Dietetyka
przedmioty rekrutacyjne:
- biologia albo chemia albo matematyka (PKG)
WK = PKG * 1
uzyskany tytuł: licencjat
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 90
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3 lata (6 semestrów)
NIESTACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 3.5 roku (7 )
Język wykładowy: język polski.
rekrutacja:
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci:- posiadający dyplom zbieżny:
- dyplom studiów I stopnia kierunku dietetyka
Do postępowania dopuszczeni są cudzoziemcy, których znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2 została potwierdzona poprzez akceptację w IRK wgranego certyfikatu językowego lub w drodze rozmowy sprawdzającej znajomość języka polskiego na tym samym poziomie.
Kwalifikacja kandydatów, którzy spełnią wymogi określone powyżej oraz w przypadku cudzoziemców - certyfikat językowy, odbywa się w pierwszej kolejności na postawie oceny na dyplomie, a następnie średniej arytmetycznej ze wszystkich ocen końcowych z przedmiotów objętych programem studiów I stopnia.
uzyskany tytuł: magister
STACJONARNE
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
czas trwania studiów: 2 lata (4 semestry)
Język wykładowy: język polski.
Opis kierunku
Kierunek wszechstronnie przygotowuje studentów do wykorzystania zasad żywienia człowieka w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych. W programie studiów znajdują się m.in.: fizjologia człowieka, żywienie człowieka, kliniczny zarys chorób, podstawy farmakologii, dietetyka geriatryczna. Wydział dysponuje własną Poradnią Dietetyczną, w której studenci mogą odbywać zajęcia praktyczne. Absolwenci są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego oraz zbiorowego. Potrafią organizować i nadzorować produkcję potraw (catering), prowadzić badania naukowe oraz działania edukacyjne z zakresu dietetyki.
Program studiów:
Perspektywy zawodowe
Absolwenci mogą podjąć pracę w:
• publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
• instytucjach naukowo-badawczych,
• poradniach żywieniowych i dietetycznych,
• zakładach żywienia zbiorowego oraz zakładach cateringowych obsługujących szpitale, sanatoria
i domy opieki oraz klientów indywidualnych,
• placówkach sportowych,
• szkolnictwie.
Absolwenci przygotowani są do podjęcia działalności gospodarczej w zakresie szeroko rozumianego poradnictwa dietetycznego.