11 grudnia 2020 roku odbył się 47. Przegląd Dorobku Kół Naukowych. W tym roku było to wyjątkowe wydarzenie, gdyż organizowane z myślą o studentach odbyło się bez ich fizycznego udziału, z wykorzystaniem aplikacji oraz urządzeń umożliwiających przeprowadzenie konferencji w formie zdalnej. Organizatorem 47. PDKN było Koło Naukowe Żywieniowców działające przy Wydziale Żywienia Człowieka SGGW.
Do udziału w konferencji zakwalifikowano 174 projekty. Spośród 26 Kół Naukowych odbyło się ostatecznie 168 wystąpień. Projekty zostały przedstawione w sześciu sesjach tematycznych:
- Człowiek i jego otoczenie
- Nauki ekonomiczne i społeczne
- Świat zwierząt i weterynaria
- Świat roślin
- Bioinżynieria i nauki biologiczne
- sesje interdyscyplinarne
Podczas finału, transmitowanego na żywo na kanale SGGW na You Tube Nauka/Science, wyłoniono zwycięskie Koła Naukowe. Na ostateczną sumę punktów i zajęte miejsce miały wpływ:
- liczba wystawionych projektów przez Koło Naukowe
- dodatkowe punkty za wyróżnienia i/lub nagrodzone projekty
Miano najlepszego Koła Naukowego w SGGW w roku akademickim 2020/21 przyznano Kołu Naukowemu Żywieniowców.
Drugie miejsce zdobyło Koło Naukowe Leśników, a trzecie KN Medyków Weterynaryjnych.
Ponadto, redakcja miesięcznika „Przemysł spożywczy” (Wyd. SIGMA-NOT) ufundowało 3 nagrody w postaci publikacji artykułów w 2021 r. autorów projektów związanych z tematyką czasopisma. Laureatami zostali:
- Patryk Pokorski: Wykorzystanie skorup jaj w projektowaniu wyrobów cukierniczych o zwiększonej biodostępności wapnia, Koło Naukowe Żywieniowców.
- Robert Nicewicz: Postrzeganie produktów z końcową datą przydatności do spożycia przez konsumentów, Koło Naukowe Żywieniowców.
- Artur Kiełb, Wiktoria Wilkowska, Martyna Walczuk, Weronika Zduńczyk: Porównanie zakwasu buraczanego powstałego na drodze tradycyjnej z zakwasami wytworzonymi z użyciem probiotycznych kultur startowych.
W skład Komitetu Organizacyjnego wchodzili:
- prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski, prorektor ds. dydaktyki SGGW;
- prof. dr hab. Dominika Guzek, Dziekan Wydziału Żywienia Człowieka SGGW;
- dr hab. inż. Monika Trząskowska, Opiekun Koła Naukowego Żywieniowców;
- Patryk Pokorski, Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego;
- Mateusz Barczak, wiceprzewodniczący Komitetu Organizacyjnego
W pracy Komitet Organizacyjny wspomagali studenci – członkowie Koła Naukowego Żywieniowców: Marcin Kruk, Tomasz Wójcik, Joanna Horoszewicz, Artur Kiełb. Nad wartością naukową czuwał Komitet Naukowy Konferencji, w skład którego wchodziło 30. pracowników i doktorantów wszystkich Instytutów SGGW.