MiniKiwi – mały wielki owoc
„Opracowanie optymalnej technologii pozbiorczej dla owoców minikiwi (Actinidia arguta) oraz prototypu modułu nieinwazyjnie sortującego owoce pod względem stopnia dojrzałości (MODOM)” – opis projektu*
O owocach MiniKiwi pisaliśmy już na stronach SGGW wielokrotnie, więc dla naszej społeczności nie są one są nowością, jednak nasi naukowcy prowadzą dalsze badania w celu optymalizacji procesów pozbiorczych.
Celem operacji realizowanych przez grupę operacyjną „Minikiwi mały wielki owoc” było opracowanie optymalnej procedury pozbiorczej owoców MiniKiwi, w tym określenie reżimu temperaturowego i opracowanie optymalnej technologii przechowywania chłodniczego oraz zaprojektowanie, zbudowanie i zwalidowanie prototypu modułu sortującego owoce minikiwi nieinwazyjnie pod względem stopnia dojrzałości.
Opracowanie obu tych rozwiązań będzie uzupełnieniem opracowanej wcześniej i wdrożonej do praktyki technologii uprawy MiniKiwi. Autorzy liczą, że wyniki operacji przyczynią się do zwiększenia produkcji tych owoców w Polsce oraz wpłyną na konkurencyjność polskich producentów na rynku krajowym i zagranicznym. Mają też nadzieję, że dzięki temu owoce MiniKiwi wejdą na stałe do asortymentu owoców jagodowych na naszym rynku.
Badania prowadzono na podstawowej, późno dojrzewającej odmianie uprawianej towarowo w Polsce – ‘Weiki’. Badania związane z budową prototypu prowadzono także na drugiej popularnej odmianie ‘Geneva’ o wczesnym terminie dojrzewania.
Opracowanie optymalnej procedury postępowania po zbiorze z owoców minikiwi (INO + inni):
Badania związane z realizacją pierwszego celu – opracowania optymalnej technologii pozbiorczej, realizowano w obiektach przechowalniczych konsorcjanta tj. gospodarstwa Adama Kostrzewy w miejscowości Bodzew (gm. Belsk Duży). Doświadczenia prowadzono bezpośrednio po zbiorze owoców czyli jesienią 2020 oraz 2021 roku. Ze względu na rodzaj badań, aby wzmocnić wiarygodność wyników konieczne były dwie serie analiz, aby oszacować wpływ lub jego brak zmienności materiału roślinnego powodowanej przez warunki środowiskowe, a zwłaszcza pogodowe w sezonie uprawowym. Po pierwszym sezonie badań odrzucono warianty najgorsze i skupiono się na porównaniu pozostałych. Prowadzone w ramach operacji doświadczenia miały na celu odpowiedzieć na pytania:
- Czy schłodzenie owoców bezpośrednio po zbiorze i przechowywanie ich przez pierwszą noc w temp. 8-10 °C w chłodni zwykłej wraz z ich kilkugodzinnym ozonowaniem, po czym ich sortowanie i włożenie do chłodni kolejnego dnia ma wpływ na ich zdolność przechowalniczą i jakość w trakcie przechowywania.
- Jaki jest wpływ różnych warunków długotrwałego przechowania chłodniczego na zdolność przechowalniczą minikiwi oraz ich jakość fizyko-chemiczną i sensoryczną. W doświadczeniu, biorąc pod uwagę także ozonowanie owoców przed włożeniem do chłodni przyjęto 6 wariantów /kombinacji przechowywania chłodniczego. Wszystkie warianty przechowywania zostały zastosowane do owoców schładzanych i nieschładzanych we wcześniejszym etapie doświadczenia.
Zaprojektowanie i wykonanie prototypu modułu do oceny dojrzałości owoców minikiwi (MODOM):
Prace nad prototypem modułu do oceny dojrzałości owoców minikiwi prowadzono w trzech grupach tematycznych: projektowanie i konstruowanie prototypu, regulacja i sterowanie elementami roboczymi prototypu, programowanie algorytmów rejestracji, przetwarzania i analizy danych spektralnych
W wyniku prowadzonych prac badawczych, zaprojektowano, a następnie wykonano prototypową konstrukcję urządzenia sortującego owoce minikiwi, która ze względu na swój uniwersalny charakter może też zostać wykorzystana do sortowania innych owoców czy drobnych warzyw. Zaprojektowane urządzenie ma budowę modułową, w której wyróżnić można 3 główne elementy składowe system transportowy z pojemnikiem zasypowym, komorę wizyjną z własnym przenośnikiem oraz rozdzielacz (diverter).
Filmy o MiniKiwi na kanale YouTube Nauka / Science SGGW:
Szczegóły projektu:
Czas realizacji projektu: od 01.01.2021 do 31.12.2023; Źródła finansowania operacji: EFRROW; Krajowe środki publiczne. Całkowity budżet operacji: 1 692 603,00 zł. Główna lokalizacja realizacji operacji (NUTS3): PL911 Miasto Warszawa. Dodatkowa lokalizacja realizacji operacji (NUTS3): PL926 Żyrardowski.
*Projekt „Opracowanie optymalnej technologii pozbiorczej dla owoców minikiwi (Actinidia arguta) oraz prototypu modułu nieinwazyjnie sortującego owoce pod względem stopnia dojrzałości (MODOM)” (zakończył się w 2023 r.) był realizowany przez konsorcjum o nazwie „Minikiwi mały wielki owoc” w składzie: SGGW w Warszawie (lider), Gospodarstwo sadownicze Adam Kostrzewa, Belsk Duży; Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie (MODR); współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania nr 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020. Kierownik naukowy projektu: prof. dr hab. Piotr Latocha, Instytut Nauk Ogrodniczych. W skład zespołu badawczego w SGGW wchodzą pracownicy Instytutu Nauk Ogrodniczych, Instytutu Inżynierii Mechanicznej, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Instytutu Nauk o Żywności.
Linki:
http://minikiwi.sggw.pl/wp-content/uploads/2023/06/MiniKiwi-maly-wielki-owoc__wyniki-