Jak poradzić sobie z przerostem bakterii
w jelicie cienkim czyli SIBO?
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład: „Jak poradzić sobie z przerostem bakterii w jelicie cienkim czyli SIBO?, który wygłosi mgr Justyna Wielgosz ze Szkoły Doktorskiej SGGW w Warszawie, Katedry Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
- Termin: środa 17.11.2021 r. godz. 17.15
- You Tube, kanał: Wszechnica Żywieniowa SGGW, link do wykładu: https://youtu.be/JVB-jNXNIL0
Tym razem zapraszamy na prelekcję dotyczącą SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Przerost bakterii w jelicie cienkim jest coraz powszechniejszym problemem zabieganych, zestresowanych i nieprawidłowo odżywiających się osób. Ze względu na niespecyficzne objawy ze strony przewodu pokarmowego, istnieją trudności w oszacowaniu częstości występowania schorzenia, jednak do gabinetów lekarskich oraz dietetycznych zgłaszają się liczni pacjenci borykający się z tym zaburzeniem. Brak odpowiedniego leczenia SIBO może skutkować niedoborami pokarmowymi, niedożywieniem, spadkiem masy ciała oraz pojawieniem się licznych nietolerancji pokarmowych. Ponadto, skupianie się tylko na eliminacji nadmiaru bakterii metodami farmakologicznymi, przy jednoczesnym nieznalezieniu przyczyny rozrostu i niepodjęciu próby optymalizacji flory bakteryjnej jelit, może doprowadzić do szybkiego nawrotu choroby. Stąd terapia SIBO wymaga dużego zaangażowania
i cierpliwości zarówno lekarza, jak i dietetyka, a przede wszystkim samego pacjenta, gdyż leczenie może czasem trwać kilka miesięcy, a nawet lat.
Problem SIBO na dzisiejszym wykładzie przedstawi, omawiając definicję, postaci, objawy, diagnostykę i metody farmakoterapii oraz rolę czynników żywieniowych w rozwoju i leczeniu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim, praktykujący dietetyk posiadający doświadczenie w dietoterapii
i dietoprofilaktyce tego zaburzenia- mgr Justyna Wielgosz, która prowadzi również badania naukowe dot. wpływu przerostu mikroflory jelita cienkiego na sposób żywienia i stan odżywienia osób z tym zaburzeniem.