Minikiwi – nowy projekt SGGW
Projekt finansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach działania nr 16 „Współpraca” realizowany będzie do końca 2022 r.
Projekt przygotowany i złożony został przez dr hab. Piotra Latochę prof. SGGW z Instytutu Nauk Ogrodniczych wraz z dr inż. Moniką Janaszek – Mańkowską z Instytutu Inżynierii Mechanicznej. Większość badań realizowana jest w tych dwóch Instytutach, ale w projekcie uczestniczą także pracownicy dwóch innych instytutów – Nauk o Żywności oraz Nauk o Żywieniu Człowieka.
Zadaniem projektu jest zrealizowanie dwóch zasadniczych celów: 1. opracowanie optymalnej procedury pozbiorczej dla tych nowych owoców (w tym reżim temperaturowy po zbiorze, procedura sortowania i warunki długotrwałego przechowywania chłodniczego) oraz 2. zaprojektowanie i wykonanie prototypu modułu sortującego owoce mini kiwi nieinwazyjnie pod względem stopnia dojrzałości (opracowanie i walidacja algorytmów oceny stopnia dojrzałości owoców oraz budowa w pełni sprawnego prototypu automatycznego urządzenia sortującego z modułem wizyjnym).
Prace realizowane są w ramach konsorcjum, w skład którego wchodzą poza SGGW jako liderem także partnerzy – plantator mini kiwi z woj. mazowieckiego, u którego prowadzone będą doświadczenia przechowalnicze oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, którego zadaniem będzie popularyzacji wyników projektu wśród rolników zainteresowanych uprawą mini kiwi. Autorzy liczą, że rezultaty projektu przyczynią się do zwiększenia zainteresowania tą wciąż nową uprawą wśród sadowników.
Czytaj również: Minikiwi z SGGW na sklepowych półkach