Mleko nie jedno ma imię. Wykład Wszechnicy Żywieniowej SGGW

Wykłady Wszechnicy Żywieniowej odbywają się podczas roku akademickiego co miesiąc (od października do czerwca).
Zapraszamy na wykład Mleko nie jedno ma imię, który przygotowały dr Danuta Gajewska i dr Paulina Kęszycka.
Spotkania obędzie się na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW (budynek 32) 17.01.2024 o godz. 17.15 w auli 2 oraz na kanale YouTube Wszechnicy Żywieniowej
Mleko i produkty mleczne to grupa produktów spożywczych cieszących się bardzo dużą popularnością wśród konsumentów. Jako źródło dobrej jakości białka, a także mikroskładników (wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B) i innych związków bioaktywnych, zajmuje ważne miejsce w zaleceniach żywieniowych dla osób zdrowych z różnych grup populacyjnych. Fermentowane produkty mleczne są ponadto źródłem bakterii probiotycznych. Mleko i produkty na bazie mleka budzą też wiele kontrowersji, zwłaszcza wśród osób preferujących diety roślinne. Coraz większą popularnością cieszą się roślinne zamienniki mleka, czyli napoje roślinne z takich surowców jak owies, soja, różne orzechy, a nawet ziemniaki. Kolejną grupę konsumentów, którzy muszą ograniczać lub całkowicie eliminować mleko i produkty mleczne z diety są osoby chore, nietolerujące laktozy lub uczulone na białko mleka krowiego. Po produkty bez laktozy sięga coraz więcej osób zdrowych, przekonanych o ich większej wartości prozdrowotnej. Czy mają rację? W ramach wykładu postaramy się przekazać informacje dotyczące między innymi rodzajów oraz wartości odżywczej mleka krowiego i mleka innych ssaków, napojów roślinnych stosowanych jako zamienniki mleka, a także mleka A2, cieszącego się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.