Czy jest miejsce dla diety w zapobieganiu i leczeniu endometriozy?
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
Czy jest miejsce dla diety
w zapobieganiu i leczeniu endometriozy?
który wygłosi
mgr Angelika Bogusz
Szkoła Doktorska, Katedra Żywienia Człowieka,
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie
15.11.2023 r. o godz. 17.15
SGGW, Wydział Żywienia Człowieka nr 32, aula II
ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, która wywiera znaczący wpływ na jakość życia kobiet, ich stan fizyczny i psychiczny. Objawy endometriozy stopniowo ograniczają zdolności do wykonywania różnych czynności, powodują pogorszenie stanu zdrowia i ogólnego samopoczucia. Szacuje się, że 10-15% kobiet w wieku rozrodczym choruje na endometriozę, a średni czas od początku objawów do ostatecznego rozpoznania choroby wynosi około 10 lat. Nie wyjaśniono do tej pory szczegółowo, dlaczego i jak rozwija się endometrioza, wiadomo jednak, ze jej wystąpieniu mogą sprzyjać pewne zaburzenia genetyczne, immunologiczne, endokrynologiczne (np. zaburzenia wydzielania estrogenów) i anatomiczne. Nie bez znaczenia jest wpływ środowiska. Leczenie endometriozy można podzielić na farmakologiczne i chirurgiczne o charakterze oszczędzającym lub radykalnym. Rodzaj zastosowanego u chorej kobiety leczenia jest uzależniony m.in. od jej wieku, chęci prokreacyjnych, dolegliwości i postaci endometriozy. Nieprawidłowa dieta to ważny czynnik ryzyka rozwoju wielu chorób przewlekłych. Czy w przypadku endometriozy błędy żywieniowe mogą być jedną z przyczyn jej rozwoju i czy istnieje dieta która wspomoże leczenie endometriozy? Na te pytania znajdą Państwo odpowiedź podczas wykładu.