Rozpoczęcie budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych SGGW
13 lipca rozpoczęła się budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. W trakcie 18 miesięcy prac na terenie kampusu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 159 powstanie obiekt laboratoryjno–dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym oraz infrastrukturą towarzyszącą.
Pod koniec czerwca br. władze SGGW podpisały umowę z firmą Skanska na wykonanie prac budowlanych Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Budynek, wykonany według projektu warszawskiego biura projektowego Best Building Consultans, będzie charakteryzował się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW.
W uroczystości udział wziął prof. dr hab. Michał Zasada, Rektor SGGW, prof. dr. hab. Kazimierz Tomala, Prorektor ds. Rozwoju, dr hab. Marta Mendel, Prorektor ds. Współpracy Międzynarodowej, prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski, Prorektor ds. Dydaktyki, prof. dr hab. Tomasz Okruszko, Prorektor ws. Nauki, dr inż. Władysław Skarżyński, Kanclerz SGGW, prof. dr hab. Wiesław Bielawski, Rektor SGGW w latach 2016-2020, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, dyrektorzy instytutów oraz dziekani wydziałów.
Witając zaproszonych gości prof. Michał Zasada powiedział: „To krok milowy w rozwoju nauk o żywieniu człowieka. Nasza uczelnia się rozwija i wyraźnie widać, że w kierunku nauk biologicznych i nauk o człowieku”. Rektor złożył podziękowania wszystkim tym, którzy byli zaangażowani w tworzenie projektu – prof. Krystynie Gutkowskiej, kierownikom katedr oraz prodziekanom. Głos zabrał także prof. dr hab. Wiesław Bielawski, Rektor SGGW w latach 2016-2020, który przybliżył historię powstania projektu.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka. Budynek będzie składał się z dwóch części połączonych łącznikiem – podziemnym i nadziemnym. Łącznie posiadać będzie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Na poszczególnych kondygnacjach, od strony południowej do północnej, znajdzie się 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Obiekt będzie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 r. Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.
Budynek przeznaczony będzie do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.
Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki. Umowę umożliwiającą budowę Centrum w 2018 r. podpisali ówczesny szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin oraz rektor SGGW w kadencji 2016-2020 prof. Wiesław Bielawski.
Więcej informacji nt. Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych SGGW TUTAJ.
Film z podpisania umowy TUTAJ.