BADANIA PODSTAWOWE NA RZECZ POSTĘPU BIOLOGICZNEGO
W PRODUKCJI ROŚLINNEJ W LATACH 2021 – 2025
Tytuł projektu: Precyzyjna fenomika, telemetria modulowanej fluorescencji i temperatury roślin dla modelowania, optymalizacji i przyspieszenia procesu hodowli żyta (Secale cereale L.).
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Stanisław Karpiński
Okres realizacji: 01.01.2021 – 31.12.2025
Tytuł projektu: Genetyczne i surowcowe aspekty plonowania i jakości surowca kozłka lekarskiego.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek
Okres realizacji zadania: 01.01.2021 – 31.12.2024
Tytuł projektu: Identyfikacja wybranych genów związanych z typem wzrostu roślin ogórka (Cucumis sativus L.).
Kierownik Projektu: prof. dr hab. Grzegorz Bartoszewski
Okres realizacji: 01.01.2021 – 31.12.2025
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2022
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW
Okres realizacji: 01.01.2022 – 15.11.2022
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW
Okres realizacji: 01.01.2022 – 15.11.2022
BADANIA NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
W ROKU 2021
Tytuł projektu: Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
Kierownik Projektu: dr hab. Katarzyna Bączek
Okres realizacji: 01.01.2021 – 15.11.2021
Tytuł projektu: Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.
Kierownik Projektu: dr inż. Mirosław Cieśla
Okres realizacji: 01.01.2021 – 15.11.2021