Głos SGGW na temat Zielonego Ładu. Debata ekspercka
Nasza planeta stoi przed ogromnymi wyzwaniami dotyczącymi klimatu, zdrowia publicznego i dostępu do żywności. Unijni urzędnicy opracowali założenia Zielonego Ładu, aby działać na rzecz ochrony środowiska i zasobów naturalnych.
Kontrowersje wokół Zielonego Ładu
Dlaczego Zielony Ład wzbudza tyle kontrowersji? Odpowiedzi na to pytanie szukali eksperci z zakresu rolnictwa, hodowli zwierząt i żywności z SGGW. Zapytaliśmy naszych specjalistów co poszło nie tak? Dlaczego w Polsce i Europie trwają masowe protesty? Dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach tłumaczy na czym polega zrównoważenie – słowo najczęściej towarzyszące rozmowom o Zielonym Ładzie, i kiedy możemy spodziewać się trwałości działań. Problem głodu nie jest związany z brakiem żywności, ale ze złym sposobem jej dystrybucji – mówi dr hab. Renata Kazimierczak, kierownik Zakładu Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, to największa uczelnia przyrodnicza w Polsce. Zatrudnia ekspertów z różnych dziedzin związanych z naukami przyrodniczymi. Wybitni specjaliści spotkali się, aby omówić założenia i wyzwania związane z Zielonym Ładem, które stanowią kluczowy element budowy zrównoważonych systemów społeczno-gospodarczych.
Założenia Zielonego Ładu, które będą dyskutowane:
- Poprawa jakości gleb: zwiększenie odporności gleb poprzez redukcję stosowania pestycydów i zmniejszenie strat składników odżywczych.
- Zakaz stosowania szkodliwych substancji chemicznych: ograniczenie stosowania najbardziej szkodliwych substancji chemicznych w produktach konsumenckich. Uwzględnianie efektu koktajlu chemikaliów przy ocenie ryzyka związanego z substancjami chemicznymi.
- Promowanie innowacyjnych technologii: wspieranie nowych technologii, takich jak Nowe Techniki Genomowe (NGT), które pozwalają na szybsze i precyzyjniejsze hodowanie roślin, zwiększając odporność rolnictwa na zmiany klimatyczne oraz zachowując różnorodność biologiczną.
Jednym z głównych tematów debaty są wnioski naukowców z SGGW
- Dostosowanie regulacji prawnych do rzeczywistości: dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW, podkreśla konieczność dostrzeżenie i zrozumienia różnorodności i specyfiki europejskich krajów szczególnie na poziomie rolnictwa.
- Wzmacnianie rolnictwa ekologicznego: dr hab. Renata Kazimierczak, profesor SGGW, kierownik Zakładu Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, apeluje o poszanowanie istniejących praw oraz daje głos rolnikom, zachęcając do rozwoju rolnictwa ekologicznego.
- Mniej biurokracji dla rolników: dr hab. Arkadiusz Artyszak, kierownik Katedry Agronomii, Instytut Rolnictwa SGGW, przekonuje o potrzebie zapewnienia rolnikom większej swobody działania, minimalizując biurokrację i wspierając ich w produkcji bezpiecznej dla ludzi i środowiska.