Centra badawcze
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego to nie tylko jedna z uczelni wyższych – to także ważny ośrodek naukowo-badawczy. Tutejsze badania nie odbiegają poziomem od tych prowadzonych w renomowanych europejskich i światowych ośrodkach. Innowacyjne prace badawcze i w konsekwencji przełomowe osiągnięcia to przede wszystkim wynik ciężkiej pracy wysoko wykwalifikowanej kadry akademickiej, która właśnie z SGGW postanowiła związać swoją naukową karierę. Dużą rolę odgrywa także zaplecze naukowo-badawcze, w którego skład wchodzą m.in. centra badawcze, czyli zespoły laboratoriów wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt. To właśnie infrastruktura w dużej mierze sprawia, że wybitni specjaliści w swoich dziedzinach chcą prowadzić swoje badania w SGGW.
Każdy z trzynastu wydziałów ma własne laboratoria wykorzystywane do prac badawczych zgodnych z profilem naukowo-badawczym jednostki. Poza badaniami przeprowadzanymi przez pracowników i doktorantów SGGW swoje projekty zarówno dyplomowe, jak i związane z rozwijaniem zainteresowań w ramach kół naukowych prowadzą tu studenci. Oprócz laboratoriów wydziałowych w SGGW działają też centra badawcze – wyposażone w bardzo nowoczesny sprzęt jednostki umożliwiają prowadzenie badań naukowych na najwyższym światowym poziomie. Nic dziwnego, że najlepsi naukowcy, mając do dyspozycji takie zaplecze, nawiązują współprace z ośrodkami akademickimi oraz naukowymi z całego świata.
Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia
Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia to wspólny projekt Instytutu Nauk o Żywności oraz Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Celem powołania centrum jest stworzenie przestrzeni do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Nowoczesna aparatura badawcza, wysokiej klasy sprzęt laboratoryjny oraz specjalistyczne oprogramowanie wzbogacą zaplecze naukowe obu wydziałów i umożliwią specjalistom prowadzenie jeszcze lepszych i dokładniejszych badań dążących do zwiększenia efektywności produkcji żywości, wzrostu konkurencyjności polskich produktów przy jednoczesnym zachowaniu ich jak najwyższej jakości. Centrum ma działać jako wsparcie dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym, głównie mięsa, mleka i produktów mlecznych, piekarskim, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych będzie instytucją naukowo-dydaktyczną, wszechstronnie kształcącą profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa, a jednocześnie spełniającej oczekiwania i preferencje konsumentów, realizując tym samym ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka i ich aplikacyjnego charakteru.
Jest to projekt inwestycyjny o wartości 113 milionów złotych. Wartość dofinansowania z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki to 40 mln złotych. Projekt utworzenia Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych przewiduje wybudowanie nowego wielofunkcyjnego budynku dydaktycznego o powierzchni ok. 7,5 tys. m kw., w którym zlokalizowanych będzie między innymi 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.
Więcej informacji w artykule dietoprofilaktyka szansą w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
