Siedmioro studentów SGGW otrzymało stypendia Ministra Edukacji i Nauki
Studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego znaleźli się w gronie 414 studentów i studentek o znaczących osiągnięciach naukowych, artystycznych lub sportowych, którym zostało przyznane stypendium Ministra Edukacji i Nauki. Osoby te zostały wybrane spośród 1104 złożonych aplikacji.
Stypendia MEiN otrzymali:
- Patryk Bujarski – kierunek bioinżynieria zwierząt
- Aleksandra Lidia Jeżo – kierunek technologia drewna
- Kacper Kajetan Kawalski – kierunek bioinżynieria zwierząt
- Jakub Krzysztof Martynow – kierunek bioinżynieria zwierząt
- Patryk Mateusz Pokorski – kierunek żywienie człowieka i ocena żywności
- Pola Pruchniak – kierunek bioinżynieria zwierząt
- Magdalena Urszula Trusińska – kierunek technologia żywności i żywienie człowieka
Gratulujemy Studentom i Ich Mentorom Wydziałowym, życząc kolejnych sukcesów!
Pełna lista stypendystów: Ogłoszenie wyników postępowania w sprawie przyznania stypendiów Ministra Edukacji i Nauki dla studentów na rok akademicki 2022/2023 – Ministerstwo Edukacji i Nauki – Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Czworo stypendystów jest studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt: Patryk Bujarski, Pola Pruchniak, Kacper Kawalski (również ubiegłoroczny stypendysta), Jakub Martynow (na fotografii od lewej).
Wszyscy to studenci II stopnia kierunku bioinżynieria zwierząt. Panowie wykonują prace magisterskie pod opieką dr hab. Macieja Kamaszewskiego prof. SGGW (Instytut Nauk o Zwierzętach). Pani Pola interesuje się immunologią, ale jeszcze nie ma wybranego opiekuna pracy magisterskiej.
Wybór przez Nich kierunku studiów nie był przypadkowy. Ich zainteresowania krążyły wokół zwierząt i prac laboratoryjnych. Na studiach I stopnia (też kierunek bioinżynieria zwierząt) zainteresowania naukowe rozwijali w Międzywydziałowym Kole Naukowym Nanobiotechnologii. Zdobyte w czasie zajęć dydaktycznych na Uczelni oraz staży naukowych (Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN w Jabłonnie) umiejętności w pracy laboratoryjnej pozwoliły im dołączyć do zespołu badawczego dr. hab. Macieja Kamaszewskiego prof. SGGW z Samodzielnego Zakładu Ichtiologii i Biotechnologii w Akwakulturze. Jako członkowie zespołu są wykonawcami w 4 projektach naukowych:
„Wpływ nanocząstek srebra na rozwój gonad i płodność ryb modelowych”, 2015/19/D/NZ8/03871, NCN, 2016-2020
„Dywersyfikacja produkcyjnej funkcji stawów ziemnych w oparciu o semi-intensywny wychów okonia (Perca fluviatilis L.)”, 00002-6521.1-OR1400004/17/20, PO Rybactwo i Morze 2014-2020, 2020-2023
„Innowacyjne metody intensyfikacji produkcji ryb w stawach, polegające na optymalizacji wykorzystania istniejącej powierzchni hodowlanej i zastosowaniu nowatorskich rozwiązań technologicznych, umożliwiających chów perspektywicznych gatunków ryb (łososiowatych, drapieżnych, jesiotrowatych) przy jednoczesnym zachowaniu ekologicznych walorów stawów i ekonomiczno-społecznym wzmocnieniu polskiej akwakultury – STAWPROPLUS”, 00001-6521.1-OR0700001/17/20, PO Rybactwo i Morze 2014-2020, 2020-2023
Program Operacyjny Rybactwo i Morze 2014-2020, projekt pt.: „Innowacyjne metody poprawy jakości biologicznej i stanu zdrowotnego różnych gatunków ryb słodkowodnych, intensywnie żywionych paszami przemysłowymi w systemach recyrkulacyjnych z wykorzystaniem nowatorskich i niestandardowych technik suplementacji paszy, niekonwencjonalnymi dodatkami z uwzględnieniem potrzeb i potencjału polskiej akwakultury”, akronim IMMUNOVICTU, nr 00004-6521.1-OR1400002/22/23
Udział w projektach zaowocował publikacjami naukowymi z listy JCR:
Kamaszewski, M., Skrobisz, M., Wójcik, M., Kawalski, K., Szczepański, A., Bujarski, P., Szudrowicz, H., Herman, A.P., Martynow, J. (2020). The role of transcription factors in gonad development and sex differentiation of a teleost model Fish—Guppy (Poecilia reticulata). Animals, 10(12), 2401.
Szudrowicz, H., Kamaszewski, M., Adamski, A., Skrobisz, M., Frankowska-Łukawska, J., Wójcik, M., Bochenek, J., Kawalski, K., Martynow, J., Bujarski, P., Pruchniak, P., Latoszek, E., Bury-Burzymski, P., Szczepański, A., Jaworski, S., Matuszewski, A., Herman, A.P. (2022). The Effects of Seven-Day Exposure to Silver Nanoparticles on Fertility and Homeostasis of Zebrafish (Danio rerio). International Journal of Molecular Sciences, 23(19), 11239.
Wiszniewski, G., Jarmołowicz, S., Hassaan, M. S., Kamaszewski, M., Szudrowicz, H., Terech-Majewska, E., Kawalski, K., Martynow, J., Szczepański, A., Siwicki, A.K. (2022). Dietary effect of actinidin enzyme on growth, digestive enzymes activity, immunity, liver and intestine histology of juvenile sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus). Aquaculture Reports, 25, 101196.
Wynikami badań dzielą się jako prelegenci na zagranicznych i krajowych konferencjach naukowych. A oprócz pasji naukowych….. inż. Patryk Bujarski trenuje brazylijskie jiu jitsu, Czas wolny lubi spędzać w sposób aktywny np. jeżdżąc na rowerze czy podróżując; inż. Pola Pruchniak poza Uczelnią swoje zainteresowania dodatkowo rozwija w Instytucie Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. Mirosława Mossakowskiego PAN w pracowni immunologii. Czas wolny lubi spędzać aktywnie, najczęściej wędrując po górach lub uprawiając sporty wodne. Inż. Kacper Kawalski trenuje wspinaczkę, szczególnie skupiając się na dziedzinie tzw. buldering’u, czyli wspinaczce po wolnostojących, kilkumetrowych blokach skalnych lub ściankach wspinaczkowych bez użycia asekuracji liną. Regularnie biega przygotowując się do półmaratonu. Inż. Jakub Martynow interesuje się grą w szachy, piłką nożną oraz gotowaniem, co pomaga mu w rozwijaniu umiejętności planowania, rywalizacji, działań manualnych i kulinarnych. Cieszy się z pracy zespołowej oraz podejmowania wyzwań, które przekładają się na pozytywne rezultaty.
Magdalena Trusińska jest studentką II stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Pracę magisterską pt. „Zastosowanie impregnacji próżniowej do modyfikacji właściwości jabłka” wykonuje w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji pod opieką dr hab. Małgorzaty Nowackiej, prof. SGGW. Za wyróżniające się wyniki w nauce uzyskała stypendium JM Rektora dla najlepszych studentów. Jest członkiem Koła Naukowego Technologów Żywności, a przez ponad rok pełniła funkcję prezesa koła. Jest pomysłodawcą i jednym z głównych wykonawców projektu pt. „Roślinna alternatywa ryb”, finansowanego przez MEiN w ramach II edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Bierze również udział w badaniach do projektu „MILDSUSFRUIT: Innowacyjne łagodne przetwarzanie dostosowane do zapewnienia trwałych i wysokiej jakości ekologicznych produktów owocowych”, realizowanego w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji.
Jest współautorką 3 publikacji naukowych w czasopismach z bazy JCR:
- Nowacka, M., Trusinska, M., Chraniuk, P., Drudi, F., Lukasiewicz, J., Nguyen, N. P., … & Wiktor, A. (2023). Developments in Plant Proteins Production for Meat and Fish Analogues.Molecules, 28(7), 2966.
- Ciurzynska, A., Trusinska, M., Rybak, K., Wiktor, A., & Nowacka, M. (2023). The Influence of Pulsed Electric Field and Air Temperature on the Course of Hot-Air Drying and the Bioactive Compounds of Apple Tissue.Molecules, 28(7), 2970.
- Kowalska, H., Trusinska, M., Rybak, K., Wiktor, A., Witrowa-Rajchert, D., & Nowacka, M. (2023). Shaping the Properties of Osmo-Dehydrated Strawberries in Fruit Juice Concentrates.Applied Sciences, 13(4), 2728.
Już podczas studiów II stopnia odbyła dwumiesięczny staż zagraniczny w ramach programu Erasmus+ na Uniwersytecie Bolońskim-Campus Cesena. Wzięła udział w ośmiu konferencjach naukowych, w tym w sześciu międzynarodowych, wygłaszając ustne referaty oraz przedstawiając doniesienia posterowe.
Magdalena Trusińska jest osobą sumienną, dobrze zorganizowaną, bardzo pracowitą, aktywną i poważnie traktującą swoje zadania. Wykazuje również wyjątkowe zaangażowanie organizacyjne na rzecz wydziału (dni otwarte, akcje promocyjne, organizacja konferencji). Za swoją działalność naukową i organizacyjną została kilkukrotnie wyróżniona:
- I nagroda za referat pt. „Wpływ zastosowania polioli jako substancji osmotycznych na wybrane właściwości organicznych truskawek odwadnianych osmotycznie”, XLVIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, sekcja „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią”, 2021
- wyróżnienie za referat pt. “Ocena wpływu zastosowania niekonwencjonalnych roztworów osmotycznych na wybrane właściwości ekologicznych jabłek”, VII Sympozjum Inżynierii Żywności, 2022
- III miejsce za referat pt. “Zastosowanie technologii druku trówymiarowego w produkcji roślinnych analogów produktów pochodzenia zwierzęcego”, XLIX Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, sekcja „Inżynieria”, 2022
- Dyplom uznania dziekana za działalność organizacyjną na Wydziale Technologii Żywności w roku akademickim 2021/22.
Ponadto, jest członkiem sekcji szachów Klubu Uczelnianego AZS SGGW, a od października 2021 roku również kierownikiem tej sekcji.
Patryk Pokorski jest studentem II stopnia kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności. Pracę magisterską zatytułowaną „Analiza właściwości potencjalnie symbiotycznego układu β-glukanów pochodzenia jęczmiennego i Lactococcus lactis spp. lactis w zapewnieniu bezpieczeństwa wybranej grupy produktów żywnościowych” wykonuje w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności pod kierunkiem dr hab. Moniki Trząskowskiej, prof. SGGW.
W całym toku studiów Patryk Pokorski, dał się poznać jako osoba zaangażowana nie tylko w zdobywanie wiedzy, ale także działania organizacyjne. Od pierwszego roku swoich studiów jest członkiem Koła Naukowego Żywieniowców. W kole pełnił funkcję Pełnomocnika ds. Kontaktów Zewnętrznych, następnie był jego przewodniczącym. Funkcję Przewodniczącego Koła Naukowego Żywieniowców pełnił przez 3 semestry, wykazując się świetnymi zdolnościami organizacyjnymi. Pod jego przewodnictwem Koło Naukowe Żywieniowców prężenie się rozwijało i odnosiło sukcesy na przeglądach Kół Naukowych.
Ponadto z ramienia Koła Naukowego Żywieniowców pan Patryk Pokorski pełnił wiele dodatkowych funkcji, między innymi był:
- Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych,
- Wiceprzewodniczącym 1. Edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej dla Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”,
- Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego 2. Edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej dla Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”.
Pan Patryk Pokorski oprócz znacznego zaangażowania w działania organizacyjne, jest też aktywny naukowo. Do tego momentu jest autorem 4 publikacji naukowych o sumarycznym Impact Factor = 15,757. Przy czym na uwagę zasługuje fakt, że w 3 artykułach naukowych Pan Patryk Pokorski jest pierwszym i wiodącym autorem.
- Pokorski, P.; Nicewicz, R.; Jeżewska-Zychowicz, M. Diet Quality and Changes in Food Intake during the University Studies in Polish Female Young Adults: Linkages with Food Experiences from Childhood and Perceived Nutrition Concerns. Nutrients 2022, 14, 3399. https://doi.org/10.3390/nu14163399
- Pokorski, P., Hoffmann M. Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis Sativa L var. Sativa) w żywności. Przemysł Spożywczy 2021, 1, 28-32, doi:15199/65.2021.11.5
- Pokorski, P. and Hoffmann, M. Valorization of bio-waste eggshell as a viable source of dietary calcium for confectionery products. Journal of the Science of Food and Agriculture 2022, 102, 3193-3203. https://doi.org/10.1002/jsfa.11662
- Kruk, M.; Trząskowska, M.; Ścibisz, I.; Pokorski, P. Application of the “SCOBY” and Kombucha Tea for the Production of Fermented Milk Drinks. Microorganisms 2021, 9, 123. doi.org/10.3390/microorganisms9010123
Wysokie zaangażowanie na rzecz Wydziału Żywienia Człowieka zaowocowało powierzeniem mu odpowiedzialnego zadania, jakim jest bycie członkiem Zespołu przygotowującego raport samooceny na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w roku 2022.
Inż. Aleksandra Jeżo jest studentką II stopnia technologii drewna na Wydziale Technologii Drewna, gdzie angażuje się w życie Jednostki poprzez pracę w komisjach: ds. Weryfikacji Prac Dyplomowych, ds. Hospitacji oraz Stypendialnej. Jest także przedstawicielką studentów WTD w Wydziałowej Radzie Programowej.
Od roku 2021 jest również przedstawicielką SGGW w międzynarodowej sieci współpracy Euroleague for Life Sciences (ELLS), gdzie bierze udział w pracach nad organizacją oraz promocją wymian naukowych dla studentów z krajów członkowskich.
Aleksandra od 2019 roku otrzymuje stypendium Rektora SGGW oraz aktywnie działa w Kole Naukowym Meblarstwa.
Studentka bierze czynny udział w licznych konferencjach ogólnopolskich oraz międzynarodowych, a także zdobywa nagrody i wyróżnienia, wśród których wymienić należy:
- (7-8.09.2022) Wyróżnienie na International Conference on Science and Technology iCONST2022 organizowanej w Budvie (Czarnogóra)
- (25.05.2022) I miejsce na Międzynarodowej Studenckiej Konferencji Naukowej (SVOC) zorganizowanej przez Uniwersytet Techniczny w Zwoleniu (Słowacja)
- (08.09. 2021) Wyróżnienie na International Conference on Science and Technology iCONST2021 w Budvie (Czarnogóra)
- (25.05. 2021) II miejsce na Międzynarodowej Studenckiej Konferencji Naukowej (SVOC) zorganizowanej przez Uniwersytet Techniczny w Zwoleniu (Słowacja)
- (11.12.2020) III miejsce podczas XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW
- (20-21.11.2020) II miejsce na Międzynarodowej Konferencji Studenckiej ELLS “The World of Tomorrow -A Green and Sustainable Society”, Wiedeń (Austria)
Pozostałe konferencje, w których Aleksandra aktywnie uczestniczyła:
- (10.12.2021) Udział w Gali Finałowej ogólnopolskiego konkursu EKOinnowatorzy 2021, Kraków
- (19-20.11.2021) Udział w międzynarodowej konferencji ELLS 2021 Green (r)evolution –from molecules to ecosystem, prezentacja posteru pt., SGGW w Warszawie
- (12.02.2021) Udział w III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Nauki przyrodnicze na rzecz człowieka środowiska, organizowanej przez Fundację TYGIEL (online)
- (2-4.12.2020) Udział w I Międzynarodowej Konferencji CEER 2020, Gdańsk
- (11.12.2020) II miejsce podczas Ogólnopolskiego Konkursu EKOinnowatorzy2020, Kraków
Studentka jest również współautorką kilku publikacji, m.in.:
- Kowaluk G., Jeżo A., „Compression strength-focused properties of wood composites induced by density”, (2020), Annals of WULS – SGGW. Forestry and Wood Technology 2020; 116 : 96-110, DOI: 10.5604/01.3001.0015.6689
- Kowaluk G., Jeżo A., “Compression strength-focused properties of wood composites induced by structure”, (2021), Annals of WULS – SGGW. Forestry and Wood Technology 2021; 116 : 131-140, DOI: 10.5604/01.3001.0015.6879
- Kowaluk G., Jeżo A., „Compression strength and other mechanical properties of particleboards induced by density”, (2021), Annals of WULS – SGGW. Forestry and Wood Technology 2020; 110 : 79-91, DOI: 10.5604/01.3001.0014.4413
- Jeżo A., Wronka A., (2022), „Post-extraction birch bark residues as a potential binder in particleboards”, Annals of WULS – SGGW. Forestry and Wood Technology 2022; 118 : 35-47; DOI: 10.5604/01.3001.0016.0490
- Jeżo A., Wronka A., Dębiński A., Kristak L., Reh R., Rizhikovs J., Kowaluk G., (2023), “Influence of Upcycled Post-Treatment Bark Biomass Addition to the Binder on Produced Plywood Properties”, Forests. 2023; 14(1):110, DOI: 10.3390/f14010110
Dodatkowo Aleksandra jest współrealizatorką projektu pt. “Badania nad ekoinnowacyjną technologią wytwarzania w pełni biodegradowalnych kompozytów meblarskich” finansowanego przez MEiN w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Z ramienia Koła Naukowego Meblarstwa Studentka była inicjatorką i główną autorką wniosku o grant Akademii Fundacji Banku Ochrony Środowiska (BOŚ) – grant został przyznany.
Aleksandra Jeżo wygrała konkurs i od października 2022 r. pracuje jako stypendystka w międzynarodowym projekcie badawczym BarkBuild –“Kora drzewna jako odnawialne źródło materiałów do ochrony drewna w zastosowaniach budowlanych”; projekt w ramach ERA-NET / ERA-NET+, NCN ForestValue Call 2021, nr umowy: 2021/03/Y/NZ9/00038.
Jest również jednym z głównych wykonawców międzynarodowego projektu CELISE – „Zrównoważona produkcja produktów i dodatków na bazie celulozy do stosowania w MŚP i na obszarach wiejskich”, umożliwiającego mobilność i wymianę badawczą naukowców między państwami członkowskimi. Projekt jest finansowany z unijnego programu badań i innowacji Horyzont 2020 (umowa o dofinansowanie nr 101007733).
Od maja 2023 r., Aleksandra będzie przez dwa miesiące przebywać na stażu naukowym we Francji, gdzie weźmie udział w programie Junior Research Lab na L’institut Agro w Montpellier!
Profil na ResearchGate: https://www.researchgate.net/pro…/Aleksandra-Jezo/research
- Tagi Stypendium MEiN