Sukces naukowczyń i naukowców SGGW w rankingu World’s Top 2% Scientists 2023
W najnowszym rankingu World’s Top 2% Scientists 2023, wskazującym najbardziej wpływowych badaczy na świecie, znalazło się 13 naukowczyń i naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). To znaczący wzrost w porównaniu do poprzedniego roku, kiedy w zestawieniu sklasyfikowano 10 osób z naszej uczelni.
Co szczególnie cieszy, w tegorocznym zestawieniu znalazła się także grupa młodych badaczy, których dynamicznie rozwijająca się kariera oraz znaczący wkład w rozwój nauki zostały zauważone na arenie międzynarodowej. To dowód na to, że w SGGW rosną nowe pokolenia naukowców, których prace już teraz mają globalny wpływ.
Ranking, opracowywany przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem Elsevier oraz firmą SciTech Strategies, obejmuje naukowców ze wszystkich dziedzin nauki, a jego wyniki bazują na wskaźnikach cytowalności zgromadzonych w bazie Scopus. Oceniane są m.in. takie kryteria bibliometryczne jak:
- całkowita liczba cytowań,
- indeks Hirscha (h-index),
- pozycja autora wśród współautorów publikacji (pierwsze, ostatnie miejsce),
- liczba artykułów.
Zestawienie Top 2% to jedno z najbardziej prestiżowych międzynarodowych wyróżnień, którego celem jest wyłonienie naukowców mających największy wpływ na rozwój nauki. Ranking uwzględnia mechanizmy zapobiegające zjawiskom negatywnym, takim jak autocytowania czy „citation farms”.
Serdecznie gratulujemy wszystkim wyróżnionym!
Naukowczynie i naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy znaleźli się na liście World’s Top 2% Scientists 2023 sporządzonej na rok 2023:
- dr hab. Marek Kieliszek, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywności
- prof. dr hab. Mohamed Hazem Kalaji z Instytutu Biologii
- dr hab. Sabina Galus, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywności
- dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywności
- prof. dr hab. Małgorzata Witeska z Instytutu Nauk o Zwierzętach
- dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywności
- dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywności
- prof. dr Stanisław Karpiński z Instytutu Biologii
- dr inż. Anna Kot z Instytutu Nauk o Żywności
- dr hab. Renata Toczyłowska-Mamińska, prof. SGGW z Instytutu Biologii
- Ś. P. prof. dr hab. Jerzy Woyke z Instytutu Nauk o Zwierzętach
- prof. dr hab. Ewa Raczyńska, prof. em. z Instytutu Nauk o Żywności
- prof. dr hab. Tomasz Stadejek z Instytutu Medycyny Weterynaryjnej