Katarzyna Samborska w Radzie Programowej Festiwalu Nauki w Warszawie
Misją Festiwalu jest upowszechnianie nauki. Festiwal daje każdemu możliwość obcowania z nauką, poznawania jej metod i dorobku, zachęca do pogłębiania wiedzy. Podczas spotkań festiwalowych prezentowane są dokonania nauki i wyzwania, które przed nią stoją. Pokazywana jest rola nauki we współczesnym świecie, użyteczność i piękno naukowych badań i ustaleń, oraz ich praktyczne skutki dla rozwoju gospodarczego i zmian społecznych. Szczególną uwagę zwraca się na dokonania polskich uczonych.
W skład Rady Programowej Festiwalu Nauki, do której powołana została Katarzyna Samborska z Instytutu Nauk o Żywności SGGW, wchodzą naukowcy z różnych dziedzin i dyscyplin naukowych. Do zadań rady należy min. ustalanie tematów wiodących oraz problematyki i składu uczestników debat głównych, wykładów jubileuszowych i specjalnych, a także ogólna kontrola merytoryczna i ocena spotkań festiwalowych.
Dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW – profil naukowy
Specjalizacja: technologia żywności
Zakres badań:
- technologia żywności
- operacje jednostkowe w inżynierii żywności
- suszenie żywności i materiałów biotechnologicznych (enzymów)
- suszenie rozpyłowe
- suszenie miodu i koncentratów
- mikrokapsułkowanie metodą suszenia rozpyłowego
- proszki spożywcze – otrzymywanie i charakterystyka
- procesy membranowe (mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza)
Instytut Nauk o Żywności, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji