Pozyskiwanie najwyższej jakości mleka siennego A2

W Instytucie Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie realizowany jest projekt „Pozyskiwanie najwyższej jakości mleka siennego A2”, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Kierownik projektu: dr hab. Kamila Puppel, profesor SGGW 

Nr umowy: 00020.DDD.6509.00338.2022.16

Lider: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji biodynamicznego mleka siennego A2, która umożliwi precyzyjne zarządzanie żywieniem krów mlecznych, minimalizując tym samym negatywny wpływ hodowli bydła na środowisko naturalne. Opracowana technologia pozwoli na redukcję emisji gazów cieplarnianych i amoniaku, co w konsekwencji przyczyni się do poprawy dobrostanu zwierząt oraz optymalizacji efektywności produkcji mleka. Zwiększenie długowieczności oraz polepszenie warunków hodowlanych krów wpłynie nie tylko na rentowność produkcji, ale również umocni pozycję polskich producentów mleka na arenie międzynarodowej, zwłaszcza w kontekście rosnącego zapotrzebowania na ekologiczne i biodynamiczne produkty mleczne. Wdrożenie tej technologii może zatem przyczynić się do wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu mleczarskiego na rynku krajowym i zagranicznym.

 

Skład Grupy Operacyjnej

    1. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    2. Spółka Rolnicza Juchowo
    3. Fundacja im. Stanisława Karłowskiego,
    4. Vivende sp. z o.o,
    5. Stowarzyszenie Demeter-Polska,
    6. Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach,
    7. Arkadiusz Robert Malarski.

Budżet operacji: 2 593 723,88 zł

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie