Inkubator innowacyjności 4.0
Inkubator Innowacyjności jest Programem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, którego celem jest wsparcie podmiotów sektora nauki (m.in. Uczelni) w realizacji projektów, mających na celu zastosowanie wyników badań naukowych i prac rozwojowych w sferze gospodarczej lub społecznej, polegających na:
1. Inicjowaniu oraz wzmacnianiu współpracy między środowiskiem naukowym a otoczeniem gospodarczym.
2. Przygotowaniu projektów komercjalizacji wyników badań naukowych i prac rozwojowych.
3. Zarządzaniu portfelem technologii obejmującym w szczególności:
a) monitorowanie i analizy wyników badań naukowych lub prac rozwojowych pod względem ich użyteczności praktycznej,
b) analizy potrzeb rynku służące wyborowi tematów badań naukowych lub prac rozwojowych i badanie stanu techniki przed rozpoczęciem tych badań lub prac,
c) prowadzenie bazy danych o realizowanych projektach badawczych, osiągniętych rezultatach i możliwości ich zastosowania sferze gospodarczej lub społecznej,
d) analizy możliwości uzyskania ochrony patentowej oraz możliwości komercjalizacji wyników badań naukowych i prac rozwojowych przed ich opublikowaniem.
4. Prowadzeniu prac przedwdrożeniowych, w tym dodatkowych testów laboratoryjnych lub dostosowania wynalazku do potrzeb zainteresowanego nabywcy.
5. Wskazaniu Brokerów Innowacji pełniących rolę pośredników działających w określonych obszarach wiedzy, odpowiedzialnych za nawiązanie współpracy między środowiskiem naukowym a otoczeniem gospodarczym, prowadzącej do zastosowania wyników badań naukowych i prac rozwojowych w sferze gospodarczej lub społecznej.
Inkubator Innowacyjności 4.0 realizowany jest w okresie od 1 października 2020 r. do 31 grudnia 2022 r.
- wartość Projektu: 2 235 300 PLN
- wysokość dofinansowania: 2 180 000 PLN
- wkład własny: 335 300 PLN
- konsorcjant: Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie.
Kontakt do Zespołu Projektowego:
- Kierownik Projektu: Maciej Paszewski; tel. 22 59 356 92, mail: maciej_paszewski@sggw.edu.pl
- Specjalista ds. komercjalizacji i współpracy gospodarki z nauką: Izabela Kalinowska; tel. 22 59 356 88, mail: izabela_kalinowska@sggw.edu.pl
Nabór na minigranty zakończony
Pragniemy poinformować, że wpłynęło 7 wniosków o minigrant. Wszystkie zostały ocenione pozytywnie pod względem formalnym. Obecnie są w ocenie Komitetu Inwestycyjnego.
Szkolenie z zakresu ochrony patentowej
Centrum Innowacji i Transferu Technologii, zaprasza do wzięcia udziału w szkoleniu z zakresu ochrony patentowej w ramach projektu Inkubator Innowacyjności 4.0. Szkolenie będzie obejmowało m. in. podstawowe informacje dotyczące patentów, strategie patentowania, relacje wynalazcy z uczelnią oraz prowadzenie badań patentowych jako źródło cennych informacji dla badacza i wynalazcy. Szkolenie przeprowadzone zostanie w dwóch alternatywnych terminach: 23.10.23 w godz. 9.00-16.00 oraz 24.10.23 w godz. 8.00-15.00 i odbędzie się w sali 112 , bud. 8, SGGW Stary Kampus ul. Nowoursynowska 166. Zachęcamy do zabrania ze sobą laptopów. Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres: ciitt@sggw.edu.pl
Komitet Inwestycyjny, powołany w ramach Projektu Inkubator Innowacyjności 4.0, na posiedzeniu w dniu 22 czerwca 2021 r. przyznał finansowanie dla następujących Wniosków:
- SAUSANTOX – Wegańskie parówki o podwyższonym potencjale antyoksydacyjnym. (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Techniki i Projektowania Żywności, Kierownik Grantu: dr hab. Marcin A. Kurek)
- Usługa optymalizacji procesu produkcji biowodoru i biogazu. (Instytut Inżynierii Mechanicznej, Katedra Inżynierii Biosystemów, Kierownik Grantu: mgr inż. Michał Piątek)
- Skarlanie mechaniczne jako bezpieczna dla środowiska metoda kontroli wzrostu roślin (ozdobnych, ziół i warzyw) uprawianych pod osłonami.(Instytut Informatyki Technicznej, Katedra Sztucznej Inteligencji/ Instytut Nauk Ogrodniczych, Samodzielny Zakład Roślin Ozdobnych, Kierownik Grantu: dr hab. inż. Arkadiusz Orłowski, prof. SGGW)
- Technologia nanoszenia na materiały biodegradowalne, wodoodpornych o wysokiej przyczepności powłok uszlachetnianych nanoligniną. (Instytut Inżynierii Mechanicznej, Katedra Inżynierii Produkcji, Kierownik Grantu: dr hab. inż. Adam Ekielski)
- Opracowanie technologii produkcji mikro-rezerwuarów parazytoidów muszki plamoskrzydłej (Drosophila suzukii). (Instytut Nauk Ogrodniczych, Katedra Ochrony Roślin, Kierownik Grantu: dr hab. Mariusz Lewandowski, prof. SGGW)
- Aerator rurowy z wypełnieniem. (Instytut Inżynierii Środowiska, Katedra Hydrauliki i Inżynierii Sanitarnej, Kierownik Grantu: dr hab. inż. Marek Kalenik)
- Zastosowanie metabolitów bakterii Lactobacillus jako czynnika przedłużającego trwałość żywności ready-to-eat. (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Kierownik Grantu: dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW)
- Opracowanie fermentowanego napoju na bazie herbaty (Kombucha) z wykorzystaniem innowacyjnych kultur startowych o właściwościach przeciwnowotworowych. (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Kierownik Grantu: dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska)
- Opracowanie niskobudżetowego, nieinwazyjnego systemu LIDAR mapującego wysokości roślin uprawnych w warunkach polowych. (Instytut Rolnictwa, Katedra Biometrii, Kierownik Grantu: dr hab. Dariusz Gozdowski)
W ramach II edycji Konkursu na minigranty kwiecień-maj 2022 r., dofinansowanie otrzymują następujące projekty:
- Stworzenie narzędzia do monitorowania ilości i dostępności dla krów paszy na stole paszowym, przy użyciu kamer wideo; mgr inż. Grzegorz Grodkowski, Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach
- Roślinna alternatywa produktów rybnych, dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
- Opracowanie właściwości mieszanki kamienno-glebowej SGGW jako metody poprawy warunków siedliskowych rozwoju drzew w strefie nawierzchni w środowisku o wysokim stopniu antropopresji; dr inż. Marzena Suchocka, Katedra Architektury Krajobrazu, Instytut Inżynierii Środowiska
- Produkcja biodegradowalnego lepiszcza i doniczek o ograniczonych właściwościach hydrofobowych; dr hab. inż. Adam Ekielski, Katedra Inżynierii Produkcji, Instytut Inżynierii Mechanicznej
- Opracowanie technologii produkcji materiału odniesienia (RM) typu „konserwa mięsna”; dr hab. Tomasz Niemiec prof. SGGW, Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach
- Komora klimatyczna z podziałem strefowym; dr hab. inż. Paweł Obstawski, prof. SGGW, Katedra Podstaw Inżynierii i Energetyki, Instytut Inżynierii Mechanicznej
W ramach III edycji Konkursu na minigranty styczeń 2023 r., dofinansowanie otrzymują następujące projekty:
- Opracowanie nowej technologii ciągłego zagęszczania drewna naturalnego i modyfikowanego termicznie lub chemicznie z wykorzystaniem walcarki wielostopniowej. – dr inż. Marek Grześkiewicz
- Ocena tulei papierowych do przechowywania wyrobów spożywczych i karm zwierzęcych – dr hab. inż. Marek Dohojda
- Powrót do natury – możliwości zastosowania rozwiązań proekologicznych na placach zabaw – dr inż. architekt krajobrazu Agnieszka Gawłowska