Nominacja profesorska dla prof. Joanny Trafiałek

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył 19 marca 2025 roku akt nominacyjny profesor Joannie Trafiałek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Prof. dr hab. Joanna Trafiałek jest profesorem w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z ponad 25 letnim stażem pracy. Zainteresowania naukowe Joanny Trafiałek związane są z wpływem technologii i higieny produkcji na jakość produktów finalnych, bezpieczeństwo żywności i zdrowie konsumentów.
Szczegółowe zainteresowania dotyczą systemów zarządzania jakością w różnych branżach przemysłu spożywczego, higieny produkcji żywności typu food street, wpływu aktywności fizycznej dzieci na wskaźniki masy ciała, oceny sposobu żywienia konsumentów oraz szacowania ryzyka na różnych etapach produkcji żywności.
Przykładowe badania dotyczą systemów zarządzania u producentów mięsa, pieczywa, przypraw, materiałów opakowaniowych, jakości mikrobiologicznej produktów gotowych do spożycia, obecności zagrożeń fizycznych w produktach i znakowania żywności.
Pani Profesor bierze udział w międzynarodowych zadaniach projektowych z naukowcami między innymi z Grecji, Niemiec, Tajlandii, Serbii, Bośni, Chorwacji, Turcji, Słowenii, Hiszpanii, Litwy.