Skierowania na badania lekarskie
Zaświadczenie lekarza medycyny pracy – wymagane jest od kandydatów zakwalifikowanym do przyjęcia na kierunki studiów, na które tego typu zaświadczenie jest wymagane. Skierowanie na badania udostępniane jest kandydatom, którym nadano status zakwalifikowany, w systemie IRK. Ścieżka: Moje konto -> Zgłoszenia rekrutacyjne -> Dokumenty i dalsze kroki. Kandydat zobowiązany będzie do złożenia zaświadczenia o braku przeciwwskazań zdrowotnych do odbywania studiów w dziekanacie właściwego wydziału, najpóźniej w dniu rozpoczęcia zajęć.
Wykaz placówek wykonujących badania na terenie Województwa Mazowieckiego dostępny jest na stronie: https://mwomp.pl/badania-uczniow/badania-uczniow/
Mieszkańcy innych województw mogą uzyskać informacje o placówkach wykonujących takie badania na stronach właściwego Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy.
Zachęcamy do zapoznania się z listą czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia, na które w trakcie studiów na wybranym kierunku mogą być narażeni studenci. Czynniki te znajdą się również na skierowaniu do Lekarza Medycyny Pracy.
Wybierając z poniższej listy kierunek studiów wyświetli się lista czynników dla danego kierunku dla studiów I a pod nią – dla II stopnia.
Dla kierunków, które nie znajdują się na poniższej liście skierowanie nie jest generowane, a orzeczenie lekarskie nie jest wymagane.
Architektura
Architektura – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach;
- kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- kontakt z gruntem;
- kontakt z materiałami budowlanymi;
- pyły;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h.
Architektura – studia II stopnia - kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- kontakt z gruntem;
- kontakt z materiałami budowlanymi;
- pyły;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h.
Architektura krajobrazu
Architektura krajobrazu – studia I stopnia - czynniki chemiczne – odczynniki chemiczne w laboratoriach;
- czynniki biologiczne – kontakt z glebą i pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe i praktyki);
- obsługa monitora ekranowego < 4h.
Architektura krajobrazu – studia II stopnia - czynniki biologiczne – kontakt z pyłkami roślin (ćwiczenia terenowe);
- czynniki fizyczne: praca na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych (ćwiczenia terenowe);
- obsługa monitora ekranowego < 4h.
Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności – studia I stopnia - Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
- Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
- Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
Bioinżynieria zwierząt
Bioinżynieria zwierząt – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- materiał biologiczny;
- kontakt ze zwierzętami.
Bioinżynieria zwierząt – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- materiał biologiczny;
- kontakt ze zwierzętami.
Biologia
Biologia – studia I stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina), octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna;
- światło UV;
- bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy;
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Biologia – studia II stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (etanol, alkohol izoamylowy), chloroform, 2-merkaptoetanol; eter naftowy; 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy; akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’ tetrametylenoetylenodiamina), octan etylu, toluen, pirogalol, bromek etydyny, kanamycyna;
- światło UV;
- bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne, grzyby, alkohol izoamylowy;
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Biotechnologia
Biotechnologia – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Biotechnologia – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (stężone kwasy i zasady, aceton, toluen, alkohole niższe, formaldehyd);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Budownictwo
Budownictwo – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina,sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z gruntem;
- kontakt z materiałami budowlanymi (cement);
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Budownictwo – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z gruntem;
- kontakt z materiałami budowlanymi (cement);
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Dietetyka
Dietetyka – studia I stopnia - alergeny biologiczne;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- mikroorganizmy;
- odczynniki chemiczne w laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Dietetyka – studia II stopnia - alergeny biologiczne;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- mikroorganizmy;
- odczynniki chemiczne w laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności – studia I stopnia - odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), 1-naftol; difenyloamina; chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol;
- praca z mikroskopem;
- pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
- mikroorganizmy;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Food Science Technology and Nutrition
Food Science Technology and Nutrition – studia I stopnia - Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
- Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
- Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
Forest Information Technology
Forest Information Technology – studia II stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
- czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
Gastronomia i hotelarstwo
Gastronomia i hotelarstwo – studia I stopnia - alergeny biologiczne;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- mikroorganizmy;
- odczynniki chemiczne w laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Gospodarka przestrzenna
Gospodarka przestrzenna – studia I stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza.
Gospodarka przestrzenna – studia II stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza.
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- kontakt ze zwierzętami.
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- kontakt ze zwierzętami.
Inżynieria ekologiczna
Inżynieria ekologiczna – studia I stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina);
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą;
- kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
Inżynieria ekologiczna – studia II stopnia - pyłki kwitnących roślin (ćwiczenia terenowe);
- odczynniki chemiczne: stężone i rozcieńczone kwasy (solny, azotowy i siarkowy) i wodorotlenki, alkohole (metanol, etanol), 1-naftol; 2- merkaptoetanol; octan etylu, akrylamid, TEMED (N,N,N’,N’-tetrametylenoetylenodiamina);
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą;
- kontakt z nawozami mineralnymi i organicznymi, odpadami biodegradowalnymi.
Inżynieria i gospodarka wodna
Inżynieria i gospodarka wodna – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Inżynieria i gospodarka wodna – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Inżynieria systemów biotechnicznych
Inżynieria systemów biotechnicznych – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
Inżynieria środowiska
Inżynieria środowiska – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Inżynieria środowiska – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany, i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- pyły – kwarcowy pył budowlany;
- hałas;
- czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki na budowie, mikroklimat zmienny.
Leśnictwo
Leśnictwo – studia I stopnia - czynniki fizyczne – hałas i drgania (podczas pracy pilarką);
- czynniki chemiczne – octan etylu, aceton, benzyna, gliceryna, metanol, etanol 96%, lanolina, auksyny, azotan (V) srebra, kwas solny, wodorotlenek sodu, azotan (V) miedzi (II), azotan (V) manganu (II), chlorek potasu, kwas chlorowy, krzemian sodu, chlorek glinu, węglan sodu, kwas azotowy (V), fenoloftaleina, kwas szczawiowy i kwas siarkowy;
- czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
- czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia, ścinką drzew.
Leśnictwo – studia II stopnia - czynniki biologiczne – alergeny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, choroby odzwierzęce m.in. kleszczowe zapalenie mózgu, borelioza;
- czynniki niebezpieczne związane z przemieszczaniem się po terenie zalesionym, przeznaczonym pod zalesienia (zadrapania, upadki).
Meblarstwo
Meblarstwo – studia I stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
Meblarstwo – studia II stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
Ochrona środowiska
Ochrona środowiska – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- kontakt z florą i fauną;
- pyły;
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
Ochrona środowiska – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy: solny, siarkowy, azotowy; wodorotlenki: sodu, potasu; chromiany i dwuchromiany, polichloryn sodu, fenoloftaleina, sole metali ciężkich, aceton);
- kontakt z wodą powierzchniową i podziemną;
- kontakt ze ściekami;
- kontakt z glebą;
- kontakt z florą i fauną;
- pyły;
- hałas; czas pracy < 0,5 h, pomiary natężenia hałasu < 85 dB;
- obsługa monitora ekranowego < 4h;
- praktyki w środowisku naturalnym (lasy, łąki) mikroklimat zmienny.
Ogrodnictwo
Ogrodnictwo – studia I stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, formaldehyd, eter naftowy, amoniak, itp.), nawozy mineralne;
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, ostrza i ostre krawędzie.
Ogrodnictwo – studia II stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.); nawozy mineralne;
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
Ogrodnictwo miejskie i arborystyka
Ogrodnictwo miejskie i arborystyka – studia I stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.), nawozy mineralne;
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
- czynniki fizyczne: praca w szklarni i na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych, prace wysokościowe, ostrza i ostre krawędzie.
Rolnictwo
Rolnictwo – studia I stopnia - praca z mikroskopem;
- pyłki kwitnących roślin na ćwiczeniach terenowych;
- odczynniki chemiczne: rozcieńczone kwasy mineralne (solny, siarkowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia), I-naftol, difenyloamina, chlorowodorek hydroksyloaminy, toluen, fenol, dwufenyloamina;
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Rolnictwo – studia II stopnia - praca z mikroskopem;
- rozcieńczone i stężone kwasy mineralne (solny, siarkowy, azotowy), rozcieńczony wodorotlenek sodu, rozcieńczone sole (chromian potasu, chlorek amonu, chlorek potasu, octan wapnia, szczawian amonu, octan sodu, octan amonu, azotan amonu);
- kontakt z suszoną, rozcieraną i przesiewaną glebą.
Sustainable Horticulture
Sustainable Horticulture – studia II stopnia - czynniki chemiczne: odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, itp.); nawozy mineralne;
- czynniki biologiczne: kontakt z glebą i pyłkami roślin;
- czynniki fizyczne: praca w szklarni oraz na powietrzu w zmiennych warunkach atmosferycznych.
Technologia biomedyczna
Technologia biomedyczna – studia I stopnia - promieniowanie ultrafioletowe (UV);
- rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
- czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
- związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
- kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
Technologia biomedyczna – studia II stopnia - promieniowanie ultrafioletowe (UV);
- rozpuszczalniki organiczne (np. chloroform, ksylen, toluen, octan etylu, aceton, eter etylowy);
- czynniki chemiczne o działaniu uczulająco-drażniącym, rozpuszczalniki organiczne, kwasy, zasady oraz inne substancje chemiczne (np. leki);
- związki nieorganiczne (np. kwasy, zasady, sole nieorganiczne, tlenki metali i niemetali);
- kontakt z materiałem biologicznym (krew, osocze, tkanki).
Technologia drewna
Technologia drewna – studia I stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
Technologia drewna – studia II stopnia - ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania;
- prąd elektryczny;
- substancje i odczynniki chemiczne stosowane w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, alkohole niższe, kleje, farby i lakiery do drewna, itp.).
Technologia żywności i żywienie człowieka
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia I stopnia - Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
- Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
- Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia II stopnia - czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
- czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
- czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich, stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
Technologie energii odnawialnej
Technologie energii odnawialnej – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
Technologie energii odnawialnej – studia II stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
Towaroznawstwo i marketing żywności
Towaroznawstwo i marketing żywności – studia I stopnia - Czynniki fizyczne: pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, praca przy ekranie komputera;
- Czynniki biologiczne: mikroorganizmy (bakterie, drożdże i pleśnie występujące w żywności);
- Czynniki chemiczne: sole nieorganiczne i ich roztwory, z wyłączeniem soli metali ciężkich; stężone i rozcieńczone roztwory kwasów i ich prekursory, stężone i rozcieńczone roztwory zasadowe, rozpuszczalniki organiczne, alkohole, wskaźniki pH, ekstrakty i olejki eteryczne oraz terpenoidy, aldehydy, ketony i fenole, aminy i ich pochodne, fluorowcopochodne, stabilne rodniki i ich roztwory, alergeny pokarmowe (np. białka zbóż, mleka i inne).
Turystyka i rekreacja
Turystyka i rekreacja – studia I stopnia - wzmożony wysiłek fizyczny.
Weterynaria
Weterynaria – studia jednolite magisterskie - odczynniki chemiczne w laboratoriach: kwasy, zasady, rozpuszczalniki organiczne (chloroform, aceton), alkohole (etanol, metanol, alkohol izoamylowy), formaldehyd;
- czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby, jad pszczół, pasożyty;
- kontakt ze zwierzętami i wydzielinami zwierzęcymi.
Zarządzanie i inżynieria produkcji
Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia I stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników;
- substancje i materiały wybuchowe i łatwopalne (paliwa);
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz – 300 GHz.
Zarządzanie i inżynieria produkcji – studia II stopnia - poruszające się maszyny i inne urządzenia (np. pojazdy), ruchome części maszyn i ich oprzyrządowania oraz poruszające się narzędzia, przemieszczające się wyroby, półwyroby, materiały i surowce;
- eksploatowane urządzenia do przetwarzania, magazynowania, przesyłania i rozdzielania energii i jej nośników.
Zootechnika
Zootechnika – studia I stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- kontakt ze zwierzętami.
Zootechnika – studia II stopnia - odczynniki chemiczne w laboratoriach (kwasy, zasady, aceton, amoniak, alkohole niższe);
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- kontakt ze zwierzętami.
Żywienie człowieka i ocena żywności
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia - alergeny biologiczne;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- mikroorganizmy;
- odczynniki chemiczne w laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady (np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak; sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia II stopnia - alergeny biologiczne;
- pyły pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- mikroorganizmy;
- odczynniki chemiczne laboratoriach:
- stężone kwasy i zasady(np. kwas siarkowy(VI), kwas azotowy(V), kwas chlorowodorowy, zasada sodowa);
- alkohole (np. propanol); rozpuszczalniki organiczne (np. dichlorometan, chloroform, aceton, acetonitryl, toluen, heksan);
- amoniak, sole nieorganiczne i ich roztwory, w tym roztwory przesycone, z wyłączeniem soli metali ciężkich;
- wskaźniki pH (np. fenoloftaleina, stężenie roztworu ≤ 0,09%, oranż metylowy, błękit metylenowy);
- ekstrakty i olejki eteryczne (np. rozmarynowy, cytrynowy);
- pozostałe odczynniki organiczne i ich roztwory: – aldehydy (np. aldehyd o-ftalowy), aminokwasy i białka, w tym enzymy (np. albumina, peptydaza, amylaza, pepsyna, enzymy trzustkowe ), aminy i ich pochodne, emulgatory (np. lecytyna), kwasy organiczne i ich pochodne (np. kwas benzoesowy, kwas winowy, kwas octowy i bezwodnik kwasu octowego, octan etylu), roztwory stabilnych rodników (np. DPPH, ABTS).