„Smakuj Świadomie” i sięgaj po wiedzę ze sprawdzonych źródeł
Firma Mondelēz rozpoczęła kampanię edukacyjną „Smakuj Świadomie”, której patronem jest SGGW. Celem kampanii jest zwrócenie uwagi konsumentów na znaczenie jedzenia przekąsek w uważny sposób oraz wielkość spożywanych porcji.
Widza na temat żywności
Podczas konferencji prasowej głos zabrała prof. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Pani profesor zwróciła uwagę na fakt, że mówiąc o świadomym jedzeniu warto sięgać po wiedzę na jego temat. W SGGW prowadzone są badania w obszarze nawyków żywieniowych, które m.in. wskazują na holistyczne podejście do żywienia i dobrostanu człowieka, jako zjawisk zależnych od wielu czynników. W konferencji prasowej w roli ekspertek wzięły udział absolwentki SGGW. Jedna z nich to pani Martyna Smolińska, dietetyczka kliniczna i sportowa.
„Często zapominamy, że nasze wybory żywieniowe mają nie tylko wpływ na nasze zdrowie, ale także na otoczenie, w którym żyjemy. Dlatego nie wystarczy zdrowo się odżywiać i dbać o aktywność fizyczną, ale trzeba też myśleć o tym, jak nasze zachowania wpływają na środowisko. Jakkolwiek zdrowie to najważniejsza wartość każdego z nas, warunek sine qua non naszego dobrostanu, to dbałość o nie wymaga również troski o jakość środowiska naturalnego, w którym żyjemy. Musimy do tradycyjnych wartości, takich jak zdrowie, szczęście rodzinne, dołączyć poszanowanie planety, ponieważ stan środowiska naturalnego decyduje w istocie o jakości naszego życia. Zrównoważona konsumpcja, a w tym dieta planetarna, to drogowskaz postępowania w trosce o zdrowie własne, najbliższego otoczenia i przyszłych pokoleń” – powiedziała prof. Krystyna Gutkowska podczas spotkania.