Nowa strona Otwarte Laboratoria
Otwarte Laboratoria SGGW
Serdecznie zapraszamy uczniów szkół średnich do udziału w projekcie Otwarte Laboratoria SGGW.
Specjalnie dla tych, którzy zainteresowani są naukami przyrodniczymi otwieramy nasze laboratoria i zapraszamy do wspólnych eksperymentów przeprowadzanych pod okiem naszych doświadczonych naukowców i dydaktyków.
Udział w zajęciach jest bezpłatny.
Nauczyciele mogą zgłaszać grupy na spotkania w konkretnych terminach za pomocą formularza (plik do pobrania poniżej). Jednocześnie informujemy, że ze względu na warunki panujące w laboratoriach, grupy mogą liczyć maksymalnie 15 osób. Informujemy, iż dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie prowadzone przez nas zajęcia były bezpieczne, a procedury przestrzegane zgodnie z wytycznymi.
O zakwalifikowaniu do udziału w Otwartych Laboratoriach decyduje kolejność zgłoszeń.
Prosimy śledzić nasz harmonogram, gdyż będziemy go na bieżąco aktualizować.
SZCZEGÓŁY PROGRAMU DLA SZKÓŁ
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Opakowanie żywności
jako narzędzie
komunikacji z
konsumentem – laboratoriawtorek 10-12
12-14
13 VI
13VI
Oleje tłoczone na zimno
z alternatywnych
surowców” –
otrzymywanie,
właściwości – warsztatywtorek 10-12
12-14
13 VI
13VI
Oliwa z oliwek –
technologia, rodzaje,
ocena sensoryczna –
warsztatyśroda 12-14 14 VI Wykorzystanie
produktów ubocznych
przemysłu tłuszczowego
w koncentratach
spożywczych – z
udziałem mąki konopnej,
lnianej, kokosowej.
Wypiek i ocena
organoleptyczna
wyrobów – warsztatyśroda 10-12
12-14
14 VI,14 VI
14 VI,14 VI
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Zjedz robaka, zanim on Cię zje!
Owady w aspekcie biologicznym i żywieniowym.środa 12-14
24 V
Katedra Biochemii i Mikrobiologii
Wydział Biologii i Biotechnologii
Czas trwania zajęć: 3 lub 4 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 16 lub 32
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Po co komu enzymy? – odkrywanie tajemnic reakcji enzymatycznych codziennie
pon – czw.
12.30 – 16
BRAK WOLNYCH TERMINÓW
Dlaczego świat jest kolorowy? – rozdział barwników roślinnych metodą chromatografii cienkowarstwowej pon – czw.
12 – 15
BRAK WOLNYCH TERMINÓW
Oznaczanie witaminy C w produktach pochodzenia roślinnego metodą miareczkową pon – czw.
12 – 15
BRAK WOLNYCH TERMINÓW
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Czego nie widać gołym okiem, a zobaczysz pod mikroskopem? Fascynujący mikro-świat „na talerzu” – czyli mikroorganizmy kolonizujące pożywienie. [16] Pn lub Pt 8 – 12 27.10.2023
Katedra Botaniki
Wydział Biologii i Biotechnologii
Czas trwania zajęć: 3 lub 4 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 32
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Podglądamy rośliny
[32]wt-czw
pn
12-15
9-12
28.11.2023
30.11.2023
01.12.2023
4.12.2023
05.12.2023
07.12.2023
08.12.2023
11.12.2023
Katedra Chemii
Wydział Technologii Żywności
Czas trwania zajęć: 3 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 12 lub 15
Brak terminów
Katedra Technologii i Oceny Żywności
Wydział Technologii Żywności
Czas trwania zajęć: 2 lub 3 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 15 lub 16
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Oliwa z oliwek i konkurencja (inne oleje tłoczone na zimno) – ocena sensoryczna, wprowadzenie o technologii [15] Wtorek 9 -11 16.01.2023
23.01.2023Oleje tłoczone na zimno – tłoczenie i ocena sensoryczna [15] Wtorek 9 -11 14.11.2023
Katedra Techniki i Projektowania Żywności
Wydział Żywienia Człowieka
Czas trwania zajęć: 2 godziny 30 minut
Maksymalna liczba uczestników grupy: 20 lub 15
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Analiza porównawcza kuchni mikrofalowych oraz pieców hybrydowych i konwekcyjno-parowych na przykładzie wypieku muffinów [<15] Piątek 12-15 11.12.2023 Wybrane zagadnienia z zakresu ogólnej technologii żywności – zastosowanie enzymów w przemyśle spożywczym [16] Piątek 12.15 – 14.30 19.01.2024,
26.01.2024,
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej
Wydział Żywienia Człowieka
Czas trwania zajęć: 2 godziny 30 minut
Maksymalna liczba uczestników grupy: 16
Brak terminów
Katedra Fizjologii Roślin
Wydział Biologii i Biotechnologii
Czas trwania zajęć: 3 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 30
Brak terminów
Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Wydział Biologii i Biotechnologii
Czas trwania zajęć: 3 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 32
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy PCR – wszechpotężna reakcja, niezbędna w każdym laboratorium środa 9 -12 BRAK WOLNYCH MIEJSC
Samodzielny Zakład Chemii Rolniczej i Środowiskowej
Wydział Rolnictwa i Ekologii
Czas trwania zajęć: 2 lub 6 godzin
Maksymalna liczba uczestników grupy: 16 do 25
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Emisja gazów cieplarnianych (CO2 i CH4) z gleb uprawnych [16] Wtorek
9.15-13.00 14.11.2023
21.11.2023
28.11.2023
Wybrane właściwości chemiczne gleb kształtujących się w strefie klimatu umiarkowanego /zakwaszenie gleby/ [16] Wtorek
Poniedziałek
Wtorek
9.15-13.00 15.01.2024
16.01.2024
Ocena toksycznego wpływu ołowiu na organizmy żywe [16] Wtorek
Poniedziałek
Wtorek
9.15-13.00 23.01.2024
Katedra Agronomii
Wydział Rolnictwa i Ekologii
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 15
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Rośliny łąk i pastwisk [15] Czw-Pt 8-12 17.11.2023
23.11.2023
Katedra Gleboznawstwa
Katedra Biometrii
Wydział Rolnictwa i Ekologii
Czas trwania zajęć: 2 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 15
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Tworzenie map dla danych przyrodniczych [16] Czw 10-12
12-14
18.01.2024
01.02.2024
Rozpoznawanie skał [20] Czw 9-11 16.11.2023
Rozpoznawanie minerałów [20] Pt 10-13 17.11.2023
01.12.2023
15.12.2023
Ocena stopnia zanieczyszczenie wybranych produktów spożywczych (ziemniaki lub inne warzywa) metalami ciężkimi. [25] Czw lub Pt 9-15 7.11.2023 Wpływ różnego użytkowania gleb w mieście/ miejscowości na zawartość próchnicy i chemiczne właściwości gleb [16] Pn-Pt 9-15 28.11.2023
Katedra Mechanicznej Obróbki Drewna
Katedra Technologii i Przedsiębiorczości w Przemyśle Drzewnym
Wydział Technologii Drewna
Czas trwania zajęć: 4 godziny
Maksymalna liczba uczestników grupy: 12
Brak terminów
Sprawdź szczegółowy harmonogram
Temat zajęć [max. l. uczestników] Dzień tygodnia Godziny od-do Dostępne terminy Programowanie obrabiarek CNC stosowanych w przemyśle meblarskim [12] Wkrótce dostępne terminy