Nominacje profesorskie
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył akty nominacyjne nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. Akty nominacyjne otrzymały dwie badaczki z SGGW.
Profesor nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia, sekretarz naukowy Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, Koordynator ds. Centrum Żywności i Żywienia SGGW, pracownik Instytutu Nauk o Żywości SGGW. Specjalistka w zakresie inżynierii żywności: badaniu pian, żeli oraz właściwości reologicznych i tekstury żywności.
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, profesor, doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia.
Pracownik naukowo-dydaktyczny Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, od 2017 roku kieruje Zakładem Żywności Ekologicznej w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej.
W swojej aktywności badawczej zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej. Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, wprowadzaniem innowacyjnych rozwiązań w żywieniu zbiorowym, polegających na uwzględnianiu zasad zrównoważonego rozwoju w usługach cateringowych i zamówieniach publicznych żywności, a także szeroko rozumianym rozwojem rolnictwa ekologicznego w dążeniu do zrównoważenia systemu żywnościowego.
Jest autorką ponad 140 publikacji naukowych i popularno-naukowych. Jest wykonawczynią w krajowych i międzynarodowych projektach badawczych oraz edukacyjnych dotyczących rolnictwa ekologicznego i jego produktów oraz edukacji w tym zakresie, m.in. w programie Interreg, Horyzont 2020, Horyzont Europa i Erasmus+. Jest współzałożycielką i sekretarzem Zarządu działającego od 2009 roku Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. Mieczysława Górnego. W ramach działalności Stowarzyszenia jest zaangażowana m.in. w działania promujące rozwój rolnictwa ekologicznego oraz podnoszenie świadomości konsumentów dotyczącej jakości żywności ekologicznej.