Olejki eteryczne w przyprawach
Olejki eteryczne w przyprawach | Ich właściwości sensoryczne i rola fizjologiczna
Na warsztatach doktorantki Sylwia Koczkodaj i Kavana Raj opowiedzą o olejkach eterycznych. Przedstawią proces ich produkcji i właściwości. Poznamy sposób uprawy kawy oraz pieprzu w Indiach oraz historię kraju, z których pochodzi wiele przypraw i surowców olejkowych. W ten magiczny świat wprowadzi nas pochodząca z Indii Kavana Raj.
Z kolei Sylwia Koczkodaj przekaże nam cenną wiedzę na temat przypraw ziołowych. Skupimy się na tych korzennych, o wyraźnym zapachu i smaku. Poznamy surowce olejkowe, które możemy wykorzystać w okresie świątecznym i zimowym, choćby do pieczenia piernika.
Prowadzące: mgr Kavana Raj i mgr inż. Sylwia Koczkodaj, doktorantki 2 roku w Szkole Doktorskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Realizują doktoraty w Instytucie Nauk Ogrodniczych w Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych pod opieką Pani prof. Katarzyny Bączek.
Bezpłatne wejściówki dostępne w naszej recepcji i online: https://bilety.io/l2ZP2
Kiedy?
6.12.2022 (wtorek), godzina 17:15.
Gdzie?
Ursynowskie Centrum Kultury Alternatywy