
Naukowcy SGGW realizują projekty badawcze w ramach prestiżowych konsorcjów międzynarodowych i europejskich. W ostatnich miesiącach dofinansowanie uzyskało sześć projektów, które będą realizowane w ramach programu Horyzont Europa.
Projekt APRISE: „Zwiększenie Umiejętności Badawczych i Innowacyjnych w Zakresie Alternatywnych Białek” to projekt realizowany w konsorcjum z udziałem 18 partnerów, który ma na celu rozwijanie umiejętności badawczych, promowanie mobilności międzysektorowej, wzmacnianie współpracy między środowiskiem akademickim a biznesem oraz rozwijanie umiejętności w zakresie polityki w sektorze alternatywnych źródeł białek.
InnOFoodLabS, „Innowacyjne, lokalne, wielopodmiotowe Laboratoria Żywności Ekologicznej” zajmuje się wyzwaniami związanymi z przetwarzaniem i dystrybucją żywności ekologicznej, mając na celu przekształcenie łańcuchów wartości w filary lokalnych gospodarek. Wdraża i ocenia 27 innowacji w 12 Living Labs w 9 krajach Europy. Innowacje objęte projektem koncentrują się na przetwórstwie żywności na małą skalę, połączeniach między rolnikami a przetwórcami oraz innowacyjnych modelach dostaw i dystrybucji.
NBS4Drought „Demonstracja rozwiązań opartych na przyrodzie dla zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi w zmieniającym się klimacie, ze szczególnym uwzględnieniem zmniejszenia wpływu ekstremalnych susz” to projekt realizowany w konsorcjum z udziałem 24 partnerów, którego zadaniem jest opracowanie narzędzi zarządzania ryzykiem suszy do strategii różnorodności biologicznej i adaptacji do zmiany klimatu. Celem projektu jest analiza skuteczności bliskich naturze metod ograniczania ryzyka suszy (w tym odtwarzania mokradeł) w kontekście ekstremalnych susz występujących coraz częściej w całej Europie. W SGGW projekt będzie realizowany przez zespół Centrum Badań Klimatu, a naszym zadaniem będzie monitoring hydrologiczny podejmowanych działań ograniczających ryzyko suszy we wszystkich krajach partnerskich. Więcej informacji o projekcie na stronie internetowej EU Aquaculture Assistance Mechanism
Projekt SCALE-IT „Skuteczne alternatywy dla konwencjonalnych środków produkcji w rolnictwie ekologicznym”, który realizowany jest z udziałem aż 30 partnerów, ma na celu m.in. weryfikację bezpieczeństwa stosowania roślinnych dodatków paszowych w prewencji i kontroli chorób zwierząt gospodarskich.
Projekt ForPeat „Analiza torfowisk w lasach oraz zarządzanie tymi ekosystemami w celu zwiększenia sekwestracji węgla, różnorodności biologicznej i jakości wód” ma na celu optymalizację zarządzania torfowiskami leśnymi poprzez dostarczenie kompleksowej wiedzy, innowacyjnych strategii zarządzania i narzędzi wspomagających podejmowanie decyzji, które zwiększają ich wartości ekologiczne, społeczne i ekonomiczne. Głównym celem projektu jest integracja badań naukowych z praktycznym zarządzaniem w celu utrzymania i poprawy stanu torfowisk leśnych w UE. W SGGW projekt będzie realizowany w Centrum Badań Klimatu we współpracy z Biebrzańskim Parkiem Narodowym, gdzie na odtworzonym, leśnym torfowisku będziemy monitorować sekwestrację węgla oraz zmiany emisji gazów cieplarnianych.
Głównym celem projektu 4Sir2, „Budowanie ekosystemu zdrowych napojów w celu zapobiegania otyłości wśród dzieci” jest wprowadzenie rewolucyjnych postępów technologicznych zarówno w uprawie winogron, jak i w przemyśle przetwórczym, a także w produkcji napojów prozdrowotnych. 4Sir2 wprowadzi innowacje i stworzy nowatorski napój 4Sir2 smoothie, mający na celu zapobieganie otyłości u dzieci. Projekt będzie zintegrowanym podejściem do ekosystemu związanego z wykorzystaniem wytłoków winogronowych do produkcji zdrowego napoju. W ramach projektu będą prowadzone prace m.in nad wpływem wybranych technologii suszenia produktów ubocznych przetwórstwa winogron na zawartość związków bioaktywnych, kluczowych dla produkcji 4sir2 smoothie. Cele projektu zostaną osiągnięte dzięki współpracy prowadzonej w międzynarodowym konsorcjum składającym się z 15 Partnerów z UE oraz krajów towarzyszących.