SGGW w międzynarodowym projekcie StratKIT
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego brała udział w międzynarodowym projekcie StratKIT – Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region. Projekt, którego liderem był Uniwersytet w Helsinkach, dotyczył innowacyjnego podejścia do szeroko pojętego cateringu (w tym m.in. zakupów żywności i usług zbiorowego żywienia) finansowanego ze środków publicznych, poprzez uwzględnienie w zamówieniach aspektów środowiskowych, społecznych, jak i zdrowej diety.
Celem projektu StratKIT realizowanego od kwietnia 2020 do grudnia 2021 r. w ramach Programu Regionu Morza Bałtyckiego Interreg na lata 2014–2020 było opracowanie wytycznych, które ułatwią wprowadzenie zdrowej diety do żywienia zbiorowego – szczególnie w stołówkach szkolnych.
Podjęte w projekcie działania obejmowały opracowanie kompleksowego raportu na temat zbiorowego żywienia, począwszy od analizy systemu zamówień publicznych w każdym z uczestniczących w projekcie krajów po stworzenie ram polityczno-prawnych i wyodrębnienie zaangażowanych interesariuszy i organizacji związanych ze zrównoważonym rozwojem.
Wypracowany zestaw rozwiązań „toolkit” został przetestowany pilotażowo we wszystkich krajach partnerskich. W Polsce pilotaż był realizowany od jesieni 2020 r. w trzech stołówkach szkolnych oraz w Miejskim Domu Pomocy Społecznej w Rybniku, w ścisłej współpracy Miasta Rybnik z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, który nadzorował merytorycznie prowadzone działania obejmujące m.in pomiary marnowania żywności i szkolenia dla personelu kuchennego stołówek szkolnych.
Analiza i modernizacja strategii zamówień publicznych, żywienia publicznego i administracji w Regionie Krajów Bałtyckich opiera się m.in. na promowaniu „ekologicznych zamówień publicznych” (ang. Green Public Procurement – GPP). Ważne aspekty to praca nad upowszechnianiem zasady spójności społecznej, gospodarki o obiegu zamkniętym oraz ekologicznego rolnictwa.
Strona projektu: https://www.stratkit.eu/pl/
Główne rezultaty projektu można znaleźć na stronach:
O2.4 Joint BSR Report for sustainable public procurement and catering services https://www.stratkit.eu/documents/4/Joint_BSR_Report_for_Sustainable_PPCS.pdf
O3.4 BSR Dynamic Sustainability Model Report for public procurement and catering services https://www.stratkit.eu/documents/34/BSR_Dynamic_Sustainability_Model_for_public_meals_final.pdf
O4.3 Sustainability Toolkit for public procurement and catering services https://www.stratkit.eu/documents/32/StratKIT_Sustainability_Toolkit_report.pdf
O5.1 BSR sustainable procurement and catering network https://www.stratkit.eu/pl/sie%C4%87/
O5.5 StratKIT online interactive Sustainability Toolkit https://www.sustainable-public-meal.eu/pl/