Junior-Edu-Żywienie
Nawyki żywieniowe, wypracowane w dzieciństwie, często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Zdrowia przygotowało program edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pn. Junior-Edu-Żywienie (JEŻ).
Program Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)
Pogłębiający się problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży spowodował podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym, obejmującym uczniów, nauczycieli i rodziców. Program będzie wspierał działania realizowane w ramach Narodowego Programu Wsparcia Uczniów po Pandemii. Obejmie swoim zasięgiem 2170 szkół z całej Polski i zakłada przeszkolenie nauczycieli z zarejestrowanych szkół oraz prowadzenie dalszych szkoleń wśród kadry pedagogicznej.
Program będzie realizowany przez specjalistów w dziedzinie żywienia i dietetyki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Głównym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI w szkołach podstawowych w całej Polsce. Nauczyciele ze szkół, zgłoszonych do programu wezmą udział w certyfikowanych szkoleniach oraz otrzymają materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów w grupach wiekowych 7-9 lat oraz 10-13 lat. Materiały zostaną opracowane przez ekspertów w oparciu o wyniki badań diagnozujących poziom wiedzy, potrzeby dzieci i nauczycieli z zakresu edukacji żywieniowej, ich oczekiwania co do form i zakresu wsparcia oraz stan odżywienia dzieci (badania antropometryczne). Szkolenia nauczycieli odbędą się online (część teoretyczna) oraz stacjonarnie w siedzibie SGGW i wybranych ośrodkach akademickich na terenie całej Polski (część praktyczna).
Konferencja „Edukacja żywieniowa w szkołach podstawowych – doświadczenia i wyzwania” 13 września 2022, godz. 10:00
DATA KONFRENCJI:
13 września 2022 r.
godz. 10:00-16:00
MIEJSCE KONFERENCJI:
SGGW, Aula Kryształowa, 02-787 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166.
Wydarzenie będzie transmitowane online: https://youtu.be/6QTWYjQVntQ
Strona projektu Junior-Edu-Żywienie
PROGRAM KONFERENCJI
10:00 | Otwarcie konferencji |
10:10 | Program edukacji żywieniowej „Junior-Edu-Żywienie” (JEŻ) – cele, założenia, realizacja, wyzwania prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, kierownik projektu w SGGW |
10.40-13.00
SESJA „Wybrane problemy żywienia dzieci i młodzieży szkolnej oraz propozycje organizacji żywienia w placówkach szkolnych”, prowadzący:
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, SGGW w Warszawie
10:40 | Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym |
11:00 | Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży |
11.20-11.40
Przerwa kawowa
11:40 | Media w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych – szanse i zagrożenia |
12:00 | Znaczenie relacji uczelnia – szkoła w kształtowaniu i realizacji edukacji żywieniowej uczniów |
12:20 | Organizacja żywienia w szkole – mocne i słabe strony różnych rozwiązań organizacyjnych w praktyce |
12:40 | Dyskusja |
13:00-14:00
Przerwa obiadowa
14:00 | Panel dyskusyjny: Rola organizacji samorządowych, placówek oświatowych i naukowych oraz producentów żywności w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej. Doświadczenia i inspiracje. Przyszłość edukacji żywieniowej w polskim systemie oświatowym. Prowadzący: |
16:00 | Zakończenie konferencji |
Konferencja realizowana w ramach zadania „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”.
Zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie Umowy nr MEiN/2022/DPI/96 z dnia 07.03.2022 r.