Nominacja profesorska dla prof. Joanny Kałuży

14 stycznia 2025 r. Prezydent RP Andrzej Duda nadał tytuł profesora dr hab. Joannie Kałuży, prof. SGGW z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Postanowieniem z dnia 14 stycznia 2025 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda nadał Pani dr hab. Joannie Kałuży tytuł profesora nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki o zdrowiu.
Prof. dr hab. Joanna Kałuża jest zatrudniona w Katedrze Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Stopień doktora i doktora habilitowanego uzyskała w dziedzinie nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w specjalności żywienie człowieka. W 2003 roku obroniła rozprawę doktorską pt. „Uwarunkowania stanu odżywienia wybranymi składnikami mineralnymi osób starszych”. Stopień doktora habilitowanego uzyskała w 2014 roku na podstawie osiągnięcia naukowego „Spożycie żelaza oraz stan odżywienia tym pierwiastkiem a wybrane wskaźniki zdrowotne – badania populacyjne i modelowe”.
Prof. dr hab. Joanna Kałuża prowadzi badania dotyczące: oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia, wybranych problemów zdrowotnych osób starszych związanych z nieprawidłowym żywieniem; sposobu żywienia kobiet w powiązaniu ze zdrowiem reprodukcyjnym; wykorzystania wskaźników jakości diety do oceny zdrowia populacji i ryzyka rozwoju chorób przewlekłych. Ponadto dorobek prof. Joanny Kałuży stanowią publikacje naukowe dotyczące oceny uwarunkowań spożycia oraz bezpieczeństwa stosowania suplementów diety i produktów wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne.