Czy jedzenie uzależnia?
Wszechnica żywieniowa SGGW zaprasza na wykład „Czy jedzenie uzależnia?”
20.03.2024 r. godz. 17.15
Wydział Żywienia Człowieka SGGW
aula II, budynek nr 32
Wykład wygłoszą dr inż. Monika Świątkowska oraz mgr Anna Piotrowska z Katedry Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.
Zjawisko nałogowego jedzenia nazywane również uzależnieniem od jedzenia jest znane od dawna, jednak obecnie jest ono badane i szeroko dyskutowane. Na przestrzeni wieków żywność uległa bowiem znacznym zmianom. Wcześniej spożywana była głównie jako źródło energii niezbędnej do przeżycia, obecnie coraz częściej jest wykorzystywana w celu regulacji emocjonalnej, ma związek z pełnieniem funkcji społecznych lub zaspokaja potrzeby hedonistyczne. Można zatem mówić o uzależnieniu od jedzenia jako czynności. Wraz z rozwojem technologii i wiedzy, zmienił się także skład i wartość odżywcza najczęściej spożywanych produktów. Współcześnie charakteryzują się one często wysokim stopniem przetworzenia i dostarczają znacznych ilości cukrów prostych oraz tłuszczów nasyconych; odznaczają się także wysoką smakowitością i dostępnością. Trwa zatem dyskurs na temat tego, czy można mówić także o uzależnieniu od niektórych składników pożywienia lub ich kombinacji.