Spotkanie władz Bohai University oraz SGGW
W dniu 22 kwietnia odbyło się pierwsze spotkanie władz Bohai University (BU) oraz SGGW. Chińską uczelnią reprezentowali Prezydent Zhao Hui, Zastępca Prezydenta ds. umiędzynarodowienia oraz przedstawiciele Wydziału Inżynierii Żywności, natomiast ze strony SGGW w spotkaniu udział wzięli JM Rektor prof. dr hab. Michał Zasada, prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. Marta Mendel oraz dziekani Wydziałów Żywienie Człowieka – prof. dr hab. Dominika Guzek oraz Technologii Żywności – dr hab. Rafał Wołosiak. Spotkanie zorganizowano z okazji uzyskania zgody chińskiego ministerstwa odpowiedzialnego za szkolnictwo wyższe na prowadzenie wspólnych studiów I stopnia w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka przez BU i SGGW. Wspólne studia będą pierwszą formą współpracy pomiędzy obiema uczelniami, które w kolejnych etapach planują rozszerzenie wspólnej oferty edukacyjnej, a także współpracę w obszarze nauki i rozwoju. Nawiązanie i rozwijanie współpracy odbywa się przy wsparciu Polsko Chińskiej Fundacji Współpracy Akademickiej.
Uniwersytet w Bohai powstał w roku 1950 i ulokowany jest w Jinzhou City, gdzie. BU jest uczelnią o szerokiej ofercie edukacyjnej nadzorowaną przez władze prowincji Liaoning. W BU znajduje się 19 wydziałów, na których wykłada i prowadzi badania naukowe ponad 1 200 nauczycieli akademickich oraz studiuje ponad 21 900 studentów.