Debata Festiwalu Nauki: Żywność 4.0 – co będą jeść nasze wnuki?
Już wiemy, że naszej planecie grozi zagłada, jeśli nie powstrzymamy ocieplenia klimatu. Wiemy też, że produkcja żywności ma w nim istotny udział. Gdybyśmy zamierzali do 2050 r. utrzymać obecne przyzwyczajenia żywieniowe, musielibyśmy 95% powierzchni lądu przeznaczyć na produkcję rolną. Równocześnie, jesteśmy świadkami czwartej rewolucji przemysłowej, zwanej przemysłem 4.0, która rewolucjonizuje automatyzację, monitorowanie i analizę łańcuchów dostaw za pomocą inteligentnych technologii.
Jakie zmiany w podejściu do produkcji żywności są wymagane?
W jaki sposób już dziś odpowiada przemysł spożywczy na te wyzwania?
W jaki sposób już dziś odpowiada przemysł spożywczy na te wyzwania?
Jakie są możliwe kierunki zmian?
W debacie spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, a także omówić wyzwania związane z koniecznością produkcji żywności dla coraz liczniejszej populacji
w taki sposób, aby równocześnie była ona przyjazna dla środowiska. Czy będzie to Żywność 4.0?
w taki sposób, aby równocześnie była ona przyjazna dla środowiska. Czy będzie to Żywność 4.0?
Prowadząca – prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
Paneliści:
– dr inż. Joanna Ciborska (Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
– dr Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców)
– dr hab. Rafał Wołosiak, prof. SGGW (Wydział Technologii Żywności/Instytut Nauk o Żywności, SGGW)
– prof. dr hab. Romuald Zabielski (Centrum Medycyny Translacyjnej, SGGW)