Wspólne inicjatywy na rzecz bezpieczeństwa żywności. Współpraca SGGW z EFSA
Przedstawiciele SGGW uczestniczyli 4 października 2024 r. w corocznym Spotkaniu Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA. Wydarzenie zgromadziło kluczowe instytucje naukowe, aby wspólnie omówić priorytety w zakresie bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego.
4 października 2024 r. dr hab. Monika Trząskowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW, dr hab. Rafał Wołosiak, prof. SGGW, dziekan Wydziału Technologii Żywności SGGW, oraz prof. dr hab. Marcin Kurek z Katedry Techniki i Projektowania Żywności, uczestniczyli w corocznym Spotkaniu Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA, które odbyło się w siedzibie Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Wydarzenie, zorganizowane we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, miało na celu zacieśnienie współpracy z krajowymi jednostkami naukowymi i badawczymi, oraz wzmocnienie ich zaangażowania w realizację misji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
SGGW, jako partner EFSA w Polsce, aktywnie uczestniczyła w dyskusjach poświęconych nowym obszarom współpracy, takim jak inicjatywy: „Jedno zdrowie”, ocena ryzyka w zdrowiu publicznym, nowa żywność czy ochrona roślin. Przedstawiciele uczelni zaprezentowali dorobek SGGW w zakresie badań nad bezpieczeństwem żywności i ochroną zdrowia roślin. Podczas spotkania zwrócono uwagę na kwestie związane usprawnieniem komunikacji społecznej skierowanej na informowanie o ryzykach związanych z żywnością.
Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń z innymi jednostkami naukowymi i wypracowania nowych rozwiązań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu w inicjatywy edukacyjne, szkoleniowe i naukowe, SGGW umacnia swoją pozycję jako instytucji kompetentnej z art. 36 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, wspierającej działania na rzecz zdrowia publicznego i jakości żywności w Polsce.