Konferencja dedykowana Prof. dr. hab., dr. h.c. Stanisławowi Bergerowi w 100-lecie urodzin
W Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się (14 września 2023 r.) konferencja naukowa pt. “Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”, dedykowana Profesorowi Stanisławowi Bergerowi. 13 września br. Pan Profesor obchodził 100-lecie swoich urodzin.
Pierwszą częścią konferencji była uroczysta sesja jubileuszowa z okazji 100-lecia urodzin Profesora Stanisława Bergera. Pana Profesora Bergera oraz zgromadzonych licznie gości przywitała prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
Następnie głos zabrał prof. dr hab. Michał Zasada, Rektor SGGW, który w imieniu całej społeczności akademickiej uczelni przekazał życzenia Panu Profesorowi Bergerowi z okazji Jego Jubileuszu, podkreślając wkład Profesora w rozwój nauk o żywieniu człowieka oraz osiągnięcia na arenie międzynarodowej.
Kolejną częścią uroczystości była projekcja filmu, w którym Profesor Berger mówił o ważnych dla Niego wydarzeniach w Jego życiu zawodowym i prywatnym.
Następnie głos zabrali:
- Bartłomiej Biskup, Członek Komitetu Polityki Naukowej Ministerstwa Edukacji i Nauki
- Kazimierz Porębski, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie
- Karolina Zdrodowska, Dyrektorka Koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego Miasta Stołecznego Warszawy
- prof. dr hab. Lidia Wądołowska, Przewodnicząca Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, Przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW
- dr inż. Andrzej Gantner, Wiceprezes Zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców
- prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, która zabrała głos w imieniu wychowanków Profesora Bergera
Wszyscy występujący na scenie, a także składający życzenia podczas spotkań indywidualnych z Profesorem Stanisławem Bergerem, podkreślali Jego ogromne zasługi dla rozwoju nauk żywieniowych.
Po zakończeniu uroczystej sesji jubileuszowej z okazji 100-lecia urodzin Profesora Stanisława Bergera odbyła się sesja plenarna:
- Partnerstwo w kształtowaniu zachowań żywieniowych
oraz sześć sesji równoległych:
- Innowacje w sektorze żywności
- Edukacja żywieniowa dla zrównoważonego rozwoju
- Wyzwania zdrowotne i żywieniowe w grupach populacyjnych
- Zdrowy styl życia w prewencji chorób dietozależnych
- Trendy na rynku żywności
- Odpowiedzialna produkcja i dystrybucja żywności
W ramach wszystkich sesji prelegenci reprezentujący różne ośrodki naukowe wygłosili 74 interesujące referaty naukowe.