabezpieczania drewna przed pleśnieniem, barwicami (sinizną) i zgniliznami (INDiM)
  16. Rejestracja i ocena zniszczeń zachodzących w drewnie ; Niszczące i nieniszczące metody oznaczania stanu zachowania drewna poddanego biokorozji (oznaczanie właściwości fizyko -chemicznych) (INDiM)
  17. Badania skuteczności środków zabezpieczających drewno i tworzyw drzewnych oraz wyrobów z drewna przed czynnikami degradacji (w tym badania poligonowe) (INDiM)
  18. Badania izolacyjności akustycznej materiałów budowlanych (INDiM)
  19. Identyfikacja drewna i analiza jego budowy oraz określanie pełnej charakterystyki właściwości fizycznych i mechanicznych tego surowca oraz materiałów z niego wytworzonych (INDiM)
  20. Rozwijanie i testowanie technik badań nieniszczących drewna: metody elektrometryczne, tomografia komputerowa, metoda radiacyjna, metoda ultradźwiękowa ; (INDiM)
  21. Przekrojowe badania struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych drewna w tym nowych gatunków na rynku oraz „sterowanie” właściwościami drewna poprzez jego celową modyfikację  (INDiM)
  22. Ocena surowca drzewnego i jego przydatności do wskazanych zastosowań  (INDiM)
  23. Analiza procesów suszenia drewna i obróbki hydrotermicznej (parzenie, warzenie, termowanie ) (INDiM)
  24. Sortowanie tarcicy ogólnego przeznaczenia oraz sortowanie wytrzymałościowe (wizualne i maszynowe) tarcicy budowlano – konstrukcyjne (INDiM)
  1. Badania właściwości fizycznych gruntu : badanie uziarnienia metodą sitową, badanie uziarnienia metodą areometryczną, badanie wilgotności gruntu, badanie konsystencji gruntu, badanie zawartość części organicznych, badanie zawartości soli rozpuszczalnych i węglanu wapnia, badanie oznaczenia gęstości objętościowej i gęstości właściwej, badanie powierzchni właściwej gruntów. (IIL)
  2. Badania zagęszczalności gruntu: badanie zagęszczalności wg Proctora (normalny i zmodyfikowany), badanie minimalnej i maksymalnej gęstości objętościowej szkieletu gruntowego. (IIL)
  3. Badania ściśliwości gruntu edometryczne prowadzone metodą IL i metodą CRS. (IIL)
  4. Badania charakterystyk wytrzymałościowych gruntu badanie bezpośredniego ścinania (aparat średniowymiarowy), badania typu UU, CU, CD prowadzone w warunkach ciśnienia wyrównawczego. (IIL)
  5. Badania charakterystyk odkształceniowych gruntu w małym zakresie odkształceń. (IIL)
  6. Badanie właściwości filtracyjnych gruntów w warunkach wymuszonego i kontrolowanego nasycenia oraz stanu naprężenia. (IIL)
  7. Badanie przepuszczalności hydraulicznej w gruntach spoistych wykorzystywanych do naturalnych uszczelnień (system Trautwein). (IIL)
  8. Badanie przewodności hydraulicznej gruntu w warunkach wymuszanych zmian objętości próbki. (IIL)
  9. Badanie przepuszczalność gruntu metodą stałej objętości przepływu. (IIL)
  10. Badanie charakterystyki przepływu w gruncie metodą stałej, wymuszonej prędkości przepływu z flow-pump. (IIL)
  11. Badanie przepuszczalności hydraulicznej gruntu w kierunku pionowym i poziomym z komorą Rowe’a. (IIL)
  12. Badania geosyntetyków – badanie oporów tarcia kontaktu grunt-materiał syntetyczny. (IIL)
  13. Badania właściwości gruntów zanieczyszczonych: badanie przewodności elektrycznej podczas badania trójosiowego, badanie elektrooporności gruntów, badanie pH, potencjału redox, przewodności elektrycznej oraz stężenia Cu, Pb, NH4+. (IIL)
  14. Badania terenowe gruntu (IIL):pobieranie próbek gruntu o strukturze nienaruszonej z otworów wiertniczych próbnikami cienkościennymi typu Shelby, Osterberg lub NeSGI
  • sondowanie statyczne CPT (stożek Begemanna)
  • sondowanie krzyżakowa PSO
  • badania nośności podłoża i nawierzchni dróg metodą CBR,
  • badania modułów odkształcenia podłoża i nawierzchni dróg przez obciążanie płytą VSS
  • sondowanie statyczne CPTU – stożek elektryczny z pomiarem oporu stożka qc, tarcia na pobocznicy fs i ciśnienia wody w porach
  • sondowanie dylatometryczne DMT (dylatometr Marchettiego)
  • sondowanie SCPTU z pomiarem prędkości fali poprzecznej końcówką wyposażonąw dwa geofony
  • sondowanie systemem BAT
  1. Badanie rodzaju gruntów spoistych metodą aerometryczną. (IIL)
  2. Badanie rodzaju gruntu metodą sitową. (IIL)
  3. Badanie granicy płynności gruntu. (IIL)
  4. Badanie granicy płynności gruntu  za pomocą Aparatu Casagrande’a. (IIL)
  5. Badanie zagęszczenia gruntu za pomocą Aparatu Proctora,. (IIL)
  6. Badanie zagęszczenia gruntu w terenie. (IIL)
  7. Badanie zagęszczenia gruntów piaszczystych. (IIL)
  8. Badanie współczynnika filtracji gruntów. (IIL)
  9. Badanie zawartości węglanu wapnia CaCO3 w gruntach za pomocą Aparatu Jacksona. (IIL)
  10. Badanie wilgotności gruntów. (IIL)
  11. Pobieranie próbek gruntów i wody podziemnej. (IIL)
  12. Badanie właściwości mechanicznych gruntów. (IIL)
  13. Badanie wilgotności, zasolenia i siły ssącej w gruntach. (IIL)
  14. Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
  15. Badania zagęszczenia gruntu do głębokości 45 cm (INL)
  16. Pomiar wilgotności gleby bez naruszania jej struktury (INL)
  17. Oznaczanie siły wiązania wody w glebie (potencjału wody glebowej) (IR)
  18.  
  1. Pomiary wilgotności gleby, jej zasolenia oraz aktualnej temperatury (IIL)
  2. Pomiarów zwięzłości gleby na podstawie oporu, jaki stawia na stożku miernika (IIL)
  3. Pomiar i analiza właściwości cieplnych gleb i materiałów sypkich. (IIL)
  4. Określanie zawartości substancji organicznej w utworach glebowych (IIL)
  5. Ocena zdolności retencyjnych utworów glebowych i innych materiałów(IIL)
  6. Monitoring uwilgotnienia gleb (IIL)
  7. Respiracja gleb metodą komorową (IIL)
  8. Pomiar uwilgotnienia i ocena parametrów przepływu wody w ośrodkach gruntowych w warunkach laboratoryjnych (symulowanych) (IIŚ)
  9. Generalna ocena stopnia zanieczyszczenia ośrodka glebowo- gruntowego. Zestaw mierników i sond do pomiaru uwilgotnienia, potencjałów macierzystych, temperatury i zasolenia ośrodków porowatych  – systemy pomiarowe do obserwacji przepływu wody w kolumnach glebowych pod wpływem symulowanego opadu w warunkach laboratoryjnych. (IIŚ)
  10. Ocena wstępna składu mechanicznego i gatunku gleby (IIŚ)
  11. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach stałych
    po mineralizacji np. gleba, osady, pyły, materiał
    roślinny lub zwierzęcy (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  12. Ocena głębokości zalegania wód gruntowych z możliwością pomiaru ciągłego (IIŚ)
  13. Profilowany pomiar ciągły uwilgotnienia gleb w warunkach terenowych (IIŚ)
  14. Oznaczania struktury gleby (IR)
  15. Badanie wpływ produkcji rolniczej na środowisko (IR)
  16. Oznaczania właściwości fizycznych gleby w warunkach laboratoryjnych i terenowych (IR)
  17. Badania gęstości objętościowej i porowatości gleby (IR)
  18. Ocena zwięzłości gleby do głębokości 1 m (IR)
  19. Pomiar wilgotności objętościowej gleby (IR)
  20. Pomiaru przewodności hydraulicznej gleby w terenie w stanie nasycenia (IR)
  21. Badania próbek gleby i osadów ściekowych (IR)
  22. Oznaczania m.in. składu granulometrycznego gleby (IR)
  23. Oznaczanie siły wiązania wody w glebie (potencjału wody glebowej) (IR)
  24. Ocena zawartości azotu w roślinach i glebie (IR)
  25. Analiza właściwości chemicznych gleb, osadów i biomasy (IR)
  26. Oznaczenia zawartości fosforu w glebie (IR)
  27. Frakcjonowanie fosforu z gleby (IR)
  28. Frakcjonowanie glebowej materii organicznej (IR)
  29. Wydzielanie kwasów huminowych z gleby (IR)
  30. Analiza uziarnienia gleby metodami pipetową i sitową  (IR)
  31. Pomiary pH gleb (IR)
  32. Ekstrakcja gleb (IR)
  33. Oznaczania składu mineralnego skał i gleb (IR)
  34. Pomiar przewodności elektrycznej ekstraktów z gleb jako miara ich zasolenia (IR)
  1. Badanie spoiwa (cementy portlandzkie i hutnicze): cechy fizyczne spoiw cechy wytrzymałościowe (badanie wytrzymałości na ściskanie i na zginanie) – określenie klasy cementu. (IIL)
  2. Badanie cech fizycznych betonów (badanie konsystencji, badanie wydajności objętościowej próbnego zarobu,), cech wytrzymałościowych betonów (badanie wytrzymałości na ściskanie i na rozciąganie). (IIL)
  3. Badanie zaprawy (świeżo zarobione i stwardniałe): cech fizycznych zapraw (badanie zawartości powietrza w zaprawie, badanie skurczu w okresie twardnienia zaprawy, badanie przyczepności zaprawy do podłoża) cech wytrzymałościowych zapraw (badanie wytrzymałości na ściskanie i na rozciąganie). (IIL)
  4. Badanie wyrobów ceramicznych i silikatowych (cegły, pustaki, dachówki, płytki ścienne i podłogowe): cechy fizyczne (badanie cech zewnętrznych wyrobów, badanie ciężaru, badanie nasiąkliwości, badanie wilgotności) cechy wytrzymałościowe (badanie wytrzymałości na ściskanie i na zginanie). (IIL)
  5. Badanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopodobnych: cechy fizyczne oraz cechy wytrzymałościowych (badanie wytrzymałości na rozerwanie, zginanie, ściskanie i ścinanie). (IIL)
  6. Badanie własności cieplnych i wilgotnościowych materiałów budowlanych w tym kompozytów wielowarstwowych: (prowadzenie badań w różnych warunkach termiczno-wilgotnościowych). (IIL)
  7. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach stałych po mineralizacji np. gleba, osady, pyły, materiał roślinny lub zwierzęcy (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  8. Badania Geosyntetyków (CW) – Oferta
  9. Obserwacja powierzchni substancji mineralnych, syntetycznych i biologicznych (IB) – Oferta
  1. Badanie oporów hydraulicznych w funkcji przepływów na pracujących ciągach technologicznych (opory aeratorów, oporów złóż filtracyjnych), (IIŚ)
  2. Badanie międzyprocesowe jakości wody uzdatnianej. (IIŚ)
  3. Badanie technologiczne podatności wody na uzdatnianie na różnych typach złóż filtracyjnych w przezroczystych kolumnach filtracyjnych, (IIŚ)
  4. Badanie oporów hydraulicznych różnych, mało średnicowych (do 25mm) kształtek i armatury, (IIŚ)
  5. Badanie hydrauliczne wraz z efektywnością napowietrzania aeratorów rurowych z różnymi typami wypełnień, (IIŚ)
  6. Badanie efektywności płukania różnych typów złóż filtracyjnych w wyspecjalizowanych kolumnach. (IIŚ)
  1. Badanie pH (IIŚ)
  2. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach ciekłych (wodnych) np. wody naturalne, roztwory wodne, ścieki (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  3. Badanie przewodności (IIŚ)
  4. Badanie suchej pozostałości (IIŚ)
  5. Badanie BZT (IIŚ)
  6. Badanie beztlenowej  całkowitej biodegradacji związków organicznych (IIŚ)
  7. Badania procesu filtracji, koagulacji, sorpcji, dezynfekcji, wymiany jonowej oraz separacji membranowej MF/UF i NF (IIŚ)
  8. Oznaczanie zawartości rtęci w próbkach środowiskowych wód i osadów ściekowych, (IIŚ)
  9. Oznaczanie zawartości węglanu wapnia metodą Metoda Scheiblera, (IIŚ)
  10. Oznaczanie azotu w wodach i osadach ściekowych metodą Kjeldahla (IIŚ)
  11. Określanie zdolności materiałów do usuwania fosforu z wód i ścieków w warunkach statycznych i dynamicznych (IIŚ)
  12. Ocena efektywności przydomowych oczyszczalni ścieków (IIŚ)
  13. Analiza zawartości 80 pierwiastków w wodach oraz roztworach po ekstrakcji i mineralizacji gleb, osadów i biomasy (IR)
  1. Badanie skuteczności działania separatorów weglowodorów ropochodncyh (koalescencyjne, lamelowe), osadników zawiesiny mineralnej (poziome, wirowe), separatorów z systemem bypass, przepompowni ścieków w budynkach, instalacji kanalizacyjnych ciśnieniowych, zbiorniki retencyjne (metody doboru) (IIŚ)
  2. Weryfikacja konstrukcji separatorów z zastosowaniem różnych materiałów, ich wymiarowanie (wkłady koalescencyjne, lamelowe) zgodnie z oczekiwanym efektem skuteczności podczyszczania ścieków (IIŚ)
  3. Wymiarowanie systemów obejściowych (typu bypass) w separatorach do prawidłowego sterowania napływem wód opadowych (IIŚ)
  4. Wsparcie w wymiarowaniu wkładów w separatorach typu lamelowego (IIŚ)
  5. Badanie skuteczności separatorów wg normy PN EN 858 w podczyszczaniu ścieków (IIŚ)
  6. Badanie przeciążeniowe separatorów (wymywanie zdeponowanego, obliczeniowej pojemności gromadzenia węglowodorów ropopochodnych) (IIŚ)
  7. Badanie skuteczności osadników, przeciążeniowe na wymywanie zdeponowanej zawiesiny (IIŚ)
  8. Badanie fizycznych modeli w skali, budowli hydrotechnicznych (IIŚ)
  9. Badanie regulatorów przepływu różnego typu (wirowe, korytkowe, rurowe itd.) stosowanych w układach retencji do normalizacji odpływu ścieków do odbiorników czy też instalacji separatorów (IIŚ)
  10. Badanie urządzeń pomiarowych grawitacyjnych stosowanych w urządzeniach regulacyjnych (IIŚ)
  11. Badanie przepompowni ścieków wg normy PN EN 12050-1 (IIŚ)
  1. Badanie hydrauliczne laboratoryjne na modelach fizycznych dotyczące funkcjonowania budowli, wodnych i obiektów gospodarki wodnej (budowli piętrzących i upustowych, ujęć wodnych), (IIŚ)
  2. Weryfikacyjne badania rozwiązań projektowych, (IIŚ)
  3. Modelowanie procesów przepływu w korytach bez i z roślinnością z dnem stałym i rozmywalnym (IIŚ)
  1. Prace z zakresu geodezji inżynieryjnej: badanie przemieszczeń i badanie pionowości budowli oraz tyczenia (IIL)
  2. Badanie powierzchni użytkowej i kubatury budynków (IIL)
  3. Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
  1. Badanie retencyjności dachów zielonych / ogrodów deszczowych w różnych konfiguracjach w warunkach rzeczywistych (IIŚ)
  2. Modele dachów zielonych, sondy wilgotności, temperatury, divery (IIŚ)
  3. Określanie parametrów substratów dachów zielonych / ogrodów deszczowych – opracowanie składu substratów w zależności od oczekiwanych efektów (IIŚ)
  1. Określenie ugięć sprężystych i miarodajnego nawierzchni drogowych (INL)
  2. Wyznaczeniu koniecznego wzmocnienia nawierzchni do planowanego obciążenia (INL)
  3. Pomiar obciążenia osi kół zestawów samochodów oraz ważenia dużych elementów gabarytowych do 20t (INL)
  4. Pomiar osiadania gruntów i konstrukcji ziemnych oraz nawierzchni drogowych (INL)
  1. Bezzałogowe statki powietrzne do służące do wykonywania zautomatyzowanych, lotów fotogrametrycznych wedle zaplanowanych tras nalotu – posiadana baza sprzętowo-programowa umożliwia pełny zakres badań środowiskowo-inżynieryjnych w zakresie monitoringu wizyjnego, prowadzenia dokumentacji fotograficznej czy też analizy zmian pokrycia i rzeźby terenu (IIŚ)
  2. Loty fotogrametrycznye wedle zaplanowanych tras nalotu, prowadzenie prac inspekcyjno-rozpoznawczych w czasie rzeczywistym (INL)
  3. Wykonywanie zdjęć pól uprawnych i obiektów w różnych zakresach widma światła (IR)
  1. Pomiar temperatury i wilgotności powietrza, poprzez przenośne stacje meteorologiczne (IIŚ)
  2. Pomiar temperatury powietrza, wilgotności powietrza, ciśnienia atmosferycznego, prędkości i kierunku wiatru, opadu i promieniowania słonecznego (IIŚ)
  3. Pomiar strumieni CO2 i H2O z zastosowaniem metody kowariancji wirów (IIŚ)
  4. Ciągłe pomiary natężenia napromieniowania całkowitego, ciśnienia atmosferycznego, temperatury powietrza (2 m n.p.g.) i gruntu (5, 10, 20, 50, 100 cm p.p.g.), wilgotności powietrza, wysokości opadów, kierunku i prędkości wiatru oraz grubości pokrywy śnieżnej (INL)
  5. Bazy danych klimatycznych i programy do homogenizacji danych (program Multiple Analysis of Series for Homogenization) (INL)
  6. Autorski program do analizy podstawowych parametrów termicznego i leśnego okresu wegetacyjnego. (INL)
  1. Wylęgarnie raków (INoZ)
  2. Podchowalnie doświadczalne ryb (INoZ)
  3. Przepiórkarnia (INoZ)
  4. Myszarnia (INoZ)
  5. Ferma owiec i kóz (INoZ)
  6. Stajnia dydaktyczna (INoZ)
  7. Ferma drobiu (INoZ)
  8. Badania dotyczące biologii rozrodu sztucznie unasienionych matek pszczelich (INoZ)
  1. Eksperckie badania sensoryczne surowców oraz produktów żywnościowych z wykorzystaniem metod różnicowych, skalowania oraz profilowania (INoŻC)
  2. Pomiary dynamiczne wrażeń w czasie i ich unikalna rola w optymalizacji jakości sensorycznej produktów: Time-Intensity, Time-Realated-Profiling, Temporal Dominance of Sensations (INoŻC)
  3. Badania reakcji emocjonalnych konsumentów względem produktów (FaceReader, Quick Sensory Methods) oraz badania eyetrackingowe w określeniu percepcji wizualnej konsumentów (INoŻC)
  4. Analiza reakcji psychofizjologicznych konsumentów: elektroencefalografia (EEG), elektromiografia (EMG) oraz badanie odruchu skórno-galwanicznego (GSR) (INoŻC)
  5. Badania sensoryczne i konsumenckie w procesie wyznaczania krytycznych punktów kontroli (Sensory Quality Critical Control Point) (INoŻC)
  6. Badania sensoryczne i konsumenckie z dziećmi: metodologia oraz wytyczne (INoŻC)
  7. Badania wpływu różnych czynników zmienności (m.in. dodatków tekstotwórczych, aromatyzujących, smakowych, procesu technologicznego, surowców) na zmiany w jakości sensorycznej i akceptacji produktów (INoŻC)
  8. Doskonalenie jakości sensorycznej produktów żywnościowych i posiłków z uwzględnieniem oczekiwań konsumentów; innowacyjność sensoryczna produktów w kontekście akceptacji konsumentów (INoŻC)
  9. Diagnozy, analizy i prognozy rozwoju rynku żywności, jego poszczególnych branż i segmentów (żywności ekologicznej, dietetycznej, dla dzieci itp.) oraz segmentów rynku usług gastronomicznych i poradnictwa żywieniwo-dietetycznego (INoŻC)
  10. Usługi konsultingowe z zakresu organizacji i zarządzania w przedsiębiorstwach z sektora rolno-spożywczego, gastronomicznych i hotelarskich oraz poradnictwa żywieniowo-dietetycznego (INoŻC)
  11. Zarządzanie marką i komunikacją rynkową w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych działających w szeroko rozumianej sferze żywności i wyżywienia (INoŻC)
  12. Opracowanie strategii działań w różnych obszarach polityki wyżywienia ludności i zdrowia publicznego w kontekście zrównoważonego rozwoju i ograniczenia występowania chorób dietozależnych (INoŻC)
  13. Badania zachowań konsumentów na rynkach żywności, usług gastronomicznych i hotelarskich oraz poradnictwa dietetycznego wraz z analizą uwarunkowań i zmian konsumpcji i stylu życia w różnych grupach konsumentów i rodzajach gospodarstw domowych (INoŻC)
  14. Projektowanie innowacyjnych produktów spożywczych uwzględniające właściwości prozdrowotne, wydłużenie okresu przydatności do spożycia, zasadę clean label, rozwiązania technologiczne gotowe do wdrożenia (INoŻC)
  15. Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych i przetwórstwa spożywczego w aspekcie obowiązującego prawa żywnościowego (INoŻC)
  16. Badanie i ocena aspektów techniczno-technologicznych maszyn i urządzeń gastronomicznych (INoŻC)
  17. Określenie energochłonności i efektywności procesów cieplnych w gastronomii i w przetwórstwie rolno-spożywczym (INoŻC)
  18. Monitorowanie procesów termicznych (w produkcie jak i w przestrzeni roboczej) w czasie rzeczywistym (on-line) podczas obróbki cieplnej produktów spożywczych (INoŻC)
  19. Analiza i ocena systemów jakości produkcji żywności, ich rola w podwyższaniu rentowności produkcji i wzrostu możliwości eksportowych (INoŻC)
  1. Strategie działań w zakresie zdrowia publicznego wobec zmian klimatycznych i stylu życia ludności w kontekście zrównoważonej diety i ograniczenia występowania chorób dietozależnych (INoŻC)
  2. Ekspertyzy związane z oceną jakościową i ilościową jadłospisów w żywieniu zbiorowym, menu w gastronomii (INoŻC)
  3. Konsultacje przy wdrażaniu systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności (INoŻC)
  4. Audyty przedcertyfikacyjne (INoŻC)
  5. Ekspertyzy związane z prawidłowością rozwiązań funkcjonalnych oraz wyposażenia zakładów gastronomicznych różnego typu (INoŻC)
  6. Ekspertyzy i doradztwo z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych (INoŻ)
  7. Konsultacje dotyczące technologii przemysłu mięsnego oraz metod badania jakości mięsa i przetworów mięsnych (INOŻ)
  8. Opracowywanie technologii produkcji przetworów mięsnych, w tym z wykorzystaniem nowych dodatków technologicznych oraz innowacyjnych technologii przetwarzania (m.in. technologia wysokich ciśnień) i pakowania (pakowanie próżniowe, SKIN, MAP) (INOŻ)
  9. Ocenę techniczno- technologiczną zakładów mięsnych (INOŻ)
  10. Doradztwo i opiniowanie w zakresie zgodności produktów z wymaganiami prawa żywnościowego. (INOŻ)
  11. Przygotowywanie ekspertyz dotyczących żywności i jej składników oraz zanieczyszczeń. (INOŻ)
  12. Nowe technologie stosowane w produkcji materiałów drewnopochodnych i wyrobów z drewna (INDiM)
  13. Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach przemysłu drzewnego (INDiM)
  14. Nowe technologie stosowane w produkcji materiałów drewnopochodnych i wyrobów z drewna (INDiM)
  15. Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach przemysłu drzewnego (INDiM)
  16. Nowe surowce (w tym surowce wtórne z recyklingu) w technologii materiałów drewnopochodnych (INDiM)
  17. Ochrona środowiska w odniesieniu do technologii tworzyw drzewnych (INDiM)
  18. wspomaganie projektowania – systemy CAD w meblarstwie (SolidWorks, TopSolid, AutoCad) (INDiM)
  19. Zarządzanie jakością w przemyśle drzewnym (INDiM)
  20. Konstrukcja, technologia i zdobnictwo mebli zabytkowych  (INDiM)
  21. Tradycyjne i nowoczesne budownictwo drewniane  (INDiM)
  22. Ocena innowacyjności technologii i urządzeń w zakładach meblarskich, stolarki budowlanej  (INDiM)
  23. Projektowanie mebli specjalistycznych (INDiM)
  1. Doradztwo /szkolenia /warsztaty z zakresu zdrowego stylu życia (edukacja żywieniowa) dla różnych grup populacyjnych (dzieci, młodzież, kobiety ciężarne i karmiące, osoby dorosłe, starsze) (INoŻC)
  2. Doradztwo żywieniowe dla placówek żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, domy dziecka, bursy/internaty, domy pomocy społecznej, szpitale) i firm cateringowych (INoŻC)
  3. Szkolenia /konsultacje /warsztaty z  zakresu metodyki planowania żywienia, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia (INoŻC)
  4. Doradztwo dla zakładów przemysłu spożywczego w zakresie higieny i zapewnienia bezpieczeństwa żywności (INoŻC)
  5. Profesjonalne szkolenia z zakresu oceny sensorycznej żywności i badań konsumenckich (warunki ocen, testy produktów i posiłków, monitorowanie wyników panelu, wnioskowanie dla potrzeb różnych działów w Firmie, raporty) (INoŻC)
  6. Kompleksowe ekspertyzy z zakresu oceny jakości produktów rynkowych (INoŻC)
  7. Opracowanie technologii oraz pełnej dokumentacji niezbędnej do wprowadzenia na rynek nowych produktów spożywczych, w szczególności nowych asortymentów żywności funkcjonalnej i suplementów diety (INoŻC)
  8. Opracowywanie, weryfikacja oraz tłumaczenia treści etykiet produktów spożywczych, w tym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych (INoŻC)
  9. Ocena trwałości oraz określenie okresu przydatności do spożycia produktów spożywczych (INoŻC)
  10. Doradztwo w zakresie uprawy leszczyny w warunkach Polski i wykorzystania orzechów laskowych w krajowym przemyśle spożywczym (INoŻC)
  11. Doradztwo w zakresie nabywania i stosowania produktów ekologicznych w codziennej diecie (INoŻC)
  12. Doradztwo w zakresie przestawiania gospodarstw rolnych i ogrodów działkowych na metodę ekologiczną (INoŻC)
  13. Doradztwo w zakresie rozwijania usług agro-eko-turystycznych (INoŻC)
  14. Szkolenia i warsztaty o tematyce dotyczącej rynków żywnościowych i usług żywieniowych (gastronomia, hotelarstwo, poradnictwo żywieniowo-dietetyczne) oraz funkcjonowania przedsiębiorstw w tych sektorach, aspektów konsumpcji, zachowań i praw konsumentów (INoŻC)
  15. Konsultacje i badania analityczne (w tym spektroskopowe, kalorymetryczne, chromatograficzne (chromatografia gazowa) oraz analiza klasyczna) w zakresie chemii żywności (INoŻ)
  16. Konsultacje i badania naukowe w zakresie analizy termicznej z wykorzystaniem różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC), ciśnieniowej różnicowej kalorymetrii skaningowej (PDSC) i termograwimetrii (TGA) (INoŻ)
  17. Doradztwo i opiniowanie dotyczące produkcji, bezpieczeństwa jakości i trwałości mleka i przetworów mleczarskich oraz ich roślinnych substytutów (INoŻ)
  18. Analiza ekonomiczna przedsiębiorstw mleczarskich, zarządzania przedsiębiorstwami, zarządzania zasobami ludzkimi (INoŻ)
  19. Doradztwo i opiniowanie w zakresie zgodności produktów z wymaganiami prawa żywnościowego. (INOŻ)
  20. Szkolenia w obszarze prawa żywnościowego i badań żywności, w zakresie oczekiwanym przez zamawiającego. (INOŻ)
  21. Doskonalenie metod pozyskiwania przeciwutleniaczy, optymalizacja ich aktywności w żywności, badania interakcji ze składnikami matrycy żywnościowej (INOŻ)
  22. Konsultacje dotyczące technologii przetwarzania surowców owocowych i warzywnych oraz metod badania jakości przetworów i dodatków do żywności stosowanych w branży owocowo– warzywnej (INOŻ)
  23. Konsultacje dotyczące technologii przemysłu zbożowo- młynarskiego i piekarskiego oraz metod badania jakości surowców i produktów zbożowych (INOŻ)
  24. Szkolenie i opiniodawstwo w zakresie konstrukcji i technologii w meblach współczesnych (INDiM)
  25. Alternatywne wykorzystanie surowców poprodukcyjnych (INDiM)
  26. Doskonalenie procesów wytwórczych w przedsiębiorstwach drzewnych i meblarskich (INDiM)
  27. Wdrażanie systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży drzewnej
  28. Zarządzanie w przedsiębiorstwach przemysłu drzewnego i meblarskiego (INDiM)
  1. Oznaczanie aktywność enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy, żyta i pszenżyta (IR)
  2. Oznaczanie zanieczyszczeń z prób ziarna zbóż i nasion rzepaku (IR)
  3. Ocena gęstości usypowej ziarna i nasion różnych gatunków roślin (IR)
  4. Oceny szklistości ziarna (IR)
  5. Oznaczanie energii i zdolności kiełkowania ziarna (IR)
  6. Pomiar wilgotności ziarna zbóż i nasion rzepak oraz roślin motylkowatych (IR)
  7. Ocena jakości ziarna zbóż oraz nasion rzepaku i roślin strączkowych (IR)
  1. Badania właściwości fizycznych materiałów drewnopochodnych (właściwości cieplne, absorpcja powierzchniowa, spęcznienie, nasiąkliwość itp.) (INDiM)
  2. Badania właściwości użytkowych materiałów drewnopochodnych (procesy przyśpieszonego starzenia) (INDiM)
  3. Badania zawartości i emisji wolnego formaldehydu metodą Perforatora oraz metodą EN 717-2 (INDiM)
  4. Badania właściwości mechanicznych materiałów drewnopochodnych (INDiM)
  5. Badania wytrzymałości połączeń drewna i materiałów drewnopochodnych (INDiM)
  6. Badania jakości sklejenia i wytrzymałości spoin klejowych (INDiM)
  7. Badania właściwości wyrobów lakierowych i powłok malarsko-lakierniczych (INDiM)
  8. Badania odporności materiałów i powłok na działanie promieniowania UV z możliwością symulacji opadów atmosferycznych(INDiM)
  9. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach stałych po mineralizacji np. gleba, osady, pyły, materiał roślinny lub zwierzęcy (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  1. Badania starzeniowe powłok wykończeniowych, spoin klejowych i innych materiałów (INDiM)
  2. Badania trwałości materiałów drzewnych i drewnopochodnych (INDiM)
  3. Badanie odporności wyrobów z drewna na działanie promieniowania UV (INDiM)
  4. Badania właściwości powłok (przyczepność, twardość, barwa, ścieralność, zarysowanie) (INDiM)
  5. Badania wytrzymałości i sztywności elementów konstrukcji drewnianych (INDiM)
  6. Badania połączeń w konstrukcjach meblarskich, budowlanych i elementach stolarki budowlanej (INDiM)
  7. Badanie dźwigarów i belek o rozpiętości do 5m i nośności do 10 ton (INDiM)
  8. Badania struktury materiałów włóknistych (INDiM)
  9. Badanie struktury powłok, w tym powłok zabytkowych (INDiM)
  10. Badania przyczepności i głębokości wnikania w drewno kitów, barwników i innych materiałów wykończeniowych (INDiM)
  11. Pomiary stężenia pierwiastków w próbkach stałych po mineralizacji np. gleba, osady, pyły, materiał roślinny lub zwierzęcy (IIŚ) – (Analizator ICP-OES) – Oferta
  1. Dobór narzędzi do zadań technologicznych (INDiM)
  2. Modyfikacja warstwy wierzchniej ostrzy w celu zwiększenia ich trwałości (INDiM)
  3. Nowe, dedykowane materiały narzędziowe (INDiM)
  4. Dobór maszyn w procesie technologicznym – obrabiarki (INDiM)
  5. Programowanie i eksploatacja obrabiarek CNC dla meblarstwa (INDiM)
  6. Testowanie i konfiguracja maszyn (INDiM)
  7. Zwiększenie wydajności i ograniczenie energochłonności procesu produkcyjnego (INDiM)
  8. Optymalizacja parametrów skrawania (INDiM)
  9. Analiza i poprawa jakości obróbki (INDiM)
  10. Opracowanie i wdrożenie optymalnej mikrostruktury i technologii spiekania węglika wolframu WC-Co na ostrza narzędzi do obróbki trudnoskrawalnych tworzyw drzewnych (INDiM)
  11. Wdrożenie technologii modyfikacji warstwy wierzchniej narzędzi skrawających w procesie implantacji jonów dla celów zwiększenia ich trwałości i ograniczenia zmienności tempa zużycia. (INDiM)
  12. Wdrożenie optymalizacyjnych technik programowania obrabiarek CNC dla meblarstwa z uwzględnieniem testowania parametrów produkcyjnych maszyn (INDiM)
  13. Maszynowa i programowa optymalizacja parametrów skrawania w celu zwiększenia wydajności i ograniczenia energochłonności procesu produkcyjnego (INDiM)
  14. Wdrożenie pierwszego układu diagnostyki stanu narzędzia (DSN) I generacji dla frezowania i wiercenia materiałów drzewnych na centrach obróbczych CNC dla meblarstwa. Układ będzie oceniał naturalne i przyspieszone zużycie ostrza, wykrywał katastroficzne stępienie i moment wystąpienia kolizji (INDiM)
  15. Wdrożenie inspekcyjnego systemu wizyjnego oceny jakości obróbki płyt drewnopochodnych (INDiM)
  1. Doświadczenia w systemie rolnictwa precyzyjnego (IR)
  2. Pomiar i rejestracja w trybie ciągłym właściwości gleby: przewodność elektryczna, odczyn i zawartość materii organicznej (IR)
  3. Ocena stanu odżywienia roślin azotem przy prowadzeniu oprysku i sterowania wysiewem zmiennej dawki azotu w czasie rzeczywistym (IR)
  4. Rejestracji plonu roślin w trakcie zbioru (IR)
  5. Rejestracji wilgotności, zawartości białka i tłuszczu w nasionach pszenicy oraz rzepaku w czasie zbioru (IR)
  6. Ocena wpływu zróżnicowanego nawożenia na rośliny i środowisko w różnych systemach zmianowania (również w monokulturach) (IR)
  7. Oceny rolniczych i środowiskowych skutków trwałego, zróżnicowanego nawożenia i zmianowania (IR)
  8. Uprawa polowa roślin w stałym zmianowaniu 3-polowym intensywnym z przewagą zbóż: rzepak ozimy – jęczmień jary – pszenica ozima (IR)
  9. Uprawa polowa roślin w stałym 4-polowym zmianowaniu integrowanym z rośliną okopową i bobowatą oraz 50% udziałem zbóż: burak cukrowy – pszenica jara – roślina bobowata – pszenica ozima (IR)
  10. Uprawa roślin w systemie ekologicznym w zmianowaniu: burak cukrowy na oborniku owczym – pszenica ozima orkisz z wsiewką koniczyny czerwonej – koniczyna czerwona – pszenica ozima orkisz (IR)
  11. Prowadzenie doświadczenia z mieszankami bobowato-trawiastymi oraz z wpływem dolistnej aplikacji krzemu na rośliny (IR)
  12. Porównywanie działanie nawożenia organicznego i mineralnego w zmianowaniu czteropolowym z i bez bobowatej drobnonasiennej (IR)
  13. Badania wpływu siewu bezpośredniego w porównaniu do uprawy bezpłużnej na właściwości gleby i plonowanie roślin (IR)
  14. Prowadzenie doświadczeń wazonowych (IR)
  15. Prowadzenie doświadczeń mikropoletkowych (IR)
  16. Przetwarzanie biomasy na cele energetyczne (IR)
  17. Produkcja nawozu w formie granulowanej z różnego rodzaju komponentów/odpadów (IR)
  18. Brykietowanie materiałów pochodzenia roślinnego przeznaczonego na cele energetyczne (IR)
  19. Oznaczania masy tysiąca ziaren (IR)
  20. Przygotowania surowca do badań siły kiełkowania (IR)
  21. Pobrania rdzenia glebowego o nienaruszonej strukturze do głębokości 1 m (IR)
  22. Określenie zawartość azotu ogólnego w badanych próbkach (IR)