Dieta śródziemnomorska? Tak, ale koniecznie ekologiczna!
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za wzorowy sposób odżywiania. Naukowcy z udziałem badaczy z SGGW potwierdzają, że tak, ale stawiają ważny warunek.
Międzynarodowy zespół naukowców, z udziałem badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. Dominiki Średnickiej-Tober, prof. SGGW i dr. Marcina Barańskiego, wykazał, że zmiana typowej zachodniej diety na bogatą w owoce i warzywa dietę śródziemnomorską, uznawaną za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia, wiąże się ze zwiększoną ekspozycją na liczne pestycydy niebezpieczne dla zdrowia.
Sposobem na ograniczenie tego negatywnego efektu jest komponowanie diety śródziemnomorskiej w oparciu o surowce i produkty ekologiczne.
W tym samym badaniu wykazano bowiem, że konsumpcja żywności ekologicznej zmniejsza istotnie narażenie na wszystkie grupy syntetycznych pestycydów.
Wyniki te mogą wyjaśniać często opisywany przez naukowców pozytywny wpływ żywności ekologicznej na zdrowie.
Zatem: jak dieta śródziemnomorska, to tylko ekologiczna!
Wyniki zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym American Journal of Clinical Nutrition.
Rempelos L, Wang J, Barański M, Watson A, Volakakis N, Hoppe HW, Kühn-Velten WN, Hadall C, Hasanaliyeva G, Chatzidimitriou E, Magistrali A, Davis H, Vigar V, Średnicka-Tober D, Rushton S, Iversen PO, Seal CJ, Leifert C. Diet and food type affect urinary pesticide residue excretion profiles in healthy individuals: results of a randomized controlled dietary intervention trial. American Journal of Clinical Nutrition. 2021 Oct 27:nqab308. DOI: doi.org/10.1093/ajcn/nqab308
Krótki artykuł na temat tych badań + film z badania dostępne są m.in. na stronie: