Sprawdź, które kierunki studiów pasują do Twoich zainteresowań.
Konferencja na temat internacjonalizacji
uczelni oraz roli umiędzynarodowienia
w budowaniu ich rozpoznawalności na świecie.
Aktualności
25.10.2024
Wspólne inicjatywy na rzecz bezpieczeństwa żywności. Współpraca SGGW z EFSA
Przedstawiciele SGGW uczestniczyli 4 października 2024 r. w corocznym Spotkaniu Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli instytucji naukowych, którzy omawiali priorytety w zakresie bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego.
Czytaj dalej25.10.2024
Naukowcy z SGGW w Komitecie Nauk o Wodzie i Gospodarki Wodnej
Prof. dr hab. Tomasz Okruszko oraz dr hab. Mikołaj Piniewski, prof. SGGW zostali powołani do Komitetu Nauk o Wodzie i Gospodarki Wodnej przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk.
24.10.2024
Relacja z II edycji Dnia Projektów
Głównym celem Dnia Projektów, była promocja działań projektowych. Zachęcenie naukowców do aktywnego poszukiwania finansowania na realizację badań naukowych.
24.10.2024
Polsko-Indonezyjskie podwójne studia magisterskie z architektury krajobrazu - architektura krajobrazu w warunkach planetarnych zmian klimatu
SGGW we współpracy z Institut Pertanian Bogor (IPB) z Indonezji uruchamia nowy, innowacyjny program studiów magisterskich pod nazwą Polsko-Indonezyjskie podwójne studia magisterskie z architektury [...]
24.10.2024
Builder Ranking Education for the Future TOP 2024 – SGGW na podium
Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska SGGW zajął III miejsce w prestiżowym Builder Ranking Education for the Future TOP 2024, opracowanym przez miesięcznik Builder Polska. Ranking powstał na [...]
23.10.2024
Rektor SGGW w Radzie Muzeum w Wilanowie
Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada został członkiem Rady Muzeum przy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
23.10.2024
SGGW wśród 15% najlepszych uczelni w rankingu Study Abroad Aide
W najnowszej, drugiej edycji rankigu uniwersytetów StudyAbroadAide Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego została sklasyfikowana wśród 15% najlepszych uczelni na świecie. Ranking, którego celem jest [...]
Nadchodzące wydarzenia
Dowiedz się jakie konferencje, sympozja, warsztaty i spotkania planujemy w najbliższej przyszłości.
26.10.2024
Hackathon HackArena 2.0
Czytaj dalej
28.10.2024
Spektakl "Artyści na Szlaku", Teatr Komedia z Krakowa
Czytaj dalej
29.10.2024
Internationalization strategy – building successful partnerships
Czytaj dalej
14.11.2024
X Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego"
Czytaj dalej
19.11.2024
Konferencja z okazji jubileuszu 70-lecia prof. Agnieszki Kalety
Czytaj dalej
19.11.2024
Narodowe Wyzwania w Rolnictwie
Czytaj dalej
Nauka
Nauka
Chryzantemy: kwitnący biznes czy zanikająca tradycja?
Wkrótce będziemy obchodzić uroczystość Wszystkich Świętych. O tym jak wygląda w Polsce rynek handlu chryzantemami oraz czy nadal klienci chętniej wybierają je, niż sztuczne kwiaty, opowiedziała dr [...]
Nauka
Entomologia w kryminalistyce i sprawach sądowych
O wykorzystaniu nauki o owadach i innych stawonogach (entomologii) w kryminalistyce i sprawach sądowych opowiada dr hab. Mariusz Lewandowski, prof. SGGW z Zakładu Entomologii Stosowanej Katedry [...]
Nauka
Ziemniak – warzywo niedoceniane
O ziemniaku, jego właściwościach odżywczych, a także polskiej produkcji znajdującej się w czołówce europejskiej i światowej opowiedział dr inż. Bartosz Kruszewski z Katedry Technologii i Oceny [...]
Nauka
Palenie papierosów szkodzi także roślinom
Wspólne badania naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) i Uniwersytetu Jagiellońskiego (UJ) dowiodły, że dym papierosowy szkodzi roślinom. Zarówno spalanie klasycznych papierosów, [...]
Nauka
Światowy Dzień Drzewa
10 października obchodzimy Światowy Dzień Drzewa, którego pomysłodawcą jest amerykański znawca i miłośnik przyrody oraz sekretarz rolnictwa Stanów Zjednoczonych – Juliusz Morton (1832-1902). W Szkole [...]
Nauka
Grzyby
Grzyby są cenione przez konsumentów za walory smakowe oraz charakterystyczny aromat. Istnieją również pasjonaci samego ich zbierania. Bywają dodatkiem lub głównym składnikiem jesiennych zup, sosów [...]