Naukowiec SGGW współautorem artykułu opublikowanego w „Journal of Hazardous Materials”
Dr hab. inż. Grzegorz Majewski, prof. SGGW z Instytutu Inżynierii Środowiska SGGW jest współautorem publikacji „Inhalation risk to PAHs and BTEX during barbecuing: the role of fuel/food type and route of exposure”, która ukazała się w renomowanym czasopiśmie “Journal of Hazardous Materials” (Impact Factor = 14.224, Category Quartile: Q1, 200 pkt na liście MEN). Publikacja jest wynikiem wieloletniej współpracy z naukowcami z Politechniki Warszawskiej, Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie oraz Instytutu Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu.
Artykuł przedstawia innowacyjne i całościowe podejście do ilościowego określania emisji WWA i BTEX z procesu grillowania oraz wskazuje nowatorskie rozwiązanie oparte na ocenie toksyczności i kancerogenności w celu rozpoznania skutków zdrowotnych związanych z emisją z różnych typów grilli.
Scenariusz narażenia obejmuje rodzaj urządzenia do grillowania, rodzaj żywności i indywidualne nastawienie, ale także dogłębne zrozumienie szerokich implikacji zdrowotnych związanych z emisją WWA w formie stałej i gazowej lub skutkami związanymi z wiekiem.
Artykuł uzupełnia wiedzę na temat szeroko zakrojonych implikacji zdrowotnych związanych z grillowaniem, tematem, który jest prawie całkowicie pomijany wśród społeczności naukowej i decydentów.
LINK DO ARTYKUŁU https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2022.129635