Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest?
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład „Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest?” Prelekcje wygłosi dr Małgorzata Jałosińska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.
21.02.2024 r., godz. 17.15
Wydział Żywienia Człowieka SGGW
ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa budynek nr 32, aula II,
wstęp wolny
Jesteśmy „zalani” probiotykami: w aptekach, sklepach kosmetycznych i oczywiście spożywczych. Coraz większa liczba konsumentów kojarzy słowo probiotyk, ale czy zawsze prawidłowo? Czy kapusta kiszona jest probiotykiem? Czy każdy jogurt jest probiotykiem? Czy w tych przypadkach jest to prawidłowe, czy nieprawidłowe określenie? Na te i inne pytania oraz wątpliwości, uzyskacie odpowiedź na wykładzie: Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest. Wyjaśnione też będą podstawowe pojęcia, jak probiotyk, prebiotyk i synbiotyk.