Żywienie człowieka i ocena żywności
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
WK = PKG * 1
uzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 120
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 30
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 4 lata (8 )
Język wykładowy: język polski.
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci:- posiadający dyplom zbieżny:
- dyplom studiów I stopnia kierunku żywienie człowieka i ocena żywności
- dyplom studiów I stopnia kierunku bezpieczeństwo żywności
- dyplom studiów I stopnia kierunku dietetyka
- dyplom studiów I stopnia kierunku gastronomia i hotelarstwo
- dyplom studiów I stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka - posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
- dyplom innego kierunku studiów I stopnia lub studiów jednolitych magisterskich lub dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się: Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów na podstawie których kandydat ubiega się o przyjęcie na studia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany będzie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania dopuszczeni są cudzoziemcy, których znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2 została potwierdzona poprzez akceptację w IRK wgranego certyfikatu językowego lub w drodze rozmowy sprawdzającej znajomość języka polskiego na tym samym poziomie.
Kwalifikacja kandydatów, którzy spełnią wymogi określone powyżej oraz w przypadku cudzoziemców - certyfikat językowy, odbywa się w pierwszej kolejności na postawie oceny na dyplomie, a następnie średniej arytmetycznej ze wszystkich ocen końcowych z przedmiotów objętych programem studiów I stopnia.
uzyskany tytuł: magister
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 90
początek zajęć: semestr letni
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 45
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 1.5 roku (3 semestry)
Język wykładowy: język polski.
Opis kierunku
Program kształcenia uwzględnia aspekty żywieniowe, dietetyczne, technologiczne, techniczne oraz ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia różnych grup populacyjnych (np. dzieci, osoby starsze, sportowcy). W programie studiów znajdują się m.in. takie przedmioty jak żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, żywienie osób starszych, analiza sensoryczna, żywność funkcjonalna i ekologiczna, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia. Znają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych. Rozumieją zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marketingu żywnościowego i zachowań konsumentów.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci są przygotowani do pracy w:
• instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się żywieniem człowieka,
• poradniach żywieniowych oraz placówkach zajmujących się edukacją i doradztwem żywieniowym,
• przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności,
• placówkach zarządzających jakością i bezpieczeństwem żywności,
• instytucjach i laboratoriach zajmujących się oceną żywności,
• inspekcjach urzędowej kontroli żywności,
• placówkach żywienia zbiorowego,
• organizacjach zajmujących się ochroną konsumentów,
• placówkach naukowo-badawczych.
Absolwenci przygotowani są do podjęcia działalności gospodarczej w obszarze żywienia człowieka oraz oceny żywności.