Gastronomia i hotelarstwo
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
WK = PKG * 1
uzyskany tytuł: inżynier
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 75
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 30
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 4 lata (8 )
Język wykładowy: język polski.
Absolwenci mogą podjąć studia II stopnia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności lub na kierunkach pokrewnych. Kontynuacja studiów na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności nie wymaga uzupełniania różnic programowych.
Opis kierunku
Kierunek o profilu praktycznym, realizowany według unikatowego programu opracowanego przez nauczycieli akademickich we współpracy z przedsiębiorcami sektora usług gastronomicznych i hotelarskich. Ważnym elementem kształcenia są praktyki zawodowe realizowane w kraju i za granicą. W programie znajdują się takie przedmioty jak m.in.: podstawy hotelarstwa, kuchnie regionalne i narodowe, wyposażenie techniczne i technologiczne w gastronomii i hotelarstwie, techniki i technologie w gastronomii i cateringu, systemy technologiczne w produkcji potraw, podstawy finansów i rachunkowości, marketing usług, zarządzanie i organizacja w gastronomii i hotelarstwie.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci mają wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy w branży gastronomicznej i hotelarskiej na różnych stanowiskach, zarówno operacyjnych, jak i kierowniczych, m.in. w:
• przedsiębiorstwach gastronomicznych, w tym otwartych zakładach żywienia zbiorowego (np. restauracje, bary, stołówki) oraz zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego (np. szpitale, zakłady opiekuńczo-wychowawcze, żłobki, przedszkola i szkoły),
• przedsiębiorstwach cateringowych,
• obiektach hotelarskich,
Absolwenci przygotowani są również do podjęcia działalności gospodarczej w obszarze gastronomii i hotelarstwa.