Dawne odmiany owoców – gdy historia spotyka się z żywieniem. Wykład prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
Dawne odmiany owoców – gdy historia spotyka się z żywieniem
który wygłosi
prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie
13.12.2023 r. o godz. 17.15
SGGW, Wydział Żywienia Człowieka ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
budynek nr 32 (zielony), aula II, wstęp wolny
Owoce towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Jabłka, gruszki, śliwki czy czereśnie stanowią bogactwo składników mineralnych, witamin oraz związków biologicznie czynnych. Chętnie sięgamy po jabłka czy gruszki, bowiem są to owoce dostępne niemal przez cały rok. Owoce czereśni czy śliw to już bardziej owoce sezonowe, ale i tak, gdy nadejdzie ich czas goszczą na naszych stołach. Czy zastanawiali się Państwo z jakimi odmianami owoców mamy do czynienia? Osoby starsze są w stanie wymienić do 15 odmian jabłek, kilka gruszek, śliwek czy czereśni. Okazuje się, że poza doborem odmian produkowanych na masową skalę we współczesnych sadach mamy owoce, które odeszły w zapomnienie, z bardzo różnych powodów. Niektórzy pamiętają z okresu dzieciństwa jabłka o jasnej (prawie żółtej skórce) i wspaniałym aromacie. Tak to Papierówka czyli….Oliwka żółta. A ile innych dawnych i lokalnych odmian poszło całkowicie w zapomnienie? Malinówki, Renety, Żelaźniaki czy Kandylki, odmiany jakże wartościowe, a całkowicie zapomniane. Czy ktoś pamięta gruszki Bery? A taka śliwka Lubaszka czy czereśnia o nazwie Drogana
Żółta….Niemal już historia. Posłuchajmy zatem opowieści o tych mało znanych, zapomnianych owocach. Popatrzmy co w nich może być dobrego i czy nie warto byłoby przywrócić je do uprawy i konsumpcji.