Dotajce MRIRW
BADANIA PODSTAWOWE NA RZECZ POSTĘPU BIOLOGICZNEGO
W PRODUKCJI ROŚLINNEJ W LATACH 2021 – 2025
Tytuł projektu: Precyzyjna fenomika, telemetria modulowanej fluorescencji i temperatury roślin dla modelowania, optymalizacji i przyspieszenia procesu hodowli żyta (Secale cereale L.).
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Stanisław Karpiński
Okres realizacji: 01.01.2021 – 31.12.2025
Sprawozdanie merytoryczne za 2021 r.
Sprawozdanie merytoryczne za 2022 r.
Tytuł projektu: Genetyczne i rozwojowe aspekty plonowania i jakości surowca kozłka lekarskiego.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek
Okres realizacji zadania: 01.01.2021 – 31.12.2024
Informacje o projekcie 2022 r.
Sprawozdanie_merytoryczne za 2021 r.
Tytuł projektu: Identyfikacja wybranych genów związanych z typem wzrostu roślin ogórka (Cucumis sativus L.).
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Grzegorz Bartoszewski
Okres realizacji: 01.01.2021 – 31.12.2025
Wyniki badań uzyskane w 2021 roku
Wyniki badań uzyskane w 2022 r.
Zadanie_33_prezentacja_konferencja_poster1_2022
Zadanie_33_prezentacja_konferencja_poster2_2022
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2024
Badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w warunkach górskich i podgórskich
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW
Okres realizacji: 1.01.2024-15.11.2024
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2023
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowania przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW
Okres realizacji: 01.01.2023 – 15.11.2023Sprawozdanie z realizacji zadania
Tytuł projektu: Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie wykorzystania niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (w szczególności: ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów
Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
Okres realizacji: 01.01.2023 – 15.11.2023Sprawozdanie z realizacji zadania
Tytuł projektu: Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju
Kierownik Projektu: dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, prof. SGGW
Okres realizacji: 01.01.2023 – 15.11.2023Sprawozdanie z realizacji zadania 2023_Sylwia Żakowska-Biemans
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2022
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
Kierownik Projektu: dr Olga Kosakowska
Okres realizacji: 01.01.2022 – 15.11.2022
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW
Okres realizacji: 01.01.2022 – 15.11.2022
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów
Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
Okres realizacji: 01.01.2022 – 15.11.2022
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2021
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek
Okres realizacji: 01.01.2021 – 15.11.2021
Tytuł projektu: Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.
Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
Okres realizacji: 01.01.2021 – 15.11.2021