Naukowcy z SGGW opracują nowatorski system analizy jakości mikrobiologicznej mleka
Zespół badawczy Instytutu Nauk o Zwierzętach w składzie dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, dr hab. Kamila Puppel, prof. SGGW, dr inż. Aleksandra Kalińska, dr inż. Marek Balcerak, dr inż. Jan Slósarz, dr inż. Małgorzata Kunowska-Slósarz, mgr inż. Grzegorz Grodkowski, mgr inż. Paweł Solarczyk, mgr inż. Piotr Kostusiak, mgr Magdalena Kot oraz mgr Marta Paczuska otrzymał finansowanie w ramach konkursu NUTRITECH (I konkurs) przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
Projekt „Inteligentna analiza jakości mikrobiologicznej mleka organicznego i konwencjonalnego jako skuteczne narzędzie poprawy bezpieczeństwa i walorów prozdrowotnych żywności pochodzenia zwierzęcego – galanteria mleczna oraz ograniczenia zagrożeń zdrowotnych związanych z problemem antybiotyków w produkcji mleka” realizowany jest w konsorcjum z firmą Promity Sp. z o.o. Na realizację projektu przeznaczono budżet w wysokości 5 169 556,23 zł.
Zasadniczym celem projektu jest stworzenie nowatorskiego systemu MQA dedykowanego analizie jakości mikrobiologicznej mleka opartego na zaawansowanych technikach wizji komputerowej i autorskich algorytmach Deep Learning. Rozwiązanie przeznaczone jest dla:
- hodowców bydła mlecznego celem zracjonalizowania i w konsekwencji istotnego ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej;
- mleczarni celem selekcji wysokojakościowego mleka, w tym mleka przeznaczonego do produkcji żywności funkcjonalnej oraz specjalnego przeznaczenia medycznego.