Home / Uczelnia / Równe traktowanie / Przeciwdziałanie dyskryminacji / Plan Równości Płci / Konkurs im. Prof. Marii Joanny Radomskiej / Galeria Laureatek i Nominowanych
I Edycja konkursu 2023-2024
LAUREATKI
1. prof. dr hab. Krystyna Gutkowska,
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
2. dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková,
prof. SGGW Instytutu Inżynierii Lądowej
3. dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska,
prof. SGGW Instytut Ekonomii i Finansów
NOMINOWANE
GALERIA
WYBRANE OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE I ORGANIZACYJNE NOMINOWANYCH KANDYDATEK W OKRESIE OSTATNICH 5 LAT
dr Izabela Betlej - Instytut Nauk Drzewnych i Meblarstwa
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- kierowanie działaniem naukowym „Ekstrakty z różnych odmian Origanum vulgare jako fungicydy stosowane w ochronie drewna” w ramach działania naukowego Miniatura 7, dec. Ministra 2023/07/X/NZ9/00764
- autorka i współautorka artykułów w wysokopunktowanych czasopismach (suma IF uzyskana w ostatnich latach 2019-2023: 50,178) – najwyżej punktowana publikacja: „Antimicrobial Properties and Assessment of the Content of Bioactive Compounds Lavandula angustifolia Mill. Cultivated in Southern Poland” Molecules 2023, 28(17), 6416; https://doi.org/10.3390/molecules28176416 (140 pkt)
- patent na wynalazek „Trójwarstwowa płyta wiórowa modyfikowana celulozą bakteryjną i sposób wytwarzania płyty” autorzy: Piotr Boruszewski, Izabela Betlej (2022)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- przewodnicząca konkursu na najlepszą pracę dyplomową zrealizowaną przez studentów studiów I i II stopnia kierunków studiów prowadzonych przez Wydział Technologii Drewna w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (2024)
- przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji „Drewno – materiał XXI wieku „Generacja 4.0 w przemyśle drzewnym i meblarskim” (2023)
- członkini zespołu przygotowującego raport samooceny na kierunku Meblarstwo (2023)
- członkini zespołu przygotowującego raport samooceny na kierunku Technologia drewna (2021)
- koordynatorka ds. jakości kształcenia na Wydziale Technologii Drewna (20220-2024)
dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW - Instytut Nauk o Żywności
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- Awans na profesora uczelni (2023)
- Uzyskanie stopnia naukowego doktora habilitowanego (2019)
- Uzyskanie stypendium naukowego – tytuł projektu: „Structural and emulsifying properties of mannoproteins of Wickerhamomyces anomalus cultivated on brewers’ hops hydrolysate”. Projekt sfinansowany w ramach: Short Term Scientific Mission (STSM) Grant (E-COST-GRANT-CA18229-15ef219d); Yeast4Bio COST Action no. CA18229. Miejsce realizacji badań: Department of Chemistry, University of Aveiro, Portugal, Termin realizacji: 22.05-23.06.2023
- Uzyskanie stypendium naukowego – tytuł projektu: “Evaluation of the influence of growth conditions on Candida utilis ATCC 9950 cell wall glycans structural characteristic” – project no. ID 36412. Projekt sfinansowany w ramach: National Scholarship Program of the Slovak Republic for Support of Mobility of Students, Ph.D. students, University Teachers, Researchers and Artists, of the Government of the Slovak Republic. Miejsce realizacji badań: Slovak Academy of Sciences, Institute of Chemistry, Department of Glycoconjugates Immunochemistry, Bratislava, Slovak Republic. Termin realizacji: 14.03.-14.04.2022
- Uzyskanie patentu Numer patentu/prawa: Pat.232177, Tytuł: Sposób otrzymywania preparatu β(1,3)/(1,6)-glukanów drożdży. Bzducha-Wróbel Anna, Błażejak Stanisław, Pobiega Katarzyna, Kieliszek Marek; Wynalazek, Chroniony, Data udzielenia prawa: 31-05-2019, Publikacja patentu/wzoru: [WUP 31-05-2019]
- Autorka lub współautorka licznych publikacji naukowych (17 prac o łącznym IF = 70,14, suma punktów ministerialnych: 1670 pkt za okres 5 ostatnich lat) znaczących dla dyscypliny technologii żywności i żywienia m.in.:”
- Bzducha-Wróbel A., Farkaš P., Bieliková S., Čížová A., Sujkowska-Rybkowska M. (2024) How do the carbon and nitrogen sources affect the synthesis of β-(1,3/1,6)-glucan, its structure and the susceptibility of Candida utilis yeast cells to immunolabelling with β-(1,3)-glucan monoclonal antibodies? Microbial Cell Factories, 23 (1), s.1-16, (100 pkt MeiN/MniSW, IF=6,4)
- Bzducha-Wróbel A., Janowicz M., Bryła M., Grzesiuk I. (2024) Adsorption of Zearalenone by Aureobasidium pullulans Autolyzed Biomass Preparation and Its Detoxification Properties in Cultures of Saccharomyces cerevisiae Yeast. Toxins 16(2), 105 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=4,2)
- Pycia K., Grzebieniarz W., Nowak N., Juszczak L., Kawecka A., Szuwarzyński M., Mazur T., Bzducha-Wróbel A., Konieczna-Molenda A., Jamróz E. (2024) Application possibilities of triple-layer furcellaran film with hazelnut oil microemulsion for packing cod liver oil. Food Hydrocolloids, 147, Part B, 109428 (140 pkt MeiN/MniSW, IF=10,7)
- Bzducha-Wróbel A., Farkaš P., Chraniuk P., Popielarz D., Synowiec A., Pobiega K., Janowicz M. (2022) Antimicrobial and prebiotic activity of mannoproteins isolated from conventional and nonconventional yeast species—the study on selected microorganisms. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 38(12), 1-14, article no. 256, DOI:10.1007/s11274-022-03448-5 (70 pkt MeiN/MniSW, IF=2,477)
- Binati R.L., Salvetti E., Bzducha-Wróbel A., Bašinskienė L., Čižeikienė D., Bolzonella D., Felis E. (2021) Non-conventional yeasts for food and additives production in a circular economy perspective. FEMS Yeast Research, 21(7), No. foab052, DOI:10.1093/femsyr/foab052 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=5.193)
- Anderluh M., Berti F., Bzducha-Wróbel A., et al. (2021) Emerging glyco‐based strategies to steer immune responses. FEBS Journal 288(16): 4746-4772 (100 pkt MeiN/MniSW, IF=4,392)
- Bzducha-Wróbel , Koczoń P., Błażejak St., Kozera J., Kieliszek M. (2020) Valorization of deproteinated potato juice water into β-glucan preparation of C. utilis origin – comparative study of preparations obtained by two isolation methods. Waste and Biomass Valorization 11(7): 3257-3271 (70 pkt MeiN/MniSW, IF=2,851)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- nagrania filmów promujących Wydział Technologii Żywności
- inicjatorka podpisania przez JM Rektora 2 listów intencyjnych o współpracy SGGW z instytucjami zagranicznymi (Slovak Academy of Sciences, Institute of Chemistry – rok 2022, University of Aveiro, Department of Chemistry, Portugal – rok 2023), z którymi aktywnie współpracuje
- członkini elektronicznej grupy roboczej działającej w ramach Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności – aktywne uczestnictwo jako ekspertka z ramienia Instytutu Nauk o Żywności
- uczestniczka w pracach komitetu naukowego Food Symposium 3.0, March 20-24, 2023, LSU AgCenter/MENDELU/ SGGW – współtworzyła sesję: Innovation in teaching
- promowanie Wydziału I Uczelni jako prodziekan Wydziału Technologii Żywności oraz nauczyciel akademicki poprzez wykłady wygłoszone w zagranicznych ośrodkach naukowych:
- Euroleague for Life Sciences Summer School: „Food-of-the-Future – Nutritional and Technological Aspects”, Robert H. Smith Faculty of Agriculture Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem, Rehovot, Israel, 02-13.07.2023.;
-ERASMUS+ Programme, Staff Mobility For Teaching, Czech University of Life Sciences, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Department of Microbiology, Nutrition and Dietetics, Prague, Czech Republic, 06-10.11. 2022)
dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska, prof. SGGW - Instytut Ekonomii i Finansów
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- koordynatorka Zadania 3 – Opracowanie idei Smart Villages Mazowsza w konsorcjum naukowym w składzie: Politechnika Warszawska, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Geodezji i Kartografii, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Instytut Lotnictwa, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
- pozyskanie z Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej i kierowanie projektem Działania na rzecz umiędzynarodowienia Szkoły Doktorskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – SGGW, DocSGGW – Doctoral School Goes Gladly Worldwide 03.01.2022-31.12.2024, finansowanego z Narodowej Agencji Nauki; Działania w sferze naukowej:
- wypłata stypendiów NAWA dla najlepszych doktorantów obcokrajowców;
- finansowanie wyjazdów doktorantów na staże naukowe;
- przyjazdy profesorów wizytujących: prof. Sulhattin Yaşar z Karamanoğlu Mehmetbey University (2022 r.), prof. Mariantonietta Fiore z University of Foggia (2023 r.), prof. Antonino Galati z University of Palermo (odbędzie się w maju 2024 r.); w planie są także Dni Szkoły Doktorskiej SGGW organizowane w 2024 r.
- współautorka artykułu: Resilience in the food sector – environmental, social and economic perspectives in crisis situations, Justyna Franc-Dąbrowska, Nina Drejerska, International Food and Agribusiness Management Review 25(5), pp. 757-770, ISSN 1096-7508, e-ISSN 1559-2448; DOI:10.22434/ifamr2022.0010
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- współtworzenie Szkoły Doktorskiej SGGW i kierowanie nią
- pozyskanie z Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej i kierowanie projektem Działania na rzecz umiędzynarodowienia Szkoły Doktorskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – SGGW, DocSGGW – Doctoral School Goes Gladly Worldwide 03.01.2022-31.12.2024, finansowanego z Narodowej Agencji Nauki;
- działania promocyjne mające na celu poprawę widoczności Szkoły Doktorskiej SGGW na arenie międzynarodowej, w tym opracowanie przewodnika PhD GUIDE “Hi! Welcome to SGGW” (praca zespołowa);
- dostosowanie obowiązującego programu nauczania i regulaminu do potrzeb doktorów zagranicznych
- koordynatorka (co-coordinator dr hab. Nina Drejerska, prof. SGGW): Project ELLS Bioeconomy for PhD education and research funded by the ELLS fund for incentives
- organizatorka seminariów tematycznych prowadzonych dla doktorantów przez profesora Sulhattina Yaşara z Karamanoğlu Mehmetbey University:
- Risk Assessment of Chemicals used in Food and Feed Materials
- Analytical Method Development and Validation
- Design of Experiments and Advanced Statistical Analysis of Scientific Data: Applications in MINITAB
- Practical Applications of Infrared Spectroscopy for the characterizations and quantifications of organic and biological samples
dr hab. Beata Fornal-Pieniak, prof. SGGW - Instytut Nauk Ogrodniczych
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- awans na stanowisko profesora SGGW (2023)
- uzyskanie stopnia naukowego doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych/rolnictwo i ogrodnictwo (2019)
- współautorka wysokopunktowanej publikacji: Fornal-Pieniak Beata, Łowicki Damian, Schwerk Axel, Li Junxiang, Where is the forest core area? Gradients of flora in the ecotone of urban forests in Warsaw, Landscape and Urban Planning, vol. 224, 2022, numer artykułu: 104427, s. 1-11, DOI:10.1016/j.landurbplan.2022.104427, 200 punktów, IF (5,441)
- koordynatorka projektu . „Smart plants in the workplace and their impact on work efficiency and stress reduction” (PROJECT ID: 21910216, FUNDUSZE WYSZEHRADZKIE, 2019-2021)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- członkini komitetu naukowego i organizacyjnego międzynarodowej konferencji: Problems of landscape protection and management in XXI century, April 20-22, 2017, WULS – SGGW, Warszawa, Poland
- członkini komitetu organizacyjnego konferencji: XXI Forum Architektury Krajobrazu 27-29.09.2018, SGGW-Warszawa
- organizatorka warsztatów projektowych dla studentów architektury krajobrazu (studenci z SGGW i z uczelni zagranicznych) w ramach grantu „Smart plants in the workplace and their impact on work efficiency and stress reduction” (2019)
- koordynatorka porozumienia „Adaptacja do zmian klimatu małych przestrzeni miejskich w dzielnicy Śródmieście w Warszawie” pomiędzy Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego a Zakładem Gospodarowania Nieruchomościami (ZGN) w Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy w celu realizacji wspólnych działań naukowych, dydaktycznych i wdrożeniowych
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska - Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- Kierownik autorskiego zadania pn. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych, Akronim: Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego przez MEiN w kwocie 10 milionów złotych. W efekcie realizacji projektu uzyskano m.in. unikatowe wyniki badań diagnozujące sposób żywienia uczniów, zarówno z ich własnej perspektywy, jak i rodziców oraz nauczycieli, które opublikowano we współautorstwie w 8 artykułach w prestiżowych czasopismach z dyscypliny technologia żywności i żywienia, o łącznej liczbie 800 pkt. i IF równym 32,4 (2022-2-23)
- animatorka w projekcie „Sektorowa Rada ds. kompetencji – sektor żywności wysokiej jakości” współrealizowanym z Polską Federacją Producentów Żywności – Związek Pracodawców, którego celem było m.in. zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w sektorze, w tym opracowanie Sektorowej Ramy Kwalifikacji, obecnie przygotowanej do włączenia do ZSK. W ramach projektu również ekspertka ds. Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego – Żywność Wysokiej Jakości. Ponadto, redaktor naukowy monografii pt. „Sektor spożywczy – od kompetencji pracowników do jakości żywności”, a także współautorka zawartych w niej rozdziałów (2022 r, Wydawnictwo SGGW)
- inicjatorka i współprowadząca projekty badawcze z interesariuszami zewnętrznymi w zakresie kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej (2016-2023), a w tym:
- ABC Zdrowego Żywienia, realizowany w latach 2014-2018 na podstawie finansowania Fundacji Carrefour;
- Trzymaj Formę! – konsultowanie merytoryczne programu oraz opublikowanie współautorskiej monografii opracowanej na podstawie uzyskanych wyników badań pt. Znaczenie ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę! w profilaktyce nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży”;
- Zacznij od lekkiej – współpraca z Nestle i PZLA w zakresie wspólnych badań i komunikacji wyników projektu; doświadczenia z tego zakresu stały się podstawą do zainicjowania cyklu konferencji o partnerstwie instytucjonalnym na rzecz zdrowia publicznego, z których dwie już się odbyły, a trzecia jest planowana w 2024 roku.
- koordynatorka wieloautorskiej i przygotowanej we współpracy z kilkoma ośrodkami akademickimi monografii pt. „Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka”, współredagowanej przez dr hab. Annę Harton w ramach współpracy z Instytutem Problemów Współczesnej Cywilizacji, opublikowanej przez Wydawnictwo SGGW oraz popularyzowanie jej treści m.in. na prestiżowym V Forum Akademicko-Gospodarczym.
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- inicjatorka i współorganizatorka ogólnopolskich konferencji naukowych I spotkań:
- konferencji nt. „Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne” (2023); konferencja nt. „Partnerstwo w systemie oświatowym – doświadczenia z realizacji zadania Junior-Edu-Żywienie” (2023) promujących partnerstwo instytucjonalne w zakresie kształtowania właściwych zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne
- konferencji z okazji Jubileuszu 25 lat funkcjonowania Wszechnicy Żywieniowej SGGW przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w której uczestniczyli liczni przedstawiciele wielu ośrodków uniwersyteckich w Polsce. Współredaktorka monografii pt. „Edukacja Żywieniowa w teorii i praktyce”, w której opublikowane zostały wystąpienia z konferencji (2019)
- cyklicznych spotkań noworocznych biznesu i nauki, będących płaszczyzną dyskusji, nawiązywania kontaktów i podejmowania wspólnych inicjatyw – ostatnie 25 lutego 2024 roku na terenie SGGW.
- udział w opracowaniu strategii działania do 2030 roku dla powołanego w 2012 roku Zespołu Doradców i Pracodawców. Celem dokumentu jest wypracowanie wspólnych kierunków działań między Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka oraz Wydziałem Żywienia Człowieka SGGW a interesariuszami zewnętrznymi reprezentującymi sektor żywności, w tym współpraca w zakresie prowadzonych badań naukowo-wdrożeniowych, organizacja wspólnych konferencji promujących partnerstwo instytucjonalne na rzecz poprawy zdrowia publicznego przez zmniejszenie skali chorób dietozależnych dzięki m.in. wspólnym wysiłkom edukacyjnym, jak i reformulacji żywności przy eksperckim wsparciu pracowników Instytutu Nauk o Żywienia Człowieka SGGW.
- Działania kandydatki jako dyrektorki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka przyniosły w efekcie jego uplasowanie na wysokiej pozycji wśród innych instytutów SGGW (2,3 lub 4 miejsce). W ostatnich 5 latach 7 pracowników Instytutu uzyskało tytuł profesora, 17 osób stopień doktora habilitowanego, 21 zostało zatrudnionych na stanowisku profesora Uczelni (od 2019)
- zainicjowanie i kierowanie pracami zespołu przygotowującego program inwestycji budowlanej pn. „Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych”, a następnie pozyskanie na ten cel dofinansowania Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w kwocie 40,000,000 PLN (2016-2019)
- uzyskanie Dyplomu z okazji 15-lecia Orkiestry Reprezentacyjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za „wielkie wsparcie merytoryczne i organizacyjne oraz za obdarzenie zaufaniem, które przyczyniło się do powstania Orkiestry. Obecnie Orkiestra nie tylko uatrakcyjnia swoim kunsztem wszelkie uroczystości uczelniane, ale również towarzyszy różnym wydarzeniom.
- pełnienie od 1985 roku licznych funkcji administracyjnych w macierzystej jednostce, jak i na Uczelni przyczyniających się do ich rozwoju: pełnomocnika dziekana ds. studiów zaocznych (opracowanie propozycji programu tych studiów); prodziekan ds. rozwoju; prodziekan ds. dydaktyki; dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (cztery kadencje); prorektor ds. dydaktyki SGGW (przez dwie kadencje).
dr hab. inż. Beata Joanna Gawryszewska - Instytut Inżynierii Środowiska
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- kierowanie projektem: Horizon F-ENUTC-2021-0228, U-GARDEN: Promoting capacity building and knowledge for the extension of urban gardens in European cities (2021-2025)
- uzyskanie grantu: Opus-18 Ocena stanu i znaczenia zielonej infrastruktury jako przyrodniczego i społecznego zasobu małych i średnich miast w Polsce (2019-2024)
- realizowanie projektu „Inwentaryzacja i waloryzacja wybranych terenów zdegradowanych i zanieczyszczonych w Warszawie – potencjał przyrodniczy i społeczny nieużytków” (wraz z:Herman K., Łepkowski M., Cziszewska M., Nejman R.). Projekt dofinansowany w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014–2020 Działanie 2.5 Poprawa jakości środowiska miejskiego, projekt na zlecenie Zarządu Zieleni m.st. Warszawy (2017-2019)
- współautorstwo publikacji:
- Gawryszewska, B. J., Łepkowski, M., Pietrych Ł., Wilczyńska, A. & Archiciński, P. (2024). The Structure of Beauty: Informal Green Spaces in Their Users’ Eyes. Sustainability, 16 (przyjęty do druku)
- Gawryszewska, B. J., Myszka, I., Banaszek, M., & Schwerk, A. (2023). Periurban Streetscape—Vernacular Front Gardens and Their Potential to Provide Ecosystem Services: A Case Study of Warsaw, Poland. Sustainability, 15(3), 2450
- Sikorski, P., Gawryszewska, B., Sikorska, D., Chormański, J., Schwerk, A., Jojczyk, A., … & Łaszkiewicz, E. (2021). The value of doing nothing–How informal green spaces can provide comparable ecosystem services to cultivated urban parks. Ecosystem Services, 50, 101339
- Gawryszewska, B. J., Łepkowski, M., & Wilczyńska, A. (2019). City wastelands: Creating places of vernacular democracy. In Urban gardening and the struggle for social and spatial justice. Manchester University Press
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- wicedyrektorka Instytutu Inżynierii Środowiska SGGW w Warszawie ds. kształcenia – działania w zakresie organizacji i integracji społeczności nowego instytutu w warunkach restrukturyzacji uczelni (od 2019)
- inicjatorka projektu w SGGW – wicekoordynatorka Grupy Roboczej „Transfer Wiedzy, Społeczeństwo i Ekologia” w Międzynarodowym Sojuszu Uniwersytet Europejski UNIGreen (od 2022)
- inicjatorka projektu, organizatorka działań związanych z jego przygotowaniem i prowadzeniem, współkoordynatorka współpracy z partnerem zagranicznym w projekcie: POLish-KAZakh International Joint Master Programme in Environmental Engineering POKAZ KATAMARAN – Modern engineering in water management (2020-2023)
- współtwórczyni idei seminarium i współorganizatorka dorocznych odsłon w corocznym międzynarodowym seminarium: “International seminar and workshop on geoinformatics, remote sensing and engineering in spatial planning and environmental science” w Instytucie Inżynierii Środowiska (Katedra Sztuki Krajobrazu, Katedra Teledetekcjii Badań Środowiska) (2021-2023)
- współautorka koncepcji wystawy, autorka i współautorka dwóch ekspozycji ogrodowych na Festiwalu Ogrodów w Bolestraszycach – wydarzenie współorganizowane przez Arboretum w Bolestraszycach i Katedrę Sztuki Krajobrazu SGGW u w ramach współpracy naukowej z Arboretum w Bolestraszycach (2011-2023)
prof. dr hab. Agnieszka Gniazdowska-Piekarska - Instytut Biologii
OSIĄGNECIA NAUKOWE
- uzyskanie tytułu profesora nauk biologicznych (2019)
- kierowanie projektem Opus NCN pt. Reaktywne formy azotu i poliaminy w regulacji fitotoksycznego oddziaływania niebiałkowych aminokwasów na wzrost korzeni 2014/13/B/NZ9/OP074 (2015-2019)
- realizacja projektu NCN Preludium pt.: Mechanizm toksycznego oddziaływania kanawąniny na wzrost korzenia: zaburzenia organizacji wierzchołka wzrostu, ultrastruktury komórek, cyklu komórkowego i transportu auksyn 2018/29/N/NZ9/OOS8@, promotorka pracy doktorskiej kierownika projektu (2019-2021)
- autorka i współautorka 15 artykułów w czasopismach z listy JCŔ, rozdziału w monografii w j. angielskim oraz 4 rozdziałów w podręczniku akademickim „Fizjologia Roślin”, Wyd. PWN, który stanowi podstawę nauczania fizjologii roślin na wszystkich uniwersytetach w Polsce. Najczęściej cytowane to m.in.:
- Staszek P., Krasuska U., Ciąćka K. Gniazdowska A., ROS Metabolism Perturbation as an Element of Mode of Action of Allelochemicals, Antioxidants, 2021, vol. 10, nr 11, s.1-23. DOI:10.3390/antiox10111648, 100 pkt. MEiN, 20 cytowań
- Ciąćka K., Krasuska U., Staszek P., Zak J., Gniazdowska A., Effect of Nitrogen Reactive Compounds on Aging in Seed, Frontiers in Plant Science, 2020, vol. 11, s.1-7, DOI:10.3389/fpls.2020.01011, 100 pkt. MEiN, 17 cytowań
- Ciąćka K., Tymiński M., Gniazdowska A., Krasuska U. , Carbonylation of proteins—an element of plant ageing, Planta, 2020, vol. 252, nr 1, s.1-13. DOI:10.1007/s00425-020-03414-1, 100 pkt. MEiN, 36 cytowań
- Staszek P., Gniazdowska A., Peroxynitrite induced signaling pathways in plant response to non-proteinogenic amino acids, Planta, 2020, vol. 252, nr 1, s.1-11. DOI:10.1007/s00425-020-03411-4, 100 pkt. MEiN, 18 cytowań
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- pełnienie funkcji Dyrektora Instytutu Biologii utworzonego z 7 katedr pochodzących z 5 różnych działów SGGW (od 2019)
- członkini Narodowej Rady Rozwoju, Rady ds. Szkolnictwa Wyższego, Nauki i Innowacji (od 2022)
- pełnienie funkcji prodziekana ds. nauki na Wydziale Rolnictwa i Biologii (2016-2019)
- objęcie patronatem konferencji organizowanych przez Instytut Biologii w latach 2019-2023:
- LIX Zjazd w Stulecie Polskiego Towarzystwa Botanicznego
- Konferencja 100-lecie Katedry Fizjologii Roślin – konferencja międzynarodowa
- Konferencja 50-lecia Towarzystwa Biofizycznego – konferencja międzynarodowa
- Genetyka Aplikacyjna Roślin – wyzwania XXI wieku – członek komitetu honorowego –konferencja międzynarodowa
prof. dr hab. Jolanta Grotowska-Leder - Instytut Nauk Socjologicznych i Pedagogiki
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- uzyskanie tytułu profesora nauk społecznych (2021)
- kierowanie projektem NCN OPUS 8 pt. „Polityki publiczne na rzecz pełnej dorosłości w Polsce” nr UMO-2014/2015/B/HS5/03284 (2015-2021)
- członkini Krajowej Rady Konsultacyjnej Project “Increasing responsiveness to citizen voice in social services across Europe”, RESPONSIVE (HORIZON-CL2-2022-DEMOCRACY-01-02) Nr: 101095200 (Austria, Dania, Francja, Polska, Portugalia, Rumunia) (2023-2026)
- autorka ponad 200 publikacji, w tym 20 monografii autorskich i współautorskich znaczących dla dyscypliny socjologia, m.in:
o Completed adulthood & public policies. How institutional and policy instruments facilitate the educational, vocational, family and civic life of Polish young adults? Łódź, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2022, ss. 262.
o Educational paths of young Poles in the process of reaching adulthood, Transformacje nr 4/2023, pp. 25-44 (współautor M. Kotras)
o The Transition from Foster Care to Adulthood in Poland. Population Review 60 (2), 2021, 118-134. (współautor Kudlińska-Chróścicka), I. https://www.muse.jhu.edu/article/836704. ISNN15-49, Print ISNN 032-471X
o Normative and non-normative paths of reaching adulthood by young Poles, Sociológia a Spoloćnost` (Sociology & Society), vol.1, 2021, ss. 3-22 (współautor M. Kotras).
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- wiceprzewodnicząca Komitetu Nauk Demograficznych Polskiej Akademii Nauk oraz członkini sześciu kadencji tego Komitetu (2020-2023)
- współinicjatorka i przewodnicząca Kapituły siedmiu edycji Konkursu im. Prof. Elżbiety Tarkowskiej organizowanego przez Ministerstwo Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej, APS, ZG Polskiego Towarzystwa Socjologicznego i Instytut Nauk Politycznych PAN (od 2016)
- wiceprzewodnicząca Rady Pomocy Społecznej przy Minister, Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej, VIII Kadencja (2017-2020)
- udział w organizacji konferencji:
o III Kongresu Demograficznego, Warszawa, w ramach III Kongresu Demograficznego „Polska XXI wiek- wyzwania demograficzne” .Organizacja Sesji 4. pt. “Strategie reprodukcyjne Polaków: uwarunkowania i konsekwencje” w ramach międzynarodowej konferencji pt. „Zrozumieć zmianę demograficzną” (2023)
o XVIII Zjazdu Socjologiczny pt. Społeczeństw przyszłości. Rekompozycje”. Organizatorzy INSiP SGGW i UW) SGGW, członkini Rady Programowej i współorganizatorka Filaru IV pt. „Społeczeństwo niepewności”, organizacja i moderacja Sympozjum pt. „Życie dzielone z innymi”, Sesja pt. „Nauki społeczne wobec zmiany”, referat pt. „Od socjologii stosowanej do socjologii publicznej: wiedza socjologiczna a praktyka społeczna” (2022)
o XXXVIII Konferencji Polityków Społecznych pt. Teoria i praktyka polityki społecznej”, organizacja i moderacja Sesji plenarnej pt. Lokalna polityka społeczna (2022)
o Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej pt. Zmagania z codziennością w czasach wzmożonego ryzyka. Strategie jednostek i rodzin w radzeniu sobie z niepewnością. Organizatorzy: IS INSiP SGGW, UWr, OW PTS, Sekcja Pracy Socjalnej PTS (2022) - inicjatorka projektu „Spotkania z książką socjologiczną”, INSiP SGGW (od 2023)
prof. dr hab. Beata Anna Kuczyńska - Instytut Nauk o Zwierzętach
OSIĄGNECIA NAUKOWE
- tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie zootechnika i rybactwo (2021)
- kierowanie grantem NCN (nr NN311 558840) : „Zawartość składników biologicznie czynnych w mleku w trakcie pełnej laktacji w powiązaniu z parametrami biochemicznymi krwi wysokowydajnych krów rasy PHF”
- kierowanie projektem wdrożeniowym pt.: Opracowanie wzorca użytkowości mięsnej bydła rasy polska czerwona w odniesieniu do rasy limousine pochodzenia francuskiego i polskiego nr DWD/3/53/2019, finansowanym przez MNiSW w ramach programu „Doktorat Wdrożeniowy” (2019-2023)
- autorka lub współautorka licznych publikacji naukowych znaczących dla dyscypliny zootechnika i rybactwo m.in.:
- Ludwiczak A., Składanowska-Baryza J., Kuczyńska B., Sell-Kubiak E., Stanisz M., Skrzypczak E. 2023. Unveiling the attributes of rabbit milk. Animal, , vol. 17, nr 6, s.1-7, DOI:10.1016/j.animal.2023.100848 (200pkt MNiSW, IF 3,231);
- Wiśniewski K., Kuczyńska B. 2022. Current Opportunities and Challenges in the Implementation and Recognition of Polish Red Breed Cattle Beef Production. Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science, 71, nr 1-4, s.12-20. DOI:10.1080/09064702.2022.2116100 (obecnie 40pkt MNiSW w dniu submission 100pkt, IF 0,9);
- Wiśniewski K., Wróbel B., Barszczewski J., Kuczyńska B. 2021. Chemical characteristics of limousine beef depending of finishing diets and muscle type of meat. Acta Universitatis Cibiniensis – Series E: Food Technology, vol. 25, nr 1, s.143154. DOI:10.2478/aucft-2021-0014 (140pkt MNiSW, IF 0,9);
- Puppel K., Kalińska A., Kot M., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Grodkowski G., Kuczyńska B., Solarczyk P., Przysucha T., Gołębiewski M. 2020. The effect of staphylococcus spp., streptococcus spp. and enterobacteriaceae on the development of whey protein levels and oxidative stress markers in cows with diagnosed mastitis. Animals, 10, nr 9, s.1-11, DOI:10.3390/ani10091591 (140pkt MNiSW, IF 3,0);
- Puppel K., Gołębiewski M., Solarczyk, P., Grodkowski G., Slósarz J., Kunowska-Slósarz M., Balcerak M., Przysucha T., Kalińska A., Kuczyńska B. 2019. The relationship between plasma β-hydroxybutyric acid and conjugated linoleic acid in milk as a biomarker for early diagnosis of ketosis in postpartum Polish Holstein-Friesian cows. BMC Veterinary Research, vol. 15, s.1-11, DOI:10.1186/s12917-019-2131-2 (140pkt MNiSW, IF 2,9)
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- główna organizatorka jako przewodnicząca Komitetu Organizacyjno-Naukowego i przewodnicząca Warszawskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego cyklu konferencji naukowych:
- XXIV Warsztaty Zootechniczne pt.: „Aktualne zagrożenia epidemiologiczne w produkcji zwierzęcej w Polsce” (2021)
- XXV Warsztaty Zootechniczne pt.: „Rola zwierząt gospodarskich” (2022)
- XXVI Warsztaty Zootechniczne pt.: „Nowe wyzwania w hodowli i chowie zwierząt w praktyce” (2023)
- redaktorka gościnna w 2 wydaniach (special issue) czasopisma MDPI Animals – “Dairy Management on Milk Quality Characteristics” i “The Junction between Ruminants’ Health Status and Quality of Animal Products” (2021-2024)
- redaktorka naukowa i współautorka (opracowanie naukowe razem z 19 pracownikami Instytutu Nauk o Zwierzętach) podręcznika akademickiego pt. „Analiza surowca mięsnego” SGGW (2022)
- pomysłodawczyni wdrażania w Polsce wielu niekonwencjonalnych rozwiązań w rolnictwie i hodowli zwierząt m.in.: nowatorskich metod ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej; systemu jakości żywności pochodzącej z wolnego chowu zwierząt; zasad rolnictwa regeneratywnego. Wiceprezes Fundacji Wolny Chów Zwierząt oraz inicjator powołania Federacji zrzeszającej hodowców bydła i jeleniowatych, przedsiębiorców rolnych i producentów przetworów mięsnych); propagatorka hodowli polskiego bydła czerwonego w typie mięsnym i mlecznym (opracowanie recenzji książki pt.: „Bydło Polskie Czerwone – wczoraj, dziś i jutro” autorstwa prof. dr hab. Jana Szarka 2023)
- uznana w kraju ekspertka naukowa i doradczyni zootechniczna – współpraca ze Związkami Hodowców Bydła i Jeleniowatych oraz z Grupami Producenckimi, w wyniku której organizowała m.in. w latach 2022-2023 wyjazdy studyjne do gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego o wysokich standardach dobrostanowych i jakościowych oraz gospodarstw ekologicznych. Ekspertka ds. jakości mleka oraz wytwarzania serów z mleka pozyskiwanego od małych i dużych przeżuwaczy (aktywna współpraca ze Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych). Ekspertka w procesie przygotowywania gospodarstw demonstracyjnych specjalizujących się w ekstensywnym opasie bydła mięsnego oraz w procesie ich przygotowywania do humanitarnego uboju bydła.
dr inż. Kinga Noras - Instytut Rolnictwa
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- kierowanie projektem MINIATURA NCN: „Modelowanie czasu uwalniania się zarodników grzyba V. inaequalis” (2019)
- współautorka wysokopunktowanych artykułów w ważnych dla dyscypliny czasopismach:
- Janota Barbara, Szczepańska Elżbieta, Noras Kinga [i in.], Lifestyle and Quality of Life of Women with Diagnosed Hypothyroidism in the Context of Metabolic Disorders, Metabolites, 2023, vol. 13, nr 10, s.1-14, Numer artykułu:1033. DOI:10.3390/metabo13101033
- Janota Barbara, Krupowicz Aneta, Noras Kinga [i in.], Evaluation of the nutritional status of patients with liver cirrhosis, World Journal of Hepatology, 2023, vol. 15, nr 7, s.914-924. DOI:10.4254/wjh.v15.i7.914
- Niedziński Tomasz, Sierra María José, Łabętowicz Jan, Noras Kinga [i in.], Release of Nitrogen from Granulate Mineral and Organic Fertilizers and Its Effect on Selected Chemical Parameters of Soil, Agronomy, 2021, vol. 11, nr 10, s.1-13, Numer artykułu:1981. DOI:10.3390/agronomy11101981
- Sobczyński Grzegorz, Studnicki Marcin, Mądry Wiesław, Noras Kinga[i in.], Impact of cultivar and environment soil suitability on the contribution of yield components to grain yield variation in spring wheat, Crop Science, 2020, vol. 60, nr 1, s.428-440. DOI:10.1002/csc2.20065
- Studnicki Marcin, Lenartowicz Tomasz, Noras Kinga [i in.], Assessment of stability and adaptation patterns of white sugar yield from sugar beet cultivars in temperate climate environments, Agronomy, 2019, vol. 9, nr 7, s.1-11, Numer artykułu:405. DOI:10.3390/agronomy9070405
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- wspieranie Biura Promocji SGGW w prowadzeniu stron WWW (prowadzenie szkoleń dla koordynatorów portali internetowych SGGW)
- koordynatorka ds. stron WWW Wydziału Rolnictwa i Ekologii oraz Instytutu Rolnictwa
- współorganizatorka Dni SGGW i Dni Otwartych SGGW
- opracowanie materiałów informacyjno-promocyjnych Wydziału Rolnictwa i Ekologii (ulotki, banery, gadżety, grafiki)
- działania na rzecz promocji kierunków (prezentacja na Dniach Otwartych SGGW, nagrania filmów promujących, spotkania ze szkołami średnimi), organizacja staży zawodowych dla studentów 6 wydziałów SGGW w POWER1 i POWER3
dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková, prof. SGGW - Instytutu Inżynierii Lądowej
OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE
- uzyskanie stopnia naukowego doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych (Wydział Agronomii G. J Mendela w Brnie, Czechy, 2015)
- współautorka wysokopunktowanych artykułów:
- Winkler Jan, Vaverková Magdalena, Koda Eugeniusz, The path of human civilization in the Anthropocene: Sustainable growth or sustainable development?, Anthropocene Review, 2023, s.1-8. DOI:10.1177/20530196231218485, 200 pkt., IF=2.8
- Vaverková Magdalena, Winkler Jan, Uldrijan Dan [i in.], Fire hazard associated with different types of photovoltaic power plants: Effect of vegetation management, Renewable & Sustainable Energy Reviews, 2022, vol. 162, s.1-9, Numer artykułu:112491. DOI:10.1016/j.rser.2022.112491, 200 pkt., IF=15.9
- Vaverková Magdalena, Elbl Jakub, Voběrková Stanislava [i in.], Composting versus mechanical–biological treatment: Does it really make a difference in the final product parameters and maturity, Waste Management, 2020, vol. 106, s.173-183. DOI:10.1016/j.wasman.2020.03.030, 200 pkt., IF=7.963
- Vaverková Magdalena, Adamcová Dana, Winkler Jan [i in.], Alternative method of composting on a reclaimed municipal waste landfill in accordance with the circular economy: Benefits and risks, Science of the Total Environment, 2020, vol. 723, s.1-8, Numer artykułu:137971. DOI:10.1016/j.scitotenv.2020.137971, 200 pkt., IF=7.963
OSIĄGNIĘCIA ORGANIZACYJNE
- członkini Rady Programowej Szkoły Doktorskiej SGGW (prowadzenie seminariów doktoranckich dla grup anglojęzycznych)
- kierowanie Zakładem Budownictwa Zrównoważonego i Geodezji w Katedrze Rewitalizacji i Architektury (jednostka zdobyła największą liczbę punktów za publikacje w latach 2022 i 2023), wspieranie młodych pracowników w rozwoju naukowym i aktywności publikacyjnej
- przewodnicząca Scientific Committee cyklicznej Międzynarodowej Konferencji Naukowej 5th Environmental Geotechnology Recycled Waste Materials and Sustainable Engineering Conference – WGRWSE-2024, współfinansowanej przez MNiSW w ramach programu „Doskonała Nauka”
- przewodnicząca Editorial Board Acta Scientiarum Polonorum. Seria: Architectura (ASPA), czasopismo zanotowało w ostatnich latach duży wzrost międzynarodowych cytowań
- członkini Editorial Board Members ICE Environmental Geotechnnics (ENVGEO, czasopismo wydawane w Londynie przez Institution of Civil Engineers, Q2 w bazie WoS), kierowanie międzynarodową grupą 23 autorów przygotowujących artykuły na temat gospodarki odpadami podczas pandemii COVID-19
WYWIADY Z LAUREATKAMI I NOMINOWANYMI
- dr Izabela Betlej - Instytut Nauk Drzewnych i Meblarstwa: To ogromne wyróżnienie
- dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW - Instytut Nauk o Żywności : To motywacja do dalszej pracy
- dr hab. Justyna Franc-Dąbrowska, prof. SGGW - Instytut Ekonomii i Finansów: Chciałabym się tym tytułem podzielić
- dr hab. Beata Fornal-Pieniak, prof. SGGW - Instytut Nauk Ogrodniczych: To wyróżnienie i zaskoczenie
- prof. dr hab. Krystyna Gutkowska - Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka :To wyjątkowe wyróżnienie
- dr hab. inż. Beata Joanna Gawryszewska - Instytut Inżynierii Środowiska: To olbrzymi kredyt zaufania
- prof. dr hab. Agnieszka Gniazdowska-Piekarska - Instytut Biologii: Radość z codzienności daje moc do pracy intelektualnej
- prof. dr hab. Jolanta Grotowska-Leder - Instytut Nauk Socjologicznych i Pedagogiki: Wynik jest dla mnie sukcesem osobistym
- prof. dr hab. Beata Anna Kuczyńska - Instytut Nauk o Zwierzętach: To dla mnie ogromny zaszczyt
- dr inż. Kinga Noras - Instytut Rolnictwa: Siła do dalszego działania
- dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková, prof. SGGW - Instytutu Inżynierii Lądowej: Jest to dla mnie inspirujące i motywujące